Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 13°C Még több cikk.

Gesztor, egyesület és tag kerestetik a Szigetközben

A környezetvédelmi miniszter 2005-re ígérte – a már jogi fogalomként létező – natúrpark létrehozását a Szigetközben: ehhez a működtető szervezet felállítása még várat magára. Az írott-kői tapasztalat szerint viszont az állami támogatás csak csordogál a natúrparkoknak, pályázatokból viszont már több a lehetőség.
Szigetköz: Egyelőre kérdés, mekkora összeg áramlik a térségbe.
Bár jogi fogalomként csak két hónapja létezik, Magyarországon hat bejegyzett natúrpark működik (Ausztriában több mint harminc). A természet- és környezetvédelem mellett a vidékfejlesztésben, a turizmusban és a településfejlesztésben játszik fontos szerepet ez a védelmi forma. A Phare CBC program – mely a határ menti települések komplex területfejlesztési projektje – nyújtotta a segítséget a Kőszeghez közeli Írott-kő–Geschriebenstein magyar–osztrák natúrpark megvalósításához. Az ottani természetvédelmi formához hasonló jöhet létre a Szigetközben, mely a szlovákiai Csallóközzel közösen szeretné nagyobb védelem alá venni a tájegységet.

Határon átnyúlóak

Az Írott-kő–Geschriebenstein natúrparkról magyar–osztrák vegyes bizottság kezdte meg az előkészítő munkálatokat. A tényleges munkák 1994-ben kezdődtek, a megnyitásra két évvel később került sor – ám csak az osztrák oldalon. Írott-kőnél 1997 szeptemberében avatták fel a natúrparkot. Egységes területe az ausztriai oldalon Rohonc és Léka határán túl húzódik, míg a magyar – a Kőszegi Tájvédelmi Körzeten kívül – hat település, Bozsok, Cák, Kőszegdoroszló, Kőszegszerdahely, Velem és Kőszeg közigazgatási területére terjed ki. Nevét az osztrák–magyar határon magasodó, 882 méter magas Írott-kő csúcsról kapta. A szigetközi natúrpark magját valószínűleg a másfélszeresére kibővített tájvédelmi körzet adná.

Egyesület kell!

Létrehozója és működtetője az Írott-kő Natúrparkért Egyesület. Megalakulásuk egyedülállónak tekinthető, mivel egyaránt magába tömörít magánszemélyeket, vállalkozásokat, önkormányzatokat, nemzeti parki igazgatóságot, erdészetet, turisztikai hivatalt, továbbá természetbarát, városszépítő és közéleti egyesületeket. Az egyesület az Írott-kő–Geschriebenstein natúrpark fejlesztésére vonatkozó elképzeléseket kidolgozza, s egyeztet az érintettekkel. Az egyesület ügyvezető szerve a háromtagú elnökség.

Az önkormányzatokat érintő ügyek és a nagyobb horderejű döntések előkészítésekor azonban a kibővített elnökség ülésezik. Tagjai az elnökség tagjain kívül a tagönkormányzatok képviselői, illetve a természet- és környezetvédelmi, az erdő- és mezőgazdasági, az üdülési és vendéglátási, a kulturális, valamint a településrendezési szakterületek felelősei.

Az szervezetnek jelenleg csaknem 80 tagja van. A szakmai-személyi feltételeket egy titkár Phare-programfelelős, egy térségi turisztikai menedzser és egy ügyintéző foglalkoztatása biztosítja. Az egyelőre meghiúsult Szigetközi Nemzeti Park esetében korábban létrehoztak már egy előkészítő bizottságot, közülük s a helyi térségfejlesztési társulás elnökei közül többen a natúrparki elnökségben is helyet kaphatnak. Emellett a terület kezelője továbbra is a Fertő–Hanság Nemzeti Park marad.

Ki lehet a gesztor?

A natúrparkprojektben érintett önkormányzatok nevében Kőszeg lett a gesztor: ők pályáztak a Phare CBC Nagyprojekt Alaphoz. Ekkor két alprojekt finanszírozására nyílt lehetőség. Az egyik a megvalósíthatósági tanulmány, amelynek részeként elkészült egy átfogó helyzetelemzés, meghatározták a natúrpark fejlesztési irányait, továbbá olyan projekteket dolgoztak ki, amelyek ezek megvalósítását segítik elő: ugyanis egy terület natúrparkká nyilvánítása önmagában nem eredményez gazdasági növekedést.

A szigetközi natúrpark létrejöttekor a gesztor szerepét minden bizonnyal Mosonmagyaróvár tölti be. Haraszthy László helyettes államtitkár azt ígérte: ősztől újra folytatódnak az egyeztető tárgyalások a szlovák féllel a közös natúrpark ügyében.

300 millió pályázatokon

Bakos György, az Írott-kő Natúrparkért Egyesület elnöke a Kisalföldnek elmondta: szervezetük évente körülbelül tízmillió forintos állami támogatást kap, ám korábban ez az összeg jóval nagyobb volt. A pályázatokon viszont 1997 óta csaknem 300 millió forintot nyertek. Emellett tagdíjakból, adományokból és a felajánlott adók egy százalékából is kerül a kasszájukba. Bakos György elárulta: nemrégiben találkozót kértek Persányi Miklós minisztertől.

Azt szeretnék tőle megtudni, hogy a törvényi háttér mellé anyagi többletforrásokat is biztosít-e az állam a jövőben. Az elnök szerint a natúrpark szervezeti felépítését náluk viszonylag gyorsan megoldották, ebben a helyi erdészet és nemzeti parki igazgatóság segített. Úgy véli: a korai időszak volt a legjobb számukra, könnyebben jutottak pályázati és állami pénzekhez. Legnagyobb beruházásuk egy kerékpárút kiépítése volt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A petíció aláírói nem akarnak zsákfalut

Aláírásgyűjtésbe kezdtek Halászin, hogy így is tiltakozzanak a Mosoni-Duna-hídjuk jelenlegi helyének… Tovább olvasom