Kisalföld logö

2017. 04. 23. vasárnap - Béla 4°C | 13°C Még több cikk.

Futura: támogatás nélkül még nem áll meg a lábán

Működése első öt hónapjában a Futura bevétele és látogatószáma is messze elmaradt a pályázatban vállaltaktól.

Hosszasan vitatkoztak a képviselők a Flesch kft., illetve a Futura működéséről szóló beszámolóról a testület legutóbbi ülésén. Az ellenzéki városatyák főként az önkormányzati társaság elmúlt évi veszteséges működését firtatták. A cég mintegy 30 milliós mínusszal zárta a tavalyi esztendőt.

Mindezt elsősorban azzal magyarázta a cégvezetés, hogy a Futura elindítása és bevezetése a turisztikai piacra a tervezettnél jóval magasabb ráfordítást igényelt. Az uniós pályázat által meghatározott mutatószámok alapján tervezett bevételekhez képest messze elmaradtak a valós eredmények. Emellett az élményközpont elindításához szükséges – a pályázati forrásokon felül – számos marketing- és reklámköltséget át kellett vállalnia a társaságnak. Továbbá az elmúlt évben sem tudták visszaigényelni az ingyenes városi rendezvényekhez kapcsolódó általános forgalmi adót.

A Futura az elmúlt év végéig mindössze nettó 16,9 milliós bevételt produkált, ami a pályázatban várt mértéktől több mint duplájával elmaradt. A kiadásai is jóval meghaladták a tervezettet. Emiatt havi közel hárommilliós veszteséggel üzemelt. A Flesch Nonprofit Kft. számolt ugyan a kezdeti kiadások növekedésével, azonban a bevételek ilyen drasztikus csökkenésével nem.

Működése első öt hónapjában lényegesen elmaradt a Futura látogatószáma az elvárttól. Az élményközpont eddig csak holt szezonban működött, a város a most induló turisztikai idénytől várja a fellendülés
Működése első öt hónapjában lényegesen elmaradt a Futura látogatószáma az elvárttól. Az élményközpont eddig csak holt szezonban működött, a város a most induló turisztikai idénytől várja a fellendülést.

A beszámoló szerint a napi látogatószám és bevétel a turisztikai szezon végi indulással, a holt szezon időszakával magyarázható. Azonban a Futura még most sem érte el a kiteljesedési szakaszát, amivel valós képet lehetne alkotni az intézmény üzemeléséről. Az élményközpont működésének első öt hónapja alapján látható, hogy az elkövetkezendő időben önkormányzati támogatás nélkül nehezen vagy egyáltalán nem tud megállni a saját lábán. A jövőben a hatékony működés érdekében számos költségmegtakarító intézkedéssel csökkenthető az intézmény hiánya. Azonban jól látszik, a remélt önfenntartó jelleg egyelőre nem teljesíthető. Legalább másfél éves működés kell ehhez.

Kovács Tamás (MSZP) szerint politikai állások is voltak a Futurában. E státusokra megfelelően képzett szakembereket kellett volna felvenni. A képviselő hangsúlyozta: profi gárdát kellene megbízni a létesítmény menedzselésével. Nagy István polgármester határozottan visszautasította, hogy politikai alapon neveztek volna ki bárkit is az intézménybe. Kérte a képviselőt: fedje fel konkrétan, kire gondolt. Árvay István (Fidesz) alpolgármester arra figyelmeztetett, hogy aki annak idején „sütkérezett" a Futura átadásának fényében, annak továbbra is mindent meg kellene tennie a sikeres működés érdekében. Az alpolgármester szerint már az átadáskor látszott, hogy a pályázatban szereplő számok nem tarthatók. Az viszont mára bebizonyosodott, hogy nagyon jól szolgálja a város idegenforgalmát. Árvay hangsúlyozta: el kell döntenie az önkormányzatnak, a létesítményt elfogadják olyan intézménynek, ami állandó támogatásra szorul, vagy megtesznek mindent, hogy önfenntartó legyen. Az eddiginél hatékonyabb marketingre van szükség, ám ez idáig erre nem volt pénz. Sajnos országos kampányt nem tudtak folytatni, csak helyi erőfeszítések voltak – fogalmazott az alpolgármester. Árvay István szintén visszautasította, hogy politikai alapon nevezték ki a létesítmény vezetőit. Mint mondta: a legjobb tudásuk szerint keresték meg a három személyt az irányításra.
Szabó Miklós (MPKE) arra hívta fel a figyelmet, hogy a környező szállodákba kihelyezett összesen hatszáz kedvezményes árú belépőt biztosító kuponból eddig egyet sem használtak fel a Futurában. A képviselő szerint a létesítmény közvetett hozadékát – például az itt eltöltött vendégéjszakák számának növekedését – is figyelembe kell venni. Kopetti Tamás (Jobbik) szerint nem volt jó ötlet a Futura megvalósítása. Csak egy újabb terhet vett az önkormányzat ezzel a nyakába. 

