Kisalföld logö

2017. 06. 23. péntek - Zoltán 21°C | 32°C Még több cikk.

Gallyazna az önkormányzat, de kérik a támogatást is

Az önkormányzat szívesen átvállalná a villamos vezetékek alatti fák gallyazását, ám csak az ezzel járó állami támogatással együtt. Az áramszolgáltató viszont nem mindig tudja vegetációs időszakon kívül elvégezni ezt a feladatot.
Több olvasónk adott hangot felháborodásának a Kossuth utcában néhány napja kezdődött favágások okán. A szakemberek biztonsági okokból a légvezetékekbe nőtt faágakat vágják le. A felháborodást sokakban az váltotta ki, hogy a növények vegetációs idejében teszik ezt. A többek szerint szakszerűtlen gallyazás akár a fák pusztulásához is vezethet. Az utcában lakók szerint a szakemberek egy, az önkormányzattal kötött szerződésre hivatkoznak, ami alapján a munkát végzik.

– Döbbenettel vettem tudomásul, mit művelnek a fákkal arra hivatkozva, hogy megóvják a vezetékeket – jelentette ki megkeresésünkre Nagy István polgármester. Elmondta: az önkormányzat ugyan kötött szerződést az áramszolgáltatóval ezen munkák elvégzésére, mivel erre törvény kötelezi. A város szívesen átvenné ezt a feladatot, ám csak akkor, ha az ezért járó állami támogatást is megkapja az önkormányzat. Erre viszont egyelőre nem nyílt lehetőség. A polgármester hozzátette: a hivatalt semmiféle ütemtervvel nem keresték meg a munkavégzésről.

Nagy István szerint ezt a feladatot télen, a vegetációs időszakon kívül kellett volna elvégezni. Azt pedig elfogadhatatlannak tartja, hogy nem szakemberekre bízták a munkát. Éppen ezért levélben kérte az áramszolgáltatótól annak kivizsgálását, hogy megfelelő időben és szakszerűen folyik-e a munka. A polgármester hangsúlyozta: a város szívesen átvállalná ezt a feladatot az ezzel járó támogatás mellett. Így amellett, hogy szakszerű lenne a fák gallyazása, folyamatosan tudnák alakítani a lombkoronákat úgy, hogy az ágak ne érjék el a vezetékeket.

Sokak – köztük a polgármester is – szerint nem megfelelő módon és időben végezték a gallyazást a Kossuth utcában.
Sokak – köztük a polgármester is – szerint nem megfelelő módon és időben végezték a gallyazást a Kossuth utcában.
Egyházi Nikoletta, az E.ON szóvivője lapunk érdeklődésére elmondta: a balesetek megelőzése és a zavartalan működés biztosítása érdekében jogszabály jogosítja fel arra a társaságot, hogy a villamos vezeték közelében megtisztítsa a területet. Egy miniszteri rendelet alapján a gallyazás valójában az ingatlantulajdonosok, kezelők feladata lenne, ha az ágak a szabad vezeték biztonsági övezetét elérik. Sőt, már a növényzet telepítésekor figyelembe kell venni, hogy a vezeték biztonsági övezetében tilos olyan fát telepíteni, mely a későbbiekben az üzembiztonságot veszélyezteti. A szóvivő hozzátette: a munkát minden esetben szakértők végzik. A gallyazás megkezdése előtt területbejárás történik, az önkormányzatokkal, ingatlantulajdonosokkal mindig egyeztetnek a munka megkezdése előtt. Ha az önkormányzat vagy az ingatlan tulajdonosa maga végzi el a munkát, az áramszolgáltató biztosítja a feszültségmentes hálózatot. Amennyiben mégsem végzik el a gallyazást, akkor az E.ON vállalkozói fogják ezt megtenni. Egyházi Nikoletta elmondta: természetesen törekednek arra, hogy vegetációs időszakon kívül gallyazzanak, de például csak Győr-Moson-Sopron megyében több mint 5 ezer kilométer hosszú hálózaton kell ezt a munkát elvégezniük. Így minden igyekezetük ellenére előfordul, hogy nem tudják az ideális időszakban befejezni. A Mosonmagyaróváron folyó munkákról a társaság és az önkormányzat közötti megállapodás értelmében hetente tájékoztatják a hivatalt a gallyazások ütemezéséről.

