Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Gazdasági kerekasztal adózókból

A város legnagyobb adózóit köszöntötte az önkormányzat. Ezúttal az egyes adónemekből legtöbbet befizető és a sportcsarnok építéséhez legnagyobb mértékben hozzájáruló cégeket is díjazták.
Hagyományos virilistaünnepségen köszöntötte a város legnagyobb adózóit az önkormányzat a minap. Az eseményen Árvay István polgármester beszélt arról, hogy míg a válság előtti utolsó „békeévben", 2008-ban 1789 társas vállalkozás működött a városban, addig ma a számuk 2267. Iparűzési adóból 2008-ban mintegy 1,55 milliárd forint folyt be a város kasszájába, tavaly pedig közel 2,4 milliárd.

Amíg a helyi adók 2008-ban az önkormányzat összes bevételének tizennyolc százalékát adták, addig ez az arány mostanra negyvenhárom százalékra emelkedett. A polgármester kiemelte: a sportcsarnok-beruházás a legnagyobb feladat, ennek megvalósítása elsődleges cél a jövőben.

Árvay István beszélt arról is, hogy a jövőben szeretnék, ha a nagy adófizetők beleszólhatnának ezen javak elköltésébe. Ezért a vállalkozások képviselőiből létrehoznak egy gazdasági kerek- asztalt, amelynek joga és kötelezettsége lesz, hogy a polgármesteren keresztül a képviselő-testület részére ajánlásokat tegyen a helyi gazdaság működését befolyásoló kérdésekben.

Így például a várostervezésben, az oktatásban vagy akár a munkaerő-gazdálkodásban. „Hiszem, hogy a gazdasági élet különböző területeiről érkező, ezért a problémák egészére rálátással rendelkező gazdasági vezetők a polgármesterrel közösen a város gazdaságát jobban szolgáló döntések meghozatalát elősegítik" – hangsúlyozta.

A virilistaünnepségen adta át a polgármester az elismerő oklevelet a kiemelt adófizető vállalkozások képviselőinek. Fotó: Fekete Dávid
A virilistaünnepségen adta át a polgármester az elismerő oklevelet a kiemelt adófizető vállalkozások képviselőinek. Fotó: Fekete Dávid

Árvay István bejelentette: érzékelve a kényszerítő szociális feszültségeket első havi polgármesteri jövedelméből alapítványt hozott létre, amelynek legfontosabb feladata, hogy az összegyűjtött forrásokat a szociális elkötelezettséggel bíró civil szervezetek és magánszemélyek rendelkezésére bocsássa. Az alapítvány kuratóriumába felkérte Mosonmagyaróvár két korábbi polgármesterét, Stipkovits Pált és Plutzer Istvánt, valamint Horváth Lászlót, a Vogel-Noot egykori vezérigazgatóját.

A rendezvényen adta át a polgármester az elismerő oklevelet a kiemelt adófizető vállalkozások képviselőinek. A legtöbb adót az SMR Automotive Mirror Technology Hungary Bt. fizette be tavaly. Kiemelt adófizető vállalkozás a Nolato Magyarország Kft., a Rettig Hungary Kft., a TEKA Magyarország Zrt., a VNT Metal Hungary Kft. és a Wahl Hungária Kft.

Ezúttal a kiemelt adófizetőkön kívül az önkormányzat díjazta azokat a vállalkozásokat is, amelyek egyes adónemekben a legtöbb adót fizették, illetve a leendő sportcsarnok céljára a legtöbb társasági adót ajánlották fel. A legtöbb gépjárműadót a Rekultív Magyarország Kft., a legtöbb idegenforgalmi adót a Fanos Kft., a legtöbb telekadót az Immo-Real Kft. fizette be, míg kiemelt építményadót fizető vállalkozás a Kühne Zrt.

A sportcsarnok építéséhez legtöbb társasági adót a Rettig Hungary Kft., az UFM Egyesült Habanyaggyártó Bt., a Junkerwerk Linder GmbH & Co, a Wittmann Robottechnikai Kft., a Rajka-Green Kft. és az Eurodent-Aquadental Kft. ajánlotta fel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szigetközi Friss Víz Franciaországban

Komoly érdeklődés kíséri a Szigetközi Friss Víz és külföldi brandjének a Panta Aqua The Waternek… Tovább olvasom