Kisalföld logö

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 12°C | 23°C Még több cikk.

Gulyás és farkasok a Lajta partján

Farkasok, sasok, szürke marhák „költöztek" a Lajta-partra Mosonmagyaróváron. Mindez persze fából egy kialakítandó pihenőparkban.
Ahol a Malom-ági Lajta újból összeölelkezik a Lajtával, különleges látványosság fogadja az arra járót. Hatalmas faszobrok emelkednek ki a földből. A mosonmagyaróvári Illés család még tíz éve vásárolta meg a szállodájuk melletti egyhektáros területet. Ezen most pihenőparkot alakítanak ki a vendégeiknek.

– A feleségemmel az őrségi Velemben, a Gesztenye Fesztiválon figyeltem fel a két-három méteres fából faragott figurákra. Bálint József fafaragó munkáira. A kézműves igazi őstehetség, akinek alkotásait már a környékünkön is több helyen, közterületeken láthatjuk Darnózselitől Lipótig, a hegyeshalmi Mesefát is ő faragta – meséli Illés István, hogyan is talált rá a Bakonyturiban nyugdíjas bányászként élő művészre.

Illés Dávid Miklós kedvence a szobrok közül a hatalmas sasfaragvány.
Illés Dávid Miklós kedvence a szobrok közül a hatalmas sasfaragvány.

Mostanra a máriakálnoki szilfákból a fafaragó keze nyomán madarak és más állatok születtek. Egy hatalmas, négy-öt méteres fahasábon öt szürke marhát láthatunk a gulyással. Egy másikon farkasok, mókus, fülesbagoly, sasok, örvös galamb „tanyázik". Sziklákon egy óriási sas őrzi fészkében a tojásokat. Ennek közelében kap helyet majd a szintén fából faragott kárókatona, tőkés récék, kócsag is.

Nem véletlen a házigazda természetszeretete, hiszen maga is az óvári egyetemi karon végzett gazdászként.

– Szeretettel emlékszem vissza fiatalkorom Lajtájára, mely mellett akkoriban gazdálkodtunk. Most örülök, hogy kipucolták, lekövezték a folyó partját – tette hozzá az egykori óvári gazdász. A szálloda parkjába a szobrok mellett padokat is kihelyeztek a szálló vendégeinek. Az alkotásokat a folyópartról is meg lehet csodálni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A közönség a Szorgos méheket díjazta

Egy hónapig tanultak a méhekről, azok fontosságáról a mosonmagyaróvári Haller-iskola 1. a osztályosai, miután az Apró kezek, csodakertek városi gyermek kertépítő versenyen elkészítették Szorgos méhek nevű összeállításukat. Tovább olvasom