Kisalföld logö

2018. 03. 21. szerda - Benedek -4°C | 5°C Még több cikk.

Galántai földek magyar örököse

A szlovák alkotmánybíróság nemrégiben döntött – a szlovák főügyész kezdeményezésére – az ottani nevesítetlen földek kérdésében.
Alkotmányellenesnek bizonyult az a parlamenti törvény, mely szerint az egykori földtulajdonosok és leszármazottaik csak 2005 végéig igényelhették volna vissza földjeiket. Az, a megadott határidő után az államra, majd 2007-től a kataszter szerint az önkormányzatra szállt volna. Az Alkotmánybíróság szerint a tulajdonosok nem veszíthetik el jogukat a vagyon birtoklására, vagyis nem lesz államosítás.

A magyarok hagyatéki eljárást kezdeményezhetnek

Szlovákiában még mindig 500 ezer hektár föld – szántó, legelő, erdő, mező – tulajdonosa ismeretlen: ezek értéke meghaladja a 25 milliárd koronát. A földtulajdon egyszeri visszaigénylésére a törvények értelmében csak szlovák állampolgároknak van lehetőségük, ám az örökösödési eljárást bármely országból lehet kezdeményezni. A nevesítetlen föld olyan ingatlan, amelynek jelenleg nincs tulajdonosa: például az utolsó ismert tulajdonos 40 évvel ezelőtt halt meg és nem volt hagyatéki tárgyalás. A leszármazottak kérhetik a hagyatéki tárgyalás felújítását, s ha be tudják bizonyítani, hogy ők az örökösök, akkor jogerősen rájuk íratják az ingatlant. Erre a magyar állampolgárok ugyanúgy jogosultak, mint a szlovákok.
1948–1989 között Csehszlovákiában a földeket és erdőket általában termelőszövetkezetek és állami gazdaságok használták. Jogilag a termőföldeket és az erdőket nem államosították, gyakorlatilag viszont a tulajdonosok nem gyakorolhatták a tulajdonjogukat. Ezért ha a gazda meghalt, az örökösök többnyire nem is jelentkeztek, mert nem látták értelmét annak, hogy az állam által használt ingatlant visszaigényeljék.

„ Két földet már visszaszereztem"

A győri Gutay Gyula szerencsésnek mondhatja magát, kitartása eredménnyel járt. Nagybátyja és édesanyja után már sikerült Galántán és Szereden földet szereznie.
– Szerencsére fél év alatt sikerült ezt a két ügyet lerendeznem: nagybátyám után 400 négyszögöl járt, édesanyám öröksége folytán pedig 10 katasztrális hold, vagyis nagyjából öt hektár. Egyelőre még nem döntöttem el, mit kezdek ezekkel a földekkel. Édesapám hagyatéka után már nehezebb a helyzetem: eddig még szinte mindent sikerült magyarul elintéznem, ám most már szlovák ügyvéddel kellett kimennem. Ez az eljárás régóta húzódik, ott egy öthektáros galántai területről van szó. Egyébként a Kisalföldben megjelent korábbi szlovákiai nevesítéssel kapcsolatos írások után két hét alatt mintegy háromszázan kerestek meg segítséget kérve, még a megyehatáron kívülről is: kiderült, hogy a földművelésügyi minisztérium is hozzám küldte őket – mondta.

Szlovák spekulánsok

A mosonmagyaróvári Házi Sándort két éve két szlovák férfi kereste fel lakásán. Másfél millió forintot ajánlottak fel szüleitől megörökölt oroszvári ingatlanáért. Szüleit 1949-ben költöztették át a településről, cserébe házat kaptak Baranyában. Emiatt úgy gondolta, semmilyen járandóságuk nem maradt odaát. A szlovákok nevetséges összeget kínáltak a területéért: másfél millió forintot három hektárért.

Örökösödési eljárás

Aki megpróbálkozik ősei birtokainak megszerzésével, annak több hivatali szinten kell próbálkoznia, hogy eljusson a hagyatéki eljárásig. Elsődleges feladat az illetékes kataszteri hivatal telekkönyvi nyilvántartását megkeresni. Ha megtalálták a földet, ki kell kérni a tulajdoni lapot, majd el kell indítani a hagyatéki eljárást. Ezt az illetékes járási bíróságra tett beadvánnyal lehet kérvényezni, jó néhány mellékletet csatolva. A hagyaték értékét – így az eljárás költségét is – az elhalálozás időpontjában érvényes tarifák szerint számolják ki.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jánossomorja: ötvenmilliós megtakarítás

Jánossomorja önkormányzata a nyári szünet utáni első ülésén megtárgyalta a város idei… Tovább olvasom