Olvasóink írták

36 hozzászólás
12
 • 36. abszurdisztán 2013. június 02. 11:39
  „Nem ez a vezetés pályázott ?? Úgy tudom, Pesta Úr alpolgármester volt Szabó Mellett !”
 • 35. pancser 2013. május 29. 22:36
  „32. embertelen 2013.05.29. 14:21
  Nem a Fidesz ötlete volt a Futura, az egészen máshonnét ered, hányszor mondjam még! Nem ez a vezetés pályázott! Olyan ellenszele volt a pályázat visszamondásának, hogy ezt nem lehetett megtenni. Tudod mi lett volna ha nem építkeznek? Akkor most egyesek felelősségre vonást követelnének.
  Mégis hogyan kell egy új létesítményt átadni? Lógó képpel mint aki citromba harapott? Nem, hanem mosolyogva és méltatva, mindenki ezt tette volna még a szabotőr is.
  Nézd a pozitívumokat, nem tagadható, hogy a közvetlen környéke szépen rendbe lett téve, az épülettel együtt. A veszteség? Sajnos van, de azt is vegyük figyelembe, hogy a létesítmény a tanuló ifjúság épülését is szolgálja, ez megér bizonyos árat! Olyan sincsen, hogy valamire nincsen megoldás, majd alakul, így vagy úgy, nyugi!
  34. justitia18 2013.05.29. 16:44 33. zöldike 2013.05.29. 16:18
  Ott fenn az a cím! De ismerősen KT-és a stílus!”
 • 34. justitia18 2013. május 29. 16:44
  „31!
  Azt hittem <moderálva> Pancser, hogy ennyi idő alatt már rég berendezted a trafikodat a Futurában közösen a barátaiddal, <moderálva> ...::))
  A megfelelő marketing és üzemeltetési "szakemberekről" se feledkezz meg ! Vidd magaddal azokat is !
  Remélem nyereséges lesz a vállalkozásod és sok adóval támogatod majd Móvár fejlődését..))”
 • 33. zöldike 2013. május 29. 16:18
  „Pancser! Egyetértek Veled: a vállalkozásokat bízzuk a vállalkozókr! Ebből az is következik: a trafikokat az eddig is vállalkozó trafikosokra, és nem kórházigazgatókra, ügyvédekre!”
 • 32. embertelen 2013. május 29. 14:21
  „31.pancser "A Futura ötlete meg a Fidesz teljesen külön vonal" Ez igaz, a fidesznek az elmúlt 11 éves városvezetése alatt még ötlete sem volt, hogy mit kezdjen a Futurával. A hozzáállás is tipikusan fideszes, a fidesz "ellopta" más ötletét és azzal azonosulva megvalósította azt, verte a mellét és mindenkinek dicsekedett. Soha nem felejtem el a megnyitón látott örömittas fideszes képviselők képét. Most amikor rájöttek, hogy vannak nehézségek, egyből másra hárítják a felelősséget. Ugyanazt teszik kicsiben, mint Orbán nagyban.”
 • 31. pancser 2013. május 29. 09:48
  „30. Japo 2013.05.29. 07:38
  Könnyű a partvonalról bekiabálni. A Futura ötlete meg a Fidesz teljesen külön vonal, nem ők találták ki, a nyomás egészen máshonnét jött, a személyek is ismertek. A sikerdíj sem éppen fideszes vállalás. azok szenvednek amnéziában, akik ez ügyben mellébeszélnek. nem így van "Japo"?
  Tudod ki az alkalmatlan? Te aztán tudod. Véleményem szerint az ötlet volt üzletileg rossz, nagyon rossz, ezt többször is leírtam még az építkezés előtt.
  Egyébiránt megismétlem, egy város ne vállalkozzon! Ha most a Futura magánkézben lenne senki nem okoskodhatna, mert kinek mi köze hozzá. A vállalkozásokat bízzuk a vállalkozókra.
  Persze van más megoldás is, ha az ifjúság épülésére szolgál a létesítmény, akkor tudomásul kell venni, hogy el kell tartani, mint sok más hasonló intézményt.
  A városi televíziót ne keverd ide, azt majd máshol és máskor! Most az a fontos, hogy adott egy helyzet erre kell megoldás.”
 • 30. Japo 2013. május 29. 07:38
  „Az egész futura egy nagy pénzlenyúlás semmi más. Pancser megint amnéziába szenved,saját korábbi véleményét cáfolja meg itt a hozzászólásaiban. Ez meg egy borzalmasan buta magyarázkodás,ha már megnyertük a pályázatot akkor meg kell csinálni. Ez így lehet,de ki a bánat mondta,hogy erre kell pályázni? Ennyi erővel pályázhattak volna a világ második eifeltornyának megépítésére is,és ha van olyan hülye aki benyeli és odaítéli a pályázati pénzt ,akkor meg sopánkodunk,hogy de hát megnyertük most már meg kell építeni.Pedig mindenki tudja,hogy lehetetlen! Alkalmatlan emberek irányítanak a futurába pont úgy mint az új"MMVTV"-ben jó pénzért.Közben műsor nincs,egy épkézláb tudósítást nem bírnak összehozni a legmodernebb technikával sem. A külsős munkákat pedig rendszeresen nem fizetik ki. Volt és van is ebbe a városba néhány olyan személy akik televíziózás terén már tettek az asztalra .Na azokkal nem találkozni a stáblistába. Bot csinálta műsorvezető,operatőr,abból ráadásul győriek is vannak. Ez a lokálpatriotizmus!Élő műsort,közvetítést még nem láttunk tőlük és nem is fogunk.Ez a bagázs csak arra alkalmas,hogy minden szakmaiságot figyelmen kívül hagyva engedelmeskedik a létrehozójának,mindezt persze az adófizetők pénzén.GRATULÁLOK!”
 • 29. abszurdisztán 2013. május 29. 06:40
  „Jellegzetes fideszes sikertörténettel állunk szemben. Egészen a múlt hétig dübörgött a Futura, a családok egyenesen Futura függővé váltak. Ment a hazudozás folyamatosan a működéssel kapcsolatban, de a Szíjjártó-féle sikerdíjas szerződésekkel is. Hazudtak, hazudtak, hazudtak és most becsődöltek. Dübörög a gazdaság országosan, dübörög a Futura a városban... Csókosok elhelyezése jó fizetésért, szakértelem nuku. Irreális tervek, irreális árakon. Gratulálunk ! Most döngesse a mellét , aki rábólintott a projektre. Hogy állnak Orsolya számláinak kifizetései ?”
 • 28. pancser 2013. május 28. 22:38
  „27. tökmindegy 2013.05.28. 20:30
  Elég sok álmatlan éjszakába került néhány embernek, hogy mi legyen a megnyert pályázattal. Ha visszamondják a több száz milliót azért bírálták volna a vezetést, nem is akárhogyan, hogy eltékozolták a kezükbe adott pénzt, most meg, hogy megépült ez a a baj. Az hogy egyáltalán van, néhány mosoni polgár ötlete volt. Ha valakit lehet fikázni akkor őket is lehet, az előző polgármesterrel együtt.
  A környéket sikerült rendbe tenni a pályázati pénzből természetesen magát az épületet is az, hogy mi lesz belőle majd meglátjuk. Biztosan van valami kiút!
  A vágyaid is leírtad, majd meglátjuk, nem vagyunk jósok!”
 • 27. tökmindegy 2013. május 28. 20:30
  „A polgármester a mellét verte a megnyitón, hogy ez európai hírű sikertörténet. Aztán meg nem fizetik ki az érvényes szerződés számláit.
  A Futura jövőre megy a levesbe a városvezetéssel együtt.”
 • 26. xjs 2013. május 28. 20:27
  „választásokig még "sikeresen" működni fog az tuti :)

