Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 0°C | 6°C Még több cikk.

Gazdasági és humán érdek a GMO-mentesség

Élelmiszer-biztonsági és környezeti szempontból is kockázatokat rejt a génmódosított növények termesztése – állítja dr. Roszik Péter, a mosonmagyaróvári egyetemi kar címzetes egyetemi docense, a Nyugat-dunántúli Biokultúra Egyesület elnöke.
A szakember elmondta: a génmódosítás-mentes növényeket egész Európában kiemelt termékként kezelik, ezért mezőgazdasági érdek és piaci előny Magyarország számára ennek megtartása. A genetikailag módosított növények az adott fajra nem jellemző génszakaszokat tartalmaznak, amik baktériumok és virágos növények örökítőanyagából kerülnek be a szervezetbe.

Dr. Roszik Péter kiemelte: vizsgálatok bizonyítják, hogy a GMO-s növények allergizáló hatásúak lehetnek és gyengíthetik az immunrendszert is. Kockázatot jelent, hogy a mikroszervezetek – baktériumok – módosulhatnak, felvehetik a mesterséges géneket.

Ennek következményei beláthatatlanok. További veszélyt jelent, hogy a pollenszóródás miatt a génmódosított növények környezete is átalakul, ez a folyamat pedig visszafordíthatatlan. A szakember szerint a GMO-növények az atomenergiánál is nagyobb kockázatot jelentenek.

Olvasóink írták

  • 3. pancser 2011. július 25. 08:31
    „Legújabban már 20 ezer ha-ról beszélnek és 6-8 milliárd forintról. arról is vannak információk, hogy a gazdák egyre inkább hajlanak arra, hogy nem semmisítik meg a vetésüket. Ebben az esetben az MgSzH végezteti el. Kérdés csak az, hogy hogyan meg mivel. Szóval láthatjuk újra és újra, a szakirányítás "bölcs" hozzáállását a témához!”
  • 2. pancser 2011. július 24. 19:45
    „A szakirányítás jégre ment a GMO kukorica megsemmisítés ügyben. Ezekben a percekben hallottam a televízióban nyilatkozó Ángyán államtitkártól, hogy a Monsanto cég vitatja a vizsgálatokat és perel. Mivel a per elhúzódhat, a magyar állam kártalanítja a gazdákat akiknek kukoricáját kisilóztatták. Azt már én teszem hozzá, hogy jó eséllyel el is veszíti az állam a pert és még a perköltségét is fizetik az adófizetők. Ennek összege legalább 1 milliárd Forint. Hogy hitelrontás milyen büntetéssel, kártérítéssel járhat az állam számára arról fogalmam sincs, de ez is megtörténhet. A porcelánboltba nem valók elefántok, remélem OV. átgondolja a szakirányítók dolgait ezek után.”
  • 1. pancser 2011. július 22. 23:41
    „Roszik Péter mellett jó lenne meghallgatni azokat akiknek homlokegyenes ellenkező a véleménye. Határozottan kijelentem ostobaságot állít amikor az atomenergiát egyoldalúan veszélyesnek mondja, és még veszélyesebbnek a biotechnika GMO részét. Azt nem tudtam róla, hogy immunológiai szakember is, azt hiszem, hogy nagyon rossz szakember erről az oldalról. Az USA lakossága nem szenved különösebben a többi néptől től eltérően imumunolgoai problémáktól, pedig ott GMO van bőven. Attól még hogy RP. állít valamit, attól az még nem igaz. Azt is mondja, hogy a mikroszervezetek felvehtik a kárhoztatott DNS-t. Akkor kérdezem én a betárcsázás meg a lesilózás hogyan van evvel összhangban, hiszen a talaj élő anyag, tele baktériumokkal és mégis, a GMO veszélyeiről papolók mint Roszik úr is, a GMO-val állítólag szennyezett kukorica növény talajba küldésével táplálja a mikroszervezeteket. Nagy zűrzavar van a silóztatók és az ellenzők agyában annyi szent. A károk már milliárdos nagyságrendűek és teljes egészében a magyar mg-i irányítás lelkén szárad.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szívügyük a község fejlesztése

A Kisbodaki Baráti Kört tizennyolc, a faluért tenni akaró kisbodaki polgár alapította 1998… Tovább olvasom