Kisalföld logö

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -3°C | 4°C Még több cikk.

Gőzerővel szervezik a Kristályvárost

A Hegyeshalom és Bezenye határában megvalósuló Kristályváros néven elhíresült nagyberuházás előkészítése a látszat ellenére folyamatos. Ám a szerződések megkötéséig az érintettek rendkívül szűkszavúan nyilatkoznak.
Mint arról lapunkban korábban több ízben is beszámoltunk, Joseph „Joe" Jackson Hegyeshalom és Bezenye határában 540 millió schillingért 1,8 millió négyzetméteres földbirtokot vásárolt még 2001 nyarán Hans Asamer osztrák ingatlanbefektetőtől, ahol játékkaszinót és szabadidőparkot kíván létrehozni Crystal City néven. A nemzetközi sajtóban is napvilágot látott információk szerint Michael Jackson popénekes édesapja egy amerikai befektetői csoporttal egymilliárd dollárt fektetne be a hármas határon. A Kristályváros építésének első szakaszában három szállodát építenének, egyenként ezer ággyal. A szerződés szerint az osztrák nagyvállalkozó feladata, hogy beszerezze az építéshez szükséges összes engedélyt és a kaszinókoncessziót is.

Elakadt a tervezés?

Az M15-ös autóút menti kaszinó- és hotelkomplexum alapításával kapcsolatosan már jó ideje nem történt előrelépés. Az osztrák és magyar sajtóban egyaránt az elmúlt időben több alkalommal felröppent az a hír, hogy a Crystal City néven elhíresült gigantikus kaszinó- és szállodaépítés már a tervezés fázisában elakadt. A felvetés nem is meglepő, hiszen már jó ideje csend övezi a „Kristályvárost" és az érintett felek is óvatosan nyilatkoznak az üggyel kapcsolatban.
Hans Asamer a napokban Mosonmagyaróváron folytatott megbeszéléseket a beruházással kapcsolatosan. Az osztrák nagyvállalkozót magyarországi jogi képviselője, dr. Lascsik Ágoston révén sikerült lapunknak megszólaltatnia. Asamer rendkívül szűkszavúan és titokzatosan nyilatkozott a beruházással kapcsolatosan. Elmondta: a tárgyalások jelenleg is eredményesen folynak.

Titokzatos befektetők

A szerződések aláírása után – várhatóan néhány hónap múlva – tud, sőt, szeretne is a Kristályvárosról konkrétumokat mondani Asamer. A beruházás befektetőinek kilétét sem árulta el, mivel ez az információ jelenleg zavarólag hatna a most folyó eljárásokra. Arra a felvetésünkre, miszerint a Jackson-csoport kiszállt volna a beruházásból, egyelőre szintén nem kaptunk választ, mondván „a szerződéskötések jogerős lezárultáig semmit". Mint ahogy a beruházás nagyságáról sem árult el semmit Hans Asamer azzal megjegyzéssel, hogy

„ egyelőre szerénynek kell maradni". A térségbe tervezett oroszvári plaza és a Máriafürdő kapcsán megtudtuk: ezek a projektek egyáltalán nem zavarják a Kristályváros megvalósítását és semmiféle befolyással nincsenek a projektre.
Az osztrák nagyvállalkozó elmondta továbbá: jelenleg néhány megállapodás már megszületett. A szerződéskötések több lépcsőben zajlanak majd. Elsőként egy szándéknyilatkozatot írnak alá, ezt követik az előszerződések, majd a szerződések és végül a kormányzattal kötött szerződések. Amint ezek megtörténtek, utána lehet azt mondani, hogy rendben van a dolog és megy a maga útján – hangsúlyozta Hans Asamer.

Még nem kértek engedélyt

A kaszinókoncessziók kiadásáért felelős Pénzügyminisztériumnál érdeklődésünkre elmondták, hogy ez idáig hivatalosan senki nem kereste meg a tárcát effajta kérelemmel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Buszpályaudvar a városszéli hipermarketnél

Mosonmagyaróvár új autóbusz-pályaudvara az elfogadott általános rendezési tervben rögzítettel… Tovább olvasom