  utána meg nyugodtan rá lehet tenni a műanyag lakatot...”
 • 25. pancser 2013. május 28. 19:59
  „23. kenderice 2013.05.28. 18:41
  Légy kedves nézd meg kik voltak a Futura ötletadói!”
 • 24. zöldike 2013. május 28. 19:39
  „Abszurdisztán véleményéhez: lehetne folytatni a sort. Tudom, nem az önkormányzat kötelessége a házak felújítása, mégis kéne tenni valamit pl. az óvári postával, a Holzhammer házzal, a Lucsony utcai lerobbant sarokházzal, amin már kint a tábla: vigyázat, omlásveszély! Vagy pl. a volt Flórián szálloda homlokzatával, a Magyar utcai beépítetlen telekkel, stb.
  Tudomásul kéne venni, hogy a belföldi kereslet nem tartja el sem az éttermeket, sem a Magyar utcai boltokat, sem a Futurát, sem a többi szolgáltatót. Szükség lenne tehát a külföldi turistákra is, de akik fizetőképesek, azok igényesebbek is, nem kívánkoznak lepukkant helyekre. Köcsöggöröggel egyetértek, a külföldi buszok a Futura parkolójában adnak némi reményt, de ahhoz, hogy ez valóra váljon, mindenképpen vonzóvá kéne tenni az egész várost.”
 • 23. kenderice 2013. május 28. 18:41
  „Megy a várpince sorsára,ebből is látszik, hogy semmit sem tanultak belöle! De azért ne adjátok fel, remélem lesz még hasonló grandiózus ötletetek,úgysincs mire elkölteni az adófizetők pénzét. Meghát nagy a haverság, kell nekik is a fazékból!”
 • 22. pancser 2013. május 28. 18:13
  „21. justitia18 2013.05.28. 16:23
  Teljesen elborult? Ki a fene beszélt arról amiről hablatyolsz? Barátod KT mondott okosakat neki ajánld, csak 25 millát kapargatott össze, sikeres vállalkozó.
  Csak folytasd épületes írásaidat hol egyik nick név alatt hol a másik alatt