Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 14°C Még több cikk.

Gátat szakított a földgép

Több mint másfél kilométeres folyószakaszt alakított ki Rajka önkormányzata a Mosoni-Duna rehabilitációjára elnyert negyvennégymillió forintból.
Ezt a részt pénteken töltötték fel vízzel. A mederkotrás és a további elárasztás folytatása a jövőbeni állami támogatás függvénye. Idén a Szigetköz rehabilitációjára 214 millió, míg a Mosoni-Duna rehabilitációjára 142 millió forint jut majd a központ költségvetésből. Rajka az elmúlt évben 44 millió forintot nyert a Mosoni-Duna ottani holtág-rehabilitációjának első szakaszára. Az 5,8 kilométeres hosszból most csak 1,6 kilométernyire telik ebből a pénzből. A teljes kivitelezés közel 270 millió forintba kerül.

Folyamatos feltöltés

Az első szakasz munkálatai a napokban fejeződnek be: tegnap átvágták az utolsó kavicszárást a Mosoni-Duna régi medrénél, s vizet juttattak a korábban kikotort területre. Azóta folyamatosan töltik fel ezt a részt, egészen keddig tart az árasztás. A tervezés és a kivitelezés összesen negyvennégymillió forintba került. A meder egy részébe a víz tisztítására két nádszűrő mezőt is elhelyeztek. Szirtl György rajkai önkormányzati képviselő, a kivitelezés műszaki ellenőre a Kisalföldnek elmondta: a földmunkák jelentős összeget emésztettek fel.

Beépített nádszűrő mezők

– Sajnos ezeknek a földmunkáknak a kilencven százaléka erre a szakaszra esett, s ez jelentősen megnövelte a költségeket – kezdte a műszaki ellenőr. – Ebből a negyvennégymillió forintból a többi részen hosszabb szakaszt tudnánk már kialakítani. Most a Mosoni-Duna felső részét kezdtük el újra élővé tenni: a régi mederre kötöttük rá a kialakított folyószakaszt.

Az áteresztett víz egyelőre a libatelep mögötti résznél nem tud továbbfolyni, de élettel telítette meg ezt a holtágat. A beépített két nádszűrő mező a vizet tisztítja: ennek elkészítéséhez engedélyt kellett beszereznünk a vízügyi hatóságtól. Szeretnénk még idén folytatni a munkálatokat, s ha pénzt nyerünk a második ütemre, akkor folytathatjuk a rajkai rehabilitációt.

Folytatnák a rehabilitációt

A néhány hete kikotort mederben először csak a talajvíz tört utat magának, ám a csütörtöki rövid ünnepség után tegnap hivatalosan is átvágták az elárasztás utolsó akadályát, egy kavicsgátat. Varga Kálmán rajkai polgármester elmondta: ez idő alatt lezárták a Szlovákia felől érkező víz útját. Écsi Béla kivitelező szerint a harmadik ütemben különböző műtárgyakat építenének, köztük egy hallépcsőre is mindenképp szükség lenne a holtágon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jövőre biztosan építeni kezdik Máriafürdőt

„ Teljes bizonyossággal állítom, hogy egy éven belül megkezdődik Máriafürdő felépítése. Ez nem… Tovább olvasom