Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Gallyazz magad, ha így nem tetszik

A villamos vezetékek alóli barbár gallyazásról számolt be szerkesztőségünknek több mosonmagyaróvári olvasónk. Az áramszolgáltató szerint a baleset megelőzésére és a zavartalan működés biztosítására jogszabály kötelezi a társaságot.
„Mosonmagyaróváron egyesek az utóbbi években hihetetlen barbarizmussal bánnak a természettel. Most a József Attila utca fái szenvedték meg ezt a barbárságot. A szerencsétlen fákat a nyár kellős közepén szabadították meg teljes lombozatuktól, pedig nem lett volna rá szükség, mert – ugyanúgy, mint minden évben – a középső gallyak kivágásával tartható lett volna a vezetékektől előírt távolság. Korábban minden szívbaj nélkül likvidáltak egy szép diófát, most az összes levágott gallyat ráömlesztették a helyette ültetett félméteres csemetére, megpecsételve annak sorsát is. Ideje lenne már, hogy a városban valamilyen hatóság kézbe vegye a természet védelmét és a fák szakszerűtlen megcsonkítóit megbüntetné!" – írta szerkesztőségünknek egy Hajós utcai olvasónk, de Mosonmagyar- óvárról többen is jeleztek lapunknak hasonló panaszt.

Lombhullás - Mosonmagyaróváron az áramszolgáltató által megbízott vállalkozó gallyaz, de ezt a lakók is kezdeményezhetik.
Lombhullás - Mosonmagyaróváron az áramszolgáltató által megbízott vállalkozó gallyaz, de ezt a lakók is kezdeményezhetik.

Olvasóink felvetésével megkerestük Egyházi Nikolettát, az E.ON Hungária Zrt. szóvivőjét, aki elmondta: „A gallyazási munkák szükségességére minden évben többször is felhívjuk a lakosság és az önkormányza-
tok figyelmét. Többször hirdetést jelentetünk meg, levelet küldünk, illetve egyéb csatornán keresztül is foglalkozunk a témával. A tapasztalat azonban az, hogy ezt legtöbbször ránk hagyják mind az önkormányza-
tok, mind a lakosok, mert az ezzel járó költséget, munkát már nem vállalják."

Mint megtudtuk, Mosonmagyaróváron a társaság által megbízott alvállalkozó végzi a szükséges gallyazást. A sajtóreferens szerint ezt megelőzően az önkormányzattal, a városüzemeltetéssel is egyeztettek. Mivel a hálózat alá telepített fák már balesetveszélyesek voltak, elkerülhetetlenné vált a gallyazás.


– A baleset megelőzése és a zavartalan működés biztosítása érdekében jogszabály kötelezi társaságunkat arra, hogy a villamos vezetékek közelében megtisztítsa a területet – nem „jókedvünkben" végeztetjük el alvállalkozókkal ezt a munkát. Ha a tulajdonos nem csinálja meg, nekünk muszáj megtennünk. Minden esetben szakértők végzik a gallyazást, de ennek során nem mindig tudják a szépészeti szempontokat is figyelembe venni. Törvény mondja ki, hogy a vezeték biztonsági övezetében tilos olyan fát telepíteni, mely a későbbiekben a vezetéket s így az üzembiztonságot veszélyezteti – emelte ki Egyházi Nikoletta. Azt javasolta, hogy a tulajdonosok ezeket a munkákat maguk végezzék el, így úgy gallyazhatnak, ami az ő elvárásaiknak megfelel. Ehhez feszültségmentesítést biztosít a szolgáltató a balesetek elkerülése érdekében. A gallyazás tervezett időpontját legalább 30 nappal előre, lehetőleg írásban, be kell jelenteni az áramszolgáltatónak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Koncepciójuk a szigorú rendpártiság

A Kisalföld vállalta, hogy sorra bemutatja Mosonmagyaróvár polgármesterjelöltjeit. Ezúttal a… Tovább olvasom