Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Galambriasztás robbantásokkal

Pirotechnikus szakemberek segítségével próbálják elűzni a mosonmagyaróvári Frankel-lakótelepet „megszálló” galambsereget.
Évek óta egyre súlyosbodó problémát jelent a mosonmagyaróvári Frankel-lakótelepen elszaporodott galambpopuláció. A téli hónapokban a madarak a lakótelep tetőterét választották éjjeli pihenőhelyül, mivel a többnyire cserépkályhás lakások miatt a házak kéménye meleget ad számukra. A szárnyasok amellett, hogy jelentősen megterhelik a házak tetőszerkezetét, folyamatos gondot okoznak, s az ereszcsatorna tisztán tartása, valamint a madarak ürülékéből származó egészségügyi kockázat sem elhanyagolható. A lakók életét megkeserítő galambok végleges elűzésére tesz kísérletet az önkormányzat az elkövetkezendő két hétvégén.

Nagy István alpolgármester a Kisalföldnek elmondta: két fázisban, holnap és jövő szombaton tartanak galambriasztást a lakótelepen. Szombaton délelőtt 10 és délután 3 óra között a feladattal megbízott cég öt szakembere pirotechnikai anyagok segítségével többszöri ismétléssel magas, robbanásszerű hangot fog imitálni. A riasztást egy, a petárda hangjához hasonló pirotechnikai anyag felrobbantásával kezdik, majd újabb hangeffekteket használnak. A felszálló galambok repülési útvonalát a szakemberek a környező házak tetejéről kísérik majd figyelemmel. A holnapi riasztás során a galambok táplálkozási és gyülekezőhelyét próbálják meg feltérképezni. A madarak vonulási irányát megállapítva a következő hét szombatján az előzőhöz hasonló újabb riasztást tartanak. Ekkor már a meghatározott útvonal mentén, a városon kívül vadászok puskája várja majd a galambsereget.

A szakemberek már bejárták a területet és megállapították, hogy a pirotechnikai eszközök használata nem jelent veszélyt sem az épületekre, sem pedig az ott lakókra. Felhívják azonban a környék hivatásos galambászainak a figyelmét, hogy elővigyázatosságból az elkövetkezendő két szombaton ne engedjék ki madaraikat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dobogón az oktatói rangsorban

Előkelő helyezést ért el a mosonmagyaróvári egyetemi kar a hazai felsőoktatási intézményeket… Tovább olvasom