Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 9°C | 11°C Még több cikk.

Golfpálya készül Albertkázmérpusztán

Tavasszal egy tucatnyi embernek munkát adva két kis üzem kezdi meg működését Várbalogon. Ezen túl a telektulajdonosok, képviselők és beruházók egy golfpálya létesítéséről tárgyalnak.
A legkisebbek helyben: A gyermekek érdekében az iskolát ameddig tudják, működtetik.
Tavaly ősszel egy osztrák befektetőcsoport kereste fel Várbalog önkormányzatát. Az üzletemberek egy golfpálya építéséhez kértek elvi hozzájárulást Albertkázmérpuszta térségében. A képviselő-testület nem gördített akadályt, így elkezdődtek a tárgyalások. A tervekről, üzleti titoktartásra hivatkozva, többet nem árult el Odor Ernő polgármester, ám annyit még hozzáfűzött, amiben tudják, támogatják az ötletet.

Parkosítási tervek és új számítógépek

A tavalyi évből két sikeres pályázatot említ meg a polgármester: a „Zöld falu" keretében másfél millió forintot szereztek. Ebből a jó idő beköszöntével parkosítást, fásítást, faluszépítést terveznek: kivágják az öreg akácfákat és helyettük, illetve mellettük közel 150 csemetét és örökzöldet ültetnek el. Egy másik pályázaton számítógépeket nyertek, így hamarosan három géppel működni fog a teleház a polgármesteri hivatal egyik helyiségében.

Tavaly korszerűsítették a közvilágítást, elkészült a település rendezési terve, az iskola konyhájában minőségbiztosítási rendszert (HACCP) vezettek be, ami közel félmillió forintos átalakítással járt.
Az elmúlt évre tervezték, végül elmaradt az óvoda áttelepítése az iskolába. Az intézmények összevonását gazdasági okok indokolják, ám a testület még vár az átalakítással.

Nagy külföldi érdeklődés

Várbalogot jelenleg 480-an lakják, csökken a falu népessége, a kilencvenes évekhez képest 130-cal élnek kevesebben. A külföldiek telkek és házak iránti érdeklődése viszont ismét növekedett: néhány hónapja egy külföldi taxivállalkozó három ingatlant is megvásárolt egyszerre. A faluban öt telek vár értékesítésre. Ezeket szívesebben adnák el helybélieknek, fiataloknak, sőt, további telkek kialakítását is lehetővé teszi a rendezési terv.

Munkalehetőség

A község jelenleg egy SAPARD-pályázat beadásával foglalkozik a belterületi úthálózat felújítása érdekében. Ez a fejlesztés, valamint a tervezett parkosítás kedvezően befolyásolná a faluképet. Az összképhez járul hozzá a templomrekonstrukció. Elsőként a helyenként megrongálódott homlokzatot javítanák ki, illetve a padlást rendeznék. A folyamatot adományok segítik, valamint az önkormányzat 200 ezer forintos támogatása. Tavasszal egy műanyag-feldolgozó és egy asztalosüzem kezdi meg működését. A vállalkozások egy tucatnyi helybélinek kínálnak munkalehetőséget szak-, illetve betanított munkára.

Mindenáron fenntartják az oktatást

A várbalogi iskola fenntartásához ragaszkodnak a képviselők. Füzi Szilveszterné igazgató elmondta: két tanulócsoportjukba ugyan csak 16 alsós jár, ám ők a kiscsoportos foglalkozás minden előnyét élvezik. Már első osztálytól tanulnak németet és számítástechnikai alapismereteket játékos formában. Sok levelezős versenyen vesznek részt, jelenleg helyi német-, illetve vers- és prózamondó versenyre készülnek. A kicsik a falu ünnepségeinek állandó fellépői. A gyerekek 10 hetes úszótanfolyamon is részt vettek a jánossomorjai uszodában. Az iskola diákjai áprilisban Fertődre készülnek három napra egy erdei iskolába, melyre egy sikeres pályázat segítségével nyílt módjuk. A napokban a helyi vöröskeresztes alapszervezet támogatásával pedig színházba utaznak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Stipkovits Pál: Kereteinket a lehetőségeinkhez igazítjuk

Mosonmagyaróváron 2003 viharos esztendőnek mutatkozott iskolabezárással, tüntetésekkel. Aztán a… Tovább olvasom