Kisalföld logö

2018. 04. 24. kedd - György 14°C | 23°C Még több cikk.

Ginát is ˝szívtak˝

Mosonmagyaróvár - Összesen tizennégy fiatalt – köztük többen még tizennyolc év alattiak – gyanúsít a rendőrség kábítószerrel való visszaéléssel.

A fiatalok egyebek mellett az újdonságnak számító ˝Gina˝ nevű drogot is kipróbálták, sőt, rosszul lettek az anyagtól.

Közel egyéves nyomozás eredményeként vádemelési javaslattal a napokban zárta le a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság azt az ügyet, amiben tizennégy fiatalt gyanúsítanak kábítószerrel való visszaéléssel. A még tavaly indult eljárás során számos tanút hallgattak ki a rendőrök, szakértőket rendeltek ki, amik eredményeként végül fény derült a történésekre. Az eljárás során kábítószert nem foglaltak le a rendőrök, ám a számos vallomás, illetve személyi bizonyítékok alapján alapos a gyanú, miszerint a többségében hegyeshalmi fiatalokból álló társaság csaknem egy éven keresztül számos alkalommal szórakozóhelyeken, különböző összejöveteleken fogyasztott, illetve adott át egymásnak kábítószert. A tizennégy gyanúsított közül öten még fiatalkorúak voltak a bűncselekmény idején.

A GHB okozhat halált, túladagolása légzésleállást, görcsrohamot és a keringés összeomlását idézheti elő.
Az eljárás során az is kiderült, hogy a fiatalok nem csupán marihuánát, ecstasy és speed tablettát fogyasztottak, hanem kipróbálták a mostanság piacra került, Gina fantázianéven megjelent új drogot is. A folyékony ecstasyként emlegetett Gina, a GHB, teljes nevén gamma-hidroxi-butirát vegyülete. Sokáig érzéstelenítőként, nyugtatóként, alvászavar ellen használták az egészségügyi intézményekben. Hatása hasonló az alkoholéhoz, azzal keverve viszont kifejezetten veszélyes. A Gina kábítószernek minősül, birtoklása, átadása, használata törvénybe ütközik.

A GHB okozhat halált, túladagolása légzésleállást, görcsrohamot és a keringés összeomlását idézheti elő. Szerencsére ebben a társaságban nem okozott tragédiát a Gina, ám a nyomozás során kiderült, hogy egy alkalommal hárman is rosszul lettek az anyag fogyasztása miatt.

A most lezárult nyomozás eredményeként tizennégy fiatalt gyanúsítanak kábítószerrel való visszaélés miatt, tízüknél pedig az is megállapítható volt, hogy társaiknak adták át a drogot. Sőt, egyiküket azzal is gyanúsítják, hogy fiatalkorúnak adott át kábítószert. 

Olvasóink írták

 • 15. beleptem 2009. november 11. 15:14
  „Pancser, a nincs ivásról már volt néhányszor szó, és mindig arra jutottunk, hogy ez nem életképes, és ilyen nem lesz. szürrealizmus, álomvilág!

  Senki se ellensége saját pénztárcájának, hát még a kocsmárosok, diszkótulajdonosok.
  S ha mégis lenne? Kikéretné a 18 év feletti barátjával, ismerősével.”
 • 14. beleptem 2009. november 11. 15:10
  „Griffin!

  Tudod ismerek "néhány" olyan egyént, akinél teljesen rendezett volt a szülői, családi háttér. Nem voltak láncdohányosok sem alkoholisták, és viszonylag jómódban éltek/élnek.

