Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Gondolás esküvők a Mosoni-Dunán

Az utóbbi időben egyre gyakrabban tartják a polgári szertartást a szabadban, Mosonmagyaróváron pedig már gondolás esküvőkre is van lehetőség.
Hosszú ideje folyamatosan csökken a házasságkötések száma hazánkban. A Lajta-parti városban is ez a tendencia, s ha nem is jelentős számmal, de évről évre itt is kevesebben kötik össze hivatalosan az életüket. Bogár Zsuzsánna anyakönyvvezető a Kisalföld érdeklődésére elmondta: idén eddig 133 pár mondta ki a boldogító igent a mosonmagyaróvári városháza házasságkötő termében, hat esetben pedig más volt a helyszín. Ez utóbbinál öt ízben étteremben, egyszer pedig a Várkertben lett a jegyespárból férj és feleség. Tavaly szeptember 9-ig ugyanebben az időszakban 139 frigy köttetett a hivatalban, kettő pedig másutt.

Azonnal nem lehet

Az esküvők főszezonja a májustól szeptemberig tartó időszak, s míg korábban május volt a legkelendőbb a nagy nap kiválasztására, addig most az augusztus bizonyult slágernek. Ebben az évben az egy napon legtöbb házasságkötés kilenc volt. Az ünnepségek időtartama mintegy fél óra. Az anyakönyvvezetőtől megtudtuk: egyre többen viszik CD-n a saját, kedvenc dalaikat a polgári szertartásra. Az utóbbi években egyébként az életüket hivatalosan is összekötni szándékozó párok életkora jellemzően 30 körüli. A násznép nagysága vegyes: továbbra is vannak még kétszáz fős esküvők, de megszaporodtak a szerény, mindössze kéttanúsok is. A házasságkötést legalább 30 nappal korábban be kell jelenteni a hivatalban, de ezen időtartam alól indokolt esetben lehet felmentést kérni. A bejelentkezés napján azonban semmiképpen nem kerülhet sor az esküvőre. Ám idén akadt egy olyan pár is, akik úgy keresték fel az anyakönyvvezetőt, hogy azonnal szeretné k, ha összeadná őket.

A Szigetköz Velencéje

A Lajta-parti városban ettől a nyártól kezdve már egy új lehetőség is várja azokat, akik még emlékezetesebbé szeretnék tenni a nagy napot. A Mosonmagyaróvári Vízi-

sport Egyesület gondolájában „utazhatnak" a friss házasok. Wlasitsch Mirkó elnökségi tag lapunknak azt nyilatkozta, hogy már több ilyen esküvőjük is volt idén, sőt, szeretnének további velencei hajókat vásárolni, hogy a kedvet kapó násznép tagjai közül is többen gyönyörködhessenek a tájban, hiszen szerintük Mosonmagyaróvár a Szigetköz Velencéje. Az egyesület ekképpen is szeretné felhívni a figyelmet az ember és víz kapcsolatára, a környezetvédelem fontosságára. A gondolát egyébként ingyen bocsátják a párok rendelkezésére, de adományokat az egyesület részére elfogadnak. (Akik kedvet kaptak egy ilyen esküvőhöz, Wlasitsch Mirkónál érdeklődhetnek a 30/298-4216-os telefonon.)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Üdülőtelep Vajkán

A magyarok lakta határszéli szlovákiai Vajkán üdülőkörzet építését tervezik: a területfejlesztési… Tovább olvasom