Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Gombamód szaporodó kínai üzletek

Gombamód szaporodnak a kínai üzletek, Mosonmagyaróváron már tíz ilyen boltban kínálják a kedvező árú portékákat. A helybéli butikosok azt mondják: a jelentős forgalomcsökkenésüket mégsem az ázsiaiak okozzák, hanem az egyre jobban elmaradozó fizetőképes osztrák turisták.
Az utóbbi hetekben a kínai üzletekben sem tolonganak a vásárlók, de az augusztus minden bizonnyal jobb lesz, hiszen a gyerekeket fel kell készíteni az iskolára. A legtöbb család pedig nem dúskál az anyagiakban, és így a 15–20 ezer forintos sportcipők helyett a lurkók kénytelenek beérni 3–4 ezer forintossal. Olcsóbb árut kínáló üzletből jó néhány akad Mosonmagyaróváron is, köztük tíz kínai bolt csalogatja a vásárlókat.

Sok a magyar „filléres" áruda is

Fen Dong Fang két üzletet működtet: egyet Mosonmagyaróváron, egyet pedig Győrben. Az olcsó ruházati termékeket áruló boltok között nagy a konkurenciaharc, de nemcsak az ázsiaiak között, ugyanis egyre több a hasonló profilú magyar üzlet – tudtuk meg a kínai kereskedőtől. A termékek zömét is ugyanazokról a helyekről szerzik be, így az árak terén sincsenek jelentős különbségek. Több nagykereskedésből vásárolnak, így nem csak ázsiai termékeket forgalmaznak. Sokan azt hiszik, busás haszonnal dolgoznak a kínai boltok, de Fen Dong Fang szerint ez nem így van. Van profitjuk, de ezekben a hetekben kifejezetten pang az üzlet.

Nagy igény van rájuk

A mosonmagyaróvári butikosok azt állítják: az utóbbi időben érezhető a forgalom-visszaesés, de ez nem elsősorban a kínai üzletek gyarapodásának tudható be, hanem az egyre kevesebb osztrák turistának. Számukra ugyanis ők voltak a fizetőképes kereslet. A szűkösen élő, többgyermekes családok pedig akkor sem vásárolnának náluk, ha történetesen az olcsóbb kínai üzletek nem lennének, állítják a kereskedők. Beismerik, hogy bizony szükség van a kedvező árú termékekre. Máskülönben többen bevallották: ők is vásárolnak kínai árukat a józsefvárosi piacon, de más országokban sincs ez másként.

Egy 30 ezres város osztrákok nélkül nem tud eltartani 90–100 butikot. Nem véletlen, hogy az Árkád-udvarban is sorra szűnnek meg a boltok, a korábbi 12 divatáruüzletből már csak 4 működik...

A polgármesteri hivatalban megtudtuk: külön kimutatásuk nincs arról, mennyi a városban a kínai üzlettulajdonos. A működési engedélyekből pedig nem lehet automatikusan következtetni arra, hogy kínai vagy magyar a kereskedő.

Nem több a panasz az ázsiai termékekre

A megyei fogyasztóvédelmi főfelügyelőségen akadnak kínai boltokkal kapcsolatos bejelentések, de a magyar kereskedőkkel kapcsolatosan is legalább ennyi a sérelem. A vásárlók a kínaiak esetében leggyakrabban azt kifogásolják, hogy nem tájékoztatták őket megfelelően a termékek használatáról, az áruk összetételéről, illetve nem teljesítették a pénztárnál a számla- és nyugtaadási kötelezettséget – nyilatkozta a Kisalföldnek Simon István. A felügyelőség igazgatója hozzátette: a fogyasztóvédelmi bírság több százezer forint is lehet, de rendszerint 30–50 ezer forintot kell fizetniük a szabálytalankodóknak.
Az ázsiai áruk minőségére korábban jóval több kifogás érkezett a szervezethez, az utóbbi időben az ilyen panaszok száma lényegesen csökkent.

Az adóhatóság sem tesz semmilyen különbséget a vizsgálatainál aszerint, hogy külföldi vagy magyar a tulajdonos. Dr. Horváth Szabolcs, az APEH győri központjának titkárságvezetője a Kisalföldnek elmondta: gyakran fordul elő, hogy a vevők nem kapnak nyugtát, de ez más üzletekre is jellemző. A mulasztási bírság első alkalommal 100 ezer forint, ez az összeg azután fokozatosan emelkedik, minél sűrűbben kapják próbavásárláskor vétségen a kereskedőt. Az APEH indokolt esetben néhány napra be is zárathatja az üzletet, erre kínai és magyar boltoknál egyaránt volt már példa.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tűzoltók csapatták le az ammóniafelhőt

A mosonmagyaróvári tűzoltókat a hétvégén többször is riasztották: egy mosonmagyaróvári cégnél hét… Tovább olvasom