  S a gyereke ennek ellenére kipróbálta.
  Ez nem úgy jön, hogy valakiben évekig, hónapokig, hetekig érlelődik, hogy igen, most hétvégén drogozni fogok.
  Ez a pillanat műve. elmegy szórakozni, találkozik x y haverjával, ismerősével, aki odanyom neki egy tablettát, S kész. Aztán az, hogy ez csak 1 alkalmas kipróbálás marad vagy nem , már az egyénen múlik.
  Lehet ez volt az első és az utolsó, az is lehet, hogy utána x ideig alkalmankénti vagy rendszeres fogyasztó lesz. Aztán pár év múlva kinövi.
  A pénz dologhoz annyit, hogy elsősorban az italra megy el a pénz, ugyanis a legtöbb szórakozóhelyen egy rumkóláért minden további nélkül elkérnek 1500 ft-ot, egy mezei üveg pezsgőért 3-4 ezret.
  Egy amfetamin tabletta 800 forint, kvázi ez még a fagyipénzből is fedezhető...”
 • 13. pancser 2009. november 11. 14:36
  „A fiatalok ha társaságban vannak hülyítik egymást, mi sem voltunk mások. A feltételeket kell megváltoztatni. Első lépés, komolyan venni a kiskorúak ügyét. Nincs ivás, büntetni a kocsmárost, a diszkót ahol 22 óra után fiatalkorúak tartózkodnak. A másik az éjszakai diszkózást korlátok közé kéne szorítani, mulatozzanak 18 órától 23 óráig. Aztán meg kéne nézni néhány ifjú gazdag senkiházit, akinek se üzlete se gyára de sok pénze az van. Itt a dorogkereskedés szervezése vszleg fennáll.”
 • 12. Griffin 2009. november 11. 14:16
  „11.! a szülő felelősség akkor is megkerülhetetlen!
  Vajon ki vigyázzon arra a gyerekre,ha nem a szülő?Ezt a felelősséget nem lehet elkenni, rákenni másra, főleg ilyen általánosságokkal, hogy:" a múltat felesleges a
  jelennel összehasonlítani, főleg a 21. században, amikor megveszel egy számítógépet és másnap elavultnak számít.
  Rohamosan változik a világ, vele együtt az értékrendek, a szokások és az emberek érettségi szintje.
  Nézzétek meg csak a mai lányokat, sokan már 13-14 évesen biológiailag érettek."
  Ez akkor már elég indok arra, hogy a szülő széttárja a kezét: "ja, kérem, ilyen a világ, én nem tehetek róla"????
  A gyerek az gyerek,nem igaz, hogy mindent ki kell próbálnia ahhoz, hogy eldöntse, mi az,amire majd büszke lehet, és mi az, amit meg kell bánnia felnőtt korában.Igenis a szülő dolga, ő vállalta a gyerekkel együtt a felelősséget a jövőjéért, és minden jelenbeli tettért is!”
 • 11. beleptem 2009. november 11. 08:53
  „A legnagyobb gond a droghelyzettel és a drogokkal kapcsolatosan (nem az alkoholra, hanem az illegálisokra gondolok), hogy teljes mértékű dezinformálás folyik. A legtöbb droggal kapcsolatos hozzászólás ezt hűen tükrözi, sokan olyan témához szólnak hozzá, amihez tulajdonképpen lövésük sincs.
  Részben ez a dezinformálás az oka annak, hogy időnként megjelennek olyan erősen szélsőséges vélemények, mint janikáé. Persze az is lehet - mint jó néhányan - csak polgárpukkasztásból ír hülyeségeket.

  Az, ha valamit nagyon tiltok nem megoldás semmire. Ezzel csak azt éred el, hogy az egész drogvilág még inkább underground lesz, értsd még inkább szem elől téveszthető, mind a laikus, hétköznapi, mind a hatóságok szemében.
  Ez kinek jó? Senkinek.

  Robert87

  A szülő felelőssége

  Nem, nem értek egyet veled. A szülő tehet mindenről? Ugyan már! Ez esetleg akkor lenne igaz, ha a gyermek burokban nevelkedne, nem menne el otthonról, és ha elmenne, akkor szinte mindig a szüleivel.
  De miután a normális és egészséges személyiség fejlődéshez az is hozzátartozik, hogy a gyermek egy kicsit kiengedje a gőzt, elmenjen a haverokkal, barátokkal ide-oda, akár szórakozni, akár sportolni, akár más tevékenységet folytatni, így kikerül az otthon védelméből.
  Hiába neveled jól (legalábbis te azt hiszed, hogy jól) a gyereket, ha a társaságban az iskolában olyanokkal keveredik.
  A fiatalokat sokszor a kíváncsiság hajtja és sok mindent kipróbálnak, amire később, felnőtt fejjel lehet kevésbé büszkén tekintenek vissza.

  S kérlek senki se jöjjön az al, hogy mi volt anno 20-30-40 évvel ezelőtt. A múltat felesleges a jelennel összehasonlítani, főleg a 21. században, amikor megveszel egy számítógépet és másnap elavultnak számít.
  Rohamosan változik a világ, vele együtt az értékrendek, a szokások és az emberek érettségi szintje.
  Nézzétek meg csak a mai lányokat, sokan már 13-14 évesen biológiailag érettek (pl)”
 • 10. kissmanó 2009. november 11. 08:22
  „még hogy 15-16 éves gyerek!!!
  A fiam 16 éves, 11-ig van hétvégén elengedve. Minden hétvégén közelharcot vivok vele, mert szerinte mikor neki haza kell jönni 12-14 éves korosztály akkor indul utnak. Most akkor én büntetésben tartom ???????
  A másk a zsebpénz. Én anno heti kb 5 gombóc fagyira való zsebpénzzel rendelkeztem, Ma a "szegéyn" fiatalok is hétvégenként 10ezer fornttal indulnak utnak. Arról nem beszélve hogy milyen mobiljuk van. Végül próbáljatok az MTH környékén megállni kocsival Minden harmadig TANULÓ kocsival rendelkezik.
  Na igy neveljetek gyereket jóra”
 • 9. robert87 2009. november 10. 22:43
  „ha a gyerek droghoz nyúl az pedig a szülő hibája... a mai fiatalok nagyon el vannak engedve... az még semmi... kik adják nekik a drogot? az pénzt keres vele... de gondoljuk át... kik adják a gyerekeknek rá a pénzt?!?!?!?! na? na? na kik? ez egy világméretű probléma melyet nem lehet megállítani úgy terjed mint az aids! akárki akármit mond, mindenért a szülő tehet. ha fiatalkorában szerhez jut akkor is ha felnőtkorában nyúl hozzá az pedig nevelés kérdése....”
 • 8. Griffin 2009. november 10. 17:17
  „igen, az igjúságvédelmis+rendőr megoldás jó lenne most is(kb.15 éve még működött szépen),és az azonnali drogteszt is kellene,csak hát ami utána jön, az nem:csak egy ejnye-bejnye,ne csináljátok már fiúk,és kész.
  Példa kellene valóban, bezárni az "intézményt",azonnal,engedélyt elvenni,sosem adni vissza.Meddig kell még várni erre?Amíg tényleg nem hal meg valamelyik féleszű tizenéves?Majd akkor sopánkodunk, meg jaj, de rendes gyerek volt, azt sirdogáljuk?
  KisVad félreinformált vagy(mint mindig),egyik kormány sem akarja legalizálni a könnyű drogokat.A fogyasztást most sem büntetik,a fityisz-érában sem büntették,az mdf idején sem.A "könnyű drog"fogalmán megy a vita,vodkát ihat/vehet literszám,az legális(könnyű drog, szerintetek?),a füves cigiben pedig gyakorlatilag semmi hatóanyag,másrészt ki mondja meg, milyen hatóanyag a drog (fogalmilag, büntetőjogilag)?Úgyhogy semmi legalizálás, nulla tolerancia, és csend lesz.”
 • 7. invektus 2009. november 10. 16:21
  „anno régen én mind 17 éves
  discoba egy vendég
  oda jőtt az ifijuság védelmis
  IGAZOLVÁNYT KÉREK
  mondta én áttadtam
  mit keresel itt
  22 :00 óra után ? kérdezte
  ÉN ..hátr jöttem discoba

  ifijuság védelmis
  na huzz el inen a ..... haza !!!!!!!!!!

  mire én megvettem a belépöt és maradok te ....
  mire ő jólvan maradjál

  nemtelt bele 5 perc behivta a rendöröket
  na akkort valoban mennem kellett

  MA MEG 15 ,16 ÉVES GYEREKEK JÁRKÁLNAK DISCOBA
  MERT HA NEM JÁRKÁLNÁNAK NEM LENNE BEVÉTEL ITSEM MEG OTT SEM
  (el kellene menni hajnal fél3 körül egy dicsoba és drog tesztet csinálni )
  :) <moderálva....>”
 • 6. jánosi 2009. november 10. 15:15
  „4.-nek
  Minden társadalomban ( az állatvilágban is ) a gyermekekre vigyáznak. Ezért kell megvédeni a
  fiatalokat, nem engedni, hogy " mindenki azzal tegye tönkre magát amivel akarja ", ezért kell
  példásan megbüntetni a terjesztőket !”
 • 5. mat 2009. november 10. 13:54
  „Véleményem szerint Jánosinak igaza van. Robert87-nek. Hosszab távon gondolkodva közpénzből kell a drog elvonókat, utó kezeléseket elvégezni, illetve a "korcs" gyerekek felnevelése is a köz vagyonból megy.”
 • 4. robert87 2009. november 10. 13:41
  „kedves jánosi mindenki azzal teszi tönkre a szervezetét amivel akarja... ez a pár fiatal majd rájön hogy mit csinált amikor korcs gyerekeik születnek.... ennyi XD”
 • 3. KisVadföld 2009. november 09. 22:01
  „Az szdsz-mszp páros még legalizálni is akarja a "könnyű" drogokat.
  Nincs min csodálkozni, tombol a szocliberalizmus.
  Nem véletlenül mentik fel őket, kellenek az agyhalott, erkölcsileg nulla, globlizált műanyag emberek.

  Szép új világ.”
 • 2. RickCartman 2009. november 09. 21:45
  „borítékolom:mindet fel fogják menteni, és ott folytatják, ahol abbahagyták,így nevelődnek a jövő dílerei,a jövendő "nehéz fiúk"”
 • 1. jánosi 2009. november 09. 19:44
  „Robert87 ( másik cikknél )
  látod ezért kevés a négy év nyolcezer tablettáért. Tönkreteszik a fiatal, rávehető gyerekeket ...
  Thaiföldi itéleteket !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kétszáz aláírás az ötös buszért

Aláírásgyűjtéssel tiltakoznak a Majorokban, a Halászi úti lakótelepen és a Duna lakóparkban élők a… Tovább olvasom