Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 8°C Még több cikk.

Garantált támogatás a Futurára

Mosonmagyaróvár - A városházára a napokban érkezett levéllel biztossá vált, hogy Mosonmagyaróvár megkapja a közel 1,3 milliárdos támogatást a Futura fejlesztésére.


A természettudományi interaktív bemutató központban egyedüliként kap helyet egy, az űrkutatással kapcsolatos világújdonság is.

˝Innentől kezdve már csak a pályázati pénz hatékony felhasználása lesz az önkormányzat feladata˝ – jelentette ki Szabó Miklós polgármester tegnap a mosoni Futura előtt, ahol bemutatta az egykori magtárépület hasznosításához elnyert támogatásról szóló tájékoztató levelet is.

A polgármester röviden vázolta a műemlék épületben kialakítandó természettudományi interaktív bemutató központ előzményeit, melynek részleteivel lapunkban korábban több alkalommal is foglalkoztunk. Hangsúlyozta: a létesítmény a város határain túlmutató érdeklődésre tarthat számot, hiszen ilyen jellegű intézmény a közeli nagyvárosok egyikében sincs.

Szabó Miklós polgármester elmondta: a megvalósíthatósági tanulmány elkészítését követően a múlt év őszén kiemelt projekt javaslatra nyújtották be az anyagot a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elé. A tanács ezt idén áprilisban kiemeltként megvalósításra javasolta a kormány felé. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség Irányító Hatóság vezetője a napokban megérkezett levelében tájékoztatta a mosonmagyaróvári önkormányzatot arról, hogy a kormány augusztusi ülésén döntött a támogatásról. Ennek értelmében a mintegy 1,5 milliárd összköltségű beruházáshoz 1,285 milliárd támogatást kap a város. Amennyiben a támogatási szerződést 2010. január végéig aláírják, a jövő év őszén kezdődhet a kivitelezés és várhatóan 2012 tavaszán nyithatja meg kapuit a létesítmény.

Bella Sándor és Szabó Miklós mutatja: Elkészültek a tervek, megvan a támogatás és az engedélyek, már ˝csak˝ a kivitelezés van hátra.
Bella Sándor és Szabó Miklós mutatja: Elkészültek a tervek, megvan a támogatás és az engedélyek, már ˝csak˝ a kivitelezés van hátra.

A projekt előkészítésének részleteiről Bella Sándor, a Movinnov Kft. ügyvezetője beszélt. Elmondta: a pályázat benyújtásának feltétele volt az építési engedélyezési tervdokumentáció elkészítése, ami ez év április közepére megtörtént. Azóta lezajlott az építési engedélyezési eljárás, a műemlékvédelmi hatóság pedig augusztusban kiadta az építési engedélyt.

A fő cél egy interaktív természettudományi állandó, de folyamatosan megújuló kiállítás létrehozása. Ennek egy része szorosan kötődik a helyszínhez. Egyrészt Mosonhoz, a Szigetközhöz, a Dunához, a víz mint természeti elem megjelenésével, másrészt a gabonatárolóhoz, bemutatva és megértetve annak egykori működését. A kiállítás másik része a klasszikus ˝science-show˝, a természettudományokat – fizikát, technikát, biológiát, kémiát – népszerűsítő, az ismeretterjesztést újfajta szemlélettel segítő tárlat. A magtárépület eredeti faszerkezetei megmaradnak, a néhány helyen alkalmazott födémáttörések, kimetszések izgalmasabbá alakítják, a nagyobb belmagasságot igénylő eszközök számára használhatóvá varázsolják a tereket.

Szabó Miklós hozzátette: a Mosonmagyaróvárról származó, jelenleg Németországban élő dr. Pacher Tibor csillagászattal és űrhajózással is foglalkozó fizikus különleges modellvilágot álmodott meg, melyet Magyarországon szeretne megvalósítani. Ez a világújdonságnak számító elképzelés is helyet kaphatna a Futurában. A fejlesztés alatt álló, MiniSpaceWorld (MSW) elnevezésű projekt felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt szól: vasúti terepasztalrendszerhez hasonlítható módon felépített ˝modellvilágokban˝ kívánja bemutatni a téma szórakoztató és izgalmas részleteit.

Olvasóink írták

 • 6. pancser 2009. szeptember 07. 09:39
  „5-höz! Illene megcáfolni kedves "juhi" de csak a név birizgálására telik. Tudod mit? Őszintén kívánom, hogy ne legyen igazam! Sajnos tartok tőle, hogy ez a beruházás újabb lépés a csőd felé. Egy város ne vállalkozzon, bízza azokra akikra tartozik, a vállalkozókra. Itt máséval verik a csalánt, a közpénzzel! A feltételeket teremtsék meg, csupán ennyi a dolguk! A polgármester úr majd elmegy nyugdíjba, a testület kicserélődik, mit érünk a visszamutogatással, amikor majd csak az üzemeltetés évente 300 millióval terheli a város büdzséjét. Attól még, hogy valaki pályzati pénzt nyer úgy elbukhat mint a pinty! A város meg az űrhajózás? Mosolyognom kell! Persze a régi címerben a pajzson át vöröscsillagos űrhajó száguldott a semmibe, ez lesz a méltó folytatása? Belecsaptam a lecsóba? Ha rajtam állna már holnap meghirdetném a Futurát! Lenne helye az árának ugye kedves városlakóK?”
 • 5. juhi 2009. szeptember 06. 20:27
  „Pancser- a neved választásodhoz csak gratulálni tudok! Teli találat.”
 • 4. pancser 2009. szeptember 04. 16:35
  „Szóval van a városnak szabad 300 milliója? Aztán lesz majd legalább ugyanennyi a fenntartásra évente? Egyik sincs! Ne örüljön ennek senki, ebből biztos bukás lesz, kockáztassanak a képviselők meg a polgármester a saját zsebére. Azt kell csinálni mint Győrben. El kell adni a magtárt hadd legyen belőle luxuslakás akár. Most majd néhányan nekem fognak esni amolyan szocializmiusban szocializálódott módon. Kell ez a városnak mondják. Igen persze, nekem is kéne sok minden! A nincsre meg a meg arra, hogy a város most is fuldoklik az adósságban nem lehet építeni! El kell zavarni azt a testületet amely még rátesz az adósságra, tök mindegy van-e támogatás vagy nincs!”
 • 3. juhi 2009. szeptember 04. 14:42
  „Reméljük, ezzel az óriási lehetőséggel él a város és nem nyúlják le a pénzeket! Megvalósulása esetén egy határokon átnyúló regionális nevezetesség lenne.”
 • 2. janika 2009. szeptember 04. 11:32
  „Győrben is volt egy "gabona raktár" a Duna parton. Igaz míg működött a külkereskedelem el is tudták a gabonát adni belőle! Ma már megfizethetetlen lakások lettek belőle! Ki lett az is jól spekulálva! Ebből a"futurából" mi is lesz? Előbb utóbb egy magántulajdon lesz a közvagyonból!”
 • 1. vizsla 2009. szeptember 04. 10:13
  „végre valami történik mosonban!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csend vagy szórakozás legyen szombatonként?

A fiatalok színvonalas szórakozóhelyet akarnak helyben, a környéken lakók csendet szombat éjszakánként. Az utóbbiak panaszlevelüket benyújtották a polgármesteri hivatalba, a jegyző vizsgálja majd az ügyet.
Tovább olvasom