Kisalföld logö

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 22°C Még több cikk.

Górcső alatt a csatorna és a kórház

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a közelmúltban vizsgálta az állami támogatással megvalósult mosonmagyaróvári csatornaprogramot, illetve a kórház-rekonstrukciót.
A számvevői jelentés „korlátozottan megbízhatónak" minősítette a támogatások elszámolását. A polgármester nem fogadja el a minősítést. Az Állami Számvevőszék vizsgálta a mosonmagyaróvári önkormányzat csatornaberuházásaihoz és a kórház rekonstrukciójához nyújtott állami támogatások elmúlt évi felhasználását.

21-szer kértek pénzt

A vizsgálati jelentésből kiderül, hogy a kórház felújítását az önkormányzat már a ’90-es évek első felében tervezte. Először 1995 szeptemberében pályázott. A szakanyagot többször átdolgozták és minden évben benyújtották. A 2001-es változatban jelentősen csökkentették a műszaki tartalmat és ezzel a bekerülési költséget is. Így a város elnyerte a címzett támogatást, amit az önkormányzat előtte huszonegy alkalommal igényelt.

A számvevői jelentésből kiderül, hogy az építéssel kapcsolatos szerződésmódosítások alapvetően az előre nem látott helyzetekből adódtak, ezek értéke meghaladta a 99 millió forintot. A többi módosítás a „projekt alaposabb előkészítése, átgondolása és több szakemberrel történő konzultációval megelőzhető lett volna" – állítja számvevő.

135 millió két hét alatt

A csatornaberuházás harmadik ütemének vizsgálatából kiderül, hogy a beruházást az eredeti tervnek megfelelően 2002-ben megkezdték. Az építési naplóban az első bejegyzés dátuma november 14., a kivitelező e naptól kezdődően jogosult a területen munkát végezni. A november 27-én benyújtott számla a 2002-re ütemezett 140 millió forintos előirányzatból 135 millió forintot tartalmazott. A kivitelező ugyancsak e napon egy 5 millió forintról szóló számlát is benyújtott az önkormányzathoz. Ez műszaki tartalmat nem jelölt meg, csupán a kivitelezői szerződésre utalva a „szerződés szerint" megnevezést. A teljesítés igazolását ezen a számlán is az Aqua Kft. végezte. A tartalom megnevezését a műszaki ellenőr sem tartotta fontosnak, így a felülvizsgálat eredményét „A teljesítést igazolom" megjegyzéssel rögzítette a bizonylaton.

Az ÁSZ-jelentés szerint a teljesítmény igazolása a számlák egyikén sem tartalmazta az elvégzett munkák tételes felsorolását, nem rögzítette a kivitelezés minőségét, így nem állapítható meg, hogy a felhasználás a beruházási tervnek megfelelően zajlott-e. Idén a vállalkozó részszámláját a műszaki ellenőr „A teljesítést igazolom, fizethető" megjegyzéssel látta el. A pontos teljesítés, a munkavégzés minőségének meghatározása ez esetben is elmaradt.

50 millió többlet

A tervezésre, lebonyolításra, kivitelezésre, szállításra vonatkozó szerződések vizsgálatából kiderült, hogy a pénzügyi ütemezés és a műszaki ütemterv összhangja nem biztosított, így annak tartalma nem állapítható meg belőlük. Az építési kivitelezői szerződést idén márciusban módosították, így a vállalási díj közel 50 millió forinttal emelkedett. Ezzel egyidejűleg az összeg tartalmára vonatkozó felsorolás kiegészült a „műszaki szükségességből elrendelt pótmunkák" szövegrésszel. A módosításban viszont nem rögzítették, hogy pontosan melyek ezek a pótmunkák, illetve azt sem, hogy azok a tervezéskor miért nem voltak felmérhetőek.

Ugyanakkor a pótmunkákról részletes költségvetés készült, ami a szerződés módosítását alátámasztja. A számvevőszéki jelentés szerint a József Attila utca környéki csatornaberuházásnál az elvégzett munka minőségére vonatkozó megállapítást a jegyzőkönyv nem tartalmaz, annak ellenére, hogy a kivitelezői szerződés első osztályú munkáról és ugyancsak első osztályú anyag beépítéséről szól. A vizsgálat megállapította továbbá, hogy a munka megkezdésére megjelölt időpont a kormányközlemény megjelenését követő több mint tizenkét hónappal meghaladja a jogszabályban foglalt határidőt. Holott a kivitelezést a jogosultság kihirdetése után egy éven belül meg kell kezdeni.

Javaslatok és ellenkezés

Ezek alapján az ÁSZ vizsgálata „korlátozottan megbízhatónak" minősítette az önkormányzatnál a támogatások elszámolását. Az ÁSZ javasolja a jegyzőnek a jelzett hiányosságok kiküszöbölését.

A polgármester vitatja

Stipkovits Pál polgármester a számvevői jelentés minősítésével nem ért egyet – derül ki a mai testületi ülésre készült tájékoztatóból. Úgy véli: a megvalósításban lényeges mulasztást nem követtek el. Ugyanakkor gondoskodnak arról, hogy az ÁSZ-javaslatok érvényesüljenek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lébényi alapítvány a gyerekekért

A lébényi általános iskola tantestülete, szülői munkaközössége és diákönkormányzata kezdeményezésére… Tovább olvasom