Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Gyakorlatban is lesz ipari park

Mosonmagyaróvár - Megalakulása után több mint egy évtizeddel végre nemcsak táblán és papíron, hanem a gyakorlatban is lesz Mosonmagyaróvárnak ipari parkja. A területen lévő önkormányzati ingatlanokat is eladják a beruházónak, ám a korábban szerződésbe foglalt kéteurós négyzetméterenkénti minimálár duplájáért.
Mosonmagyaróvár földrajzi elhelyezkedése, közlekedési adottságai hazai viszonylatban szinte egyedülállóan vonzóak a különféle vállalkozások letelepedéséhez, ennek ellenére a városnak máig nincs működő ipari parkja. Ezeket az előnyöket próbálták érvényesíteni egy helyi ipari park létesítésével több mint egy évtizede.

Akkori elképzelések szerint a vasútvonal, az M1-es autópálya és a 86-os számú főút által határolt 95 hektáros területen három lépcsőben hozott volna létre vállalkozási központot a MILÜP Kft.,vagyis a több mint kilencven százalékban osztrák tulajdonban lévő Mosonmagyaróvári Ipari Logisztikai Üzleti Park Kft. A tervek szerint első ütemben 37 hektárnyi területen tették volna lehetővé a cégek letelepedését. A közlekedést a 86-os út lekanyarodósávval bővítése, belső utak építése és később az autópálya Mosonmagyaróvár– kelet csomópontjának kialakítása révén szándékoztak volna megkönnyíteni.

A terület 1994-ben elnyerte az ipari park címet, ám a vállalkozók letelepedése azóta is elmaradt, sőt, még az ehhez szükséges infra- struktúrát sem építették itt ki. A cégek letelepedésének gátat vetett, hogy a terület tulajdonjogának csupán kilencven százaléka volt rendezett. A beruházók néhány magánszeméllyel nem tudtak egyezségre jutni, akik a reális érték többszörösét sem voltak hajlandóak elfogadni ingatlanaikért. Most úgy tűnik, hosszas vajúdás után végre sikerült a beruházónak rendeznie a tulajdonviszonyokat.

Ipari park: Rövid időn belül várhatóan már nem csak a táblán létezik majd.

A területen igen kis arányban ugyan, de az önkormányzat is rendelkezik ingatlannal. Az ipari park néhány tulajdonosa a közelmúltban megkereste az önkormányzatot az ottani városi ingatlanok megvásárlásának szándékával. A város érdeke is, hogy a park valós kialakítása végre megtörténjen, ezért hosszas egyeztetést követően legutóbbi ülésén tárgyalt a képviselő-testület a területek átminősítéséről és értékesítéséről.

Szabó Miklós polgármester a Kisalföldnek elmondta: az érintett ingatlanokra az ipari park tulajdonosaival még az előző ciklusban kötött opciós szerződést a város. Ez a szerződés augusztusban járt le, ám még e határidő előtt jelezték a befektetők, hogy érvényesítenék a szerződésben foglaltakat. A megállapodás több ponton is problémás volt, így hosszas tárgyalásokat követően a tulajdonosok végül elálltak az érvényesítéstől, az önkormányzat pedig új értékesítési feltételeket határoz meg.

A polgármester hangsúlyozta: nem kívánják megakadályozni a terület fejlesztését, sőt, nekik is ez a céljuk, ám nem akarták ezeket a területeket sem jóval a piaci áruk alatt értékesíteni. Ezért az előző városvezetés által meghatározott kéteurós négyzetméterenkénti értékesítési árat a duplájában határozták meg. Emellett az értékesítési feltételek közt egyéb kitételeket is meghatároztak, amelyeket majd a vételárral együtt a tulajdonosi bizottság fogalmaz meg. Az értékesítést követően tovább tárgyalnak a tulajdonosokkal a terület fejlesztésének mikéntjéről.

A képviselő-testület legutóbbi ülésén az értékesítésre kijelölés mellett szavazott az ingatlanok átminősítéséről is. A terület rendezéséhez ugyanis elengedhetetlen, hogy a forgalomképtelen vagyonkörbe tartozókat átsorolják, a szántó besorolású ingatlanokat kivonják a mezőgazdasági művelésből, valamint belterületbe vonják. A testület felhatalmazta a tulajdonosi bizottságot a területek értékesítésének pályázati úton való lebonyolítására minimum 4 eurós négyzetméterenkénti nettó áron.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Antológiában mutatkozik be a térség

Mosonmagyaróvár - Irodalmi műsor tette színessé az ezerötszáz példányban megjelent Merített örökség… Tovább olvasom