Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Gráf: A bizonytalanság ellen bármilyen áron

Mosonmagyaróvár - Óriási a felelősség, az ország érdeke, hogy ne legyen politikai bizonytalanság, s elfogadjuk a költségvetést. Nincs olyan személyi ár, amit meg ne fizetnénk, fizetnék a gondok megoldásáért" – mondta a Kisalföldnek Gráf József agrárminiszter, akit Gyurcsány Ferenc lehetséges utódaként is emlegetnek.
Hétvégi mosonmagyaróvári (és dunakiliti) látogatásakor Gráf József agrárminiszter lapunknak az almaválság megoldásáról, s az uniós támogatási rendszer egyszerűsödéséről, valamint a bizonytalannak tűnő politikai helyzetről beszélt.

– A termelőkkel való egyeztetések után az elmúlt napokban sikerült megoldani az almaválságot, kilenc eurócent lett a legalacsonyabb kilogrammonkénti felvásárlási ár. Miként sikerült megegyezést találnia?

– Amiatt volt nehéz ezen gond megoldása, mert valamennyire mindenkinek igaza van. Tavaly Szabolcsban és Hajdú-Bihar megyében 100 százalékos fagykár volt, a felvásárlók így csak külföldről tudtak – drágán – almát vásárolni. Készleteik lettek, az almasűrítmény olcsóbb lett, ráadásul a kínaiak vámkedvezményt kaptak az európai árubehozatalra. A felvásárlóknak is meg kell érteniük, hogy a termelők ezen a vidéken tavaly nem részesültek a magasabb árból. Hatmilliárd forintot adtunk ekkor a túlélésükre. Az egyeztetéseken azt hangsúlyoztam: mindenkinek áldoznia kell valamennyit. A termelők 12 eurócentet kértek, a felvásárlók hatról indultak. A kilenc cent olyan középút, melyet mindenki „túl tud élni". Az én felelősségem, hogy az ottani, almatermelésből élő 10–15 ezer család ne jusson koldusbotra.

– A mostani már a sokadik válsághelyzet volt az agráriumban, ám ezeket mindig sikerült megoldani. A tárgyalásokon, a „mindenki enged valamit" módszer a leghatásosabb?

– A megoldás alapja az, hogy én is közel negyven évig agrárvállalkozóként kerestem a kenyerem. Köztük éltem, ismerem a gondolkodásmódjukat, elfogadnak: emiatt könnyebb a helyzetem. Tudják, hogy nem akarok rosszat nekik: az észérvek mindig győznek. Hangsúlyozom: a gazdasági életbe nem szabad a politikai indulatokat beengedni.

– Az uniós kvótarendszer miként változhat az agráriumban, s ez hogyan hat a magyar mezőgazdaságra?

– Kvótalehetőségeinket nem használjuk minden területen: erre jó példa a tejkvóta. A támogatási rendszerben egyszerűbbé válik a kifizetés, átláthatóbb lesz a rendszer. A gondot az jelentheti, a számítás alapjául a 2006-os évet veszik: akinek azonban ez az év nem volt kedvező, annak a nemzeti tartalékalapból tudjuk a helyzetét kezelni.

– Miután az SZDSZ egyelőre nem fogadta el a miniszterelnök adóreformjait, bizonytalannak tűnik a helyzet a kormányban. Hogyan látja, mi várható az elkövetkezendő napokban?

– A szocialista párt keddi elnökségi ülése sok mindent eldönthet. Bízom abban, hogy sikerül megoldást találni. Azt azonban tudomásul kell venni: az országnak az az érdeke, hogy bizonytalan helyzet ne álljon elő. Ha nem lesz az országnak költségvetése, akkor az uniós támogatások jelentős részétől is elesünk. Óriási a felelősség. A személyi kérdésekről az mondom: a stabilitás, rend, nyugalom eléréséért nincs az az ár, amit ne lehetne megfizetni. Itt nem lehet senkinek egyéni ambíciója: az elindított programokat be kell fejezni, s „működnie kell" az országnak.

– A politikai erők között a személye elfogadott, s a találgatások szerint – ha lemond – ön lehet Gyurcsány Ferenc utódja. Ha így alakul a helyzet, vállalná-e a felkérést?

– Konkrétan ez még nem került szóba, csak a találgatások szintjén. Még egyszer hangsúlyozom: nincs olyan személyi ár, amit meg ne fizetnék én is, hogy ez a gond megoldódjon. A következő hetekben kiderül, hogyan alakul a sorsom.

Olvasóink írták

 • 1. sud 2008. szeptember 08. 19:23
  „hát nagyjábol ez a helyzet
  a magyar termelők le vannak sz..va
  inkább adunk a kűlfőldieknek vám kedvezményt
  csak hogy ők tudják eladni megtermelt osztályon aluli termékeiket
  hajrá magyar vezetés”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bizottság alakult az elszakadásért

Újudvar - A fejlesztések elmaradását megelégelve döntöttek úgy a Mosonmagyaróvárhoz tartozó… Tovább olvasom