Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Füzetben drogos dolgaink

Mosonmagyaróvár valós drogfertőzöttségével valószínűleg nagyon kevesen vannak tisztában.
A Mosonmagyaróvári Kábítószerügyi Fórum (KEF) történetét, munkáját bemutatva, a város drogérintettségét elemezve új kiadvány látott napvilágot a Lajta-parti városban. A Drogos dolgaink címet viselő füzetecske tartalmazza az országos, illetve a vele összhangban megfogalmazott helyi drogstratégia rövid, közép- és hosszú távú céljait, az együttműködés, megelőzés, kezelés, kínálatcsökkentés lehetséges módozatait. Megadja az ellátórendszer elérhetőségeit, és végül foglalkozik a kábítószerek jelenléte kapcsán felmerülő leggyakoribb kérdésekkel.

Mosonmagyaróvár valós drogfertőzöttségével valószínűleg nagyon kevesen vannak tisztában. Pedig az első felmérés már 1997-ben ijesztő adatokkal szolgált. A részt vevő 800 diák közül saját bevallása szerint 140 próbálta ki a drogot, s mintegy ötvenen rendszeresen használták is. A következő szűrés 2002-ben volt az általános iskolák 7–8. osztályosai, valamint a középiskolások körében. Az eredmények nem hoztak megkönnyebbülést: a rendszeres fogyasztók száma 200–250 között mozgott. E létszám tíz osztályt tett ki, vagyis egy kisebb tanodát meg lehetett volna velük tölteni. 2004-ben szűkebben merítve 100 tanulót kérdeztek meg a 10. évfolyamokból. A csoportból 61-en nem próbáltak még ki semmilyen drogot sem, 18-an többször szívtak füves cigarettát, hárman pedig rendszeresen éltek a szerrel. Százalékban kifejezve tehát 83-ra, 75-re, majd 65-re csökkent e néhány év leforgása alatt az absztinensek aránya.

A családsegítő központ keretében működő DrogPont idén 73 embert kezelt: 14 nőt és 59 férfit. A legfrissebb statisztikáiban a 15 és 30 év közöttiek szerepelnek a leggyakrabban (64-en). Zömük alkalmi droghasználó, mások rendszeres (18 százalék), függő (10) vagy társfüggő (6 százalék) kábítószeresnek bizonyultak. Az iskolázottságot nézve az alap-, illetve középfokú végzettségűek viszik el a pálmát.
Az elsőre ezer példányban nyomtatott ingyenes kiadvány az egész várost megszólítja. Áttekinthető és közérthető módon tájékoztatja a fiatalokat, szüleiket, az oktatási intézmények dolgozóit, a szakembereket és a hatóságokat Mosonmagyaróvár tényleges drogérintettségéről. A polgármesteri hivatal nagytermében a minap bemutatott húszoldalas munka a hivatalban, az iskolákban és a rendőrségen lesz hozzáférhető, s ha igény mutatkozik, rá, bármikor utánrendelhető.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Óvatosabbak Szlovákiában a magyarok

Végül egy itthoni tanulságos eset: Rajkára néhány évvel ezelőtt bejelentkezett egy szlovák társaság (a Marianne Group), hogy háromszáz családi házból álló lakóparkot építene a helyi templom mögött. Akkor a képviselő-testület elutasította a beruházást, a hivatalos verzió szerint azért, mert nem akarta módosítani a rendezési tervet. Tovább olvasom