Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 1°C Még több cikk.

Gólyahír Egyesület – Csecsemők életét mentik

Félezer kisbaba talált szerető családra
Kétségbeesett várandós nőket támogatnak babák életét mentve meg ezáltal a tizenegy éve működő Gólyahír Egyesület önkéntesei.
Vidám, mosolygós kisbabák szerető családi körben. Olyan apróságok, akiknek az élete szerencsésen alakult a százhalombattai székhelyű Gólyahír Egyesület jóvoltából. Pedig lehetett volna másként is... A tizenegy éve országosan működő szervezet fennállása óta 523 csecsemő örökbefogadását segítette. Közülük tíz született Mosonmagyaróváron, Sopronban pedig egy.

– Idén már huszonegy örökbefogadásnál segítettünk, tavaly 54 baba lelt szerető családra, a korábbi két évben 62–63 országosan – kezdi beszélgetésünket Mórucz Lajosné, az egyesület elnöke. A szervezet olyan nőknek segít elsősorban, akik titkolt terhesek, és kilátástalannak tűnő élethelyzetükben magukra maradnak. A Gólyahír Egyesület a megelőzés szakembereivel, a védőnőkkel fogott össze ezen babák életének megmentésére.

– Segítünk megőrizni a titkolt terhességet, Százhalombattán krízisszállót működtetünk, befogadjuk a várandós nőket, a szülés után még tíz napig itt maradhatnak – magyarázza az egyesületi elnök. A legfiatalabb anyuka 15 éves, a legidősebb 44 éves volt, akivel kapcsolatba kerültek.
Reggel 6-tól este 10 óráig ingyen hívható telefonvonalat működtetnek a krízishelyzetben lévő várandós anyáknak. Gondjaikat inkognitóban egy hozzáértő szakemberrel – főként védőnőkkel – tudják megbeszélni. Minden megyében van az egyesületnek kapcsolattartója (nálunk Vadász Zsuzsa és Kuna Hajnalka), aki az anya környezetében tud segíteni, ha kell, személyesen is. Elérhetőségük: 06-30/251-7107.

Tudnak segíteni az anyaotthonos elhelyezésben, felvilágosítást nyújtanak, hogy milyen juttatások járnak és hol lehet ezeket igényelni. Amennyiben a nő úgy dönt, hogy lemond gyermekéről, akkor az örökbefogadásban is segítenek.

– Elsősorban anyagi okai vannak, ha egy nő lemond gyermekéről. Ilyenkor az anya dönthet arról, hogy állami gondozásba vagy örökbe adja gyermekét – mondja a szakember. Budapesten és Pest megyében segítettek a „gólyahíresek" a legtöbb nyílt örökbefogadásban, Fejér és Komárom-Esztergom megyében is magas ez a szám. Ezzel szemben Békés és Bács-Kiskun megyében a gyermekükről lemondó hölgyek inkább a titkos örökbefogadással élnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Korszerűsítik az óvodát nyár végére

Hétfőn adják át a munkaterületet, és ezt követően kezdődhet a levéli óvoda felújítása, bővítése. Az… Tovább olvasom