Olvasóink írták

 • 16. 01010 2011. május 15. 22:30
  „Teljesen egyetértek PANCSERral
  Egyébbként a vezetékek ,csővek fölé se lehet "mély-gyökerű" növnyt ültetni /pl.fát/. merta gyökérzete szétszakít szinte mindent ... Nézzen meg egy mai képet Csernobilról amit atermészet visszahoditott :)
  13. oooo 2011.05.15. 15:43 úgyhogy amihez nem ért, ne szóljon bele !!!”
 • 15. pancser 2011. május 15. 18:47
  „14-hez! Fizeti persze hogy fizeti, mert benne van az áramdíjban, csak azt hiszi a jámbor, hogy úgy ingyen dolgoznak a gallyazók. Vannak közterület felügyelőink, másrészt elejét lehetne venni a dolgoknak, ha betartanánk az előírásokat. Gyönyörű díszfák, sövények vannak amelyek a vezeték alá valók. Magam kivágtam a vezetékre veszélyes fákat, ma sövény díszlik helyettük!”
 • 14. Contar 2011. május 15. 17:39
  „oooo!
  Te fizeted a költségeit, ugye?”
 • 13. oooo 2011. május 15. 15:43
  „szar geci eon! el kell vinni a vezetéket a földben és nem kell lemészárolni a fákat.”
 • 12. Contar 2011. május 15. 15:25
  „7. pancser!
  Egyezik a véleményünk!”
 • 11. enzso 2011. május 15. 14:20
  „Meg kell nézni a település illetve az utca rendezési tervet mivel elvileg abba bele van foglalva hogy hova milyen fákat kell ültetni! Ha jól megnézitek szinte egyöntetűen ugyanazok a fák találhatóak meg az egész utcában.”
 • 10. INVEKTUS 2011. május 15. 10:16
  „A dió fákat vagy gyümölcs fákat nem minden esetbe a lakok ültetik!!!
  Az esetleges gallyazást meg csak ugy önszorgalomból nem lehet ill nem szabad elvégezni!!
  be kell menni az önkormányzathoz és engedélyt kérni!”
 • 9. pancser 2011. május 15. 09:07
  „8! Úgy látom eltértél a témától, és semmi kifogásod a felelőtlen faültetőkkel szemben, ahogy őket téged sem érdekelnek a tények és mások. Vigyék odébb a vezetéket ez a te véleményed, én meg hallgassak vagy kritizáljam a szolgáltatót mert ez a trendi!”
 • 8. Alex64 2011. május 14. 22:59
  „Pancser szokásod szerint megint sziporkázol. Kár, hogy tudásodat csak ezen a honlapon kamatoztatod az olvasók nagy örömére Neked helyed lenne minimum az önkormányzatba.”
 • 7. pancser 2011. május 14. 18:30
  „Az EON sem éppen úri módon bánik a fákkal. Azonban a lakók, a háztulajdonosok hozzáállását kellene büntetni. Hogyan juthat valakinek az eszébe diófát ültetni a vezeték alá? Az önkormányzatnak van arra embere, hogy végigjárják az utcákat és azokat a fákat amelyek nem vezeték alá valók, ki kell vágatni, ha nem teszi a tulajdonos meg kell tenni vállalkozóknak a tulajdonos költségére.”
 • 6. enzso 2011. május 14. 12:25
  „Amekkora fák vannak ott az ezzel a fő probléma, hogy már kb 5 éve is belelógtak a vezetékekbe ezért sem gondolom azt hogy rügyfakadás után kellene barbár módon visszavágni őket!! Illetve ha már visszavágták legalább nem kellett volna úgy kupacba rakni hogy félig az útra kilógjon!!! Vagy talán már el kellett volna szállítani őket!”
 • 5. kovpal 2011. május 13. 15:01
  „Talán kérni kéne a NyME Erdőmérnöki Karát ez ügyben !!!!!!!”
 • 4. INVEKTUS 2011. május 13. 14:50
  „ez o borzalom”
 • 3. kovpal 2011. május 13. 14:31
  „Más utcákból is lehetne fotót beküldeni. Ez felháborító! De nem csak azért, amit a városban több helyen műveltek a fákkal, hanem azért is mert ez már 2010-ben is téma volt, meg előtte, meg azelőtt, csak akkor más utcák esetében. Ha nem gondolkodtak előre amikor a fákat ültették, akkor most így kell megoldani? Remélem látja ezt egy erdész aki feljelentést tesz. Van törvény az állatok bántalmazására, az emberek bántalmazására, és a növényekre is szerintem, és ez természetvédelmi törvény.”
 • 2. 01010 2011. május 13. 11:23
  „Paneloknál a lakók az útig illetékesek a zöldterület gondozni...
  Itt miért a város akarja a közterületet gondozni a pénzemből ???
  Egyébként ki ültette a magasra növő fákat a legvezeték alá??”
 • 1. bela001 2011. május 13. 10:54
  „A hozzáértést megkérdőjelezném.
  Elég csúnyán néznek ki így a fák, valami kis alakítást is végezhettek volna rajtuk.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ma délutántól veszi kezdetét a MOHA

Ismét versenyeznek a hallgatók a mosonmagyaróvári egyemen. Tovább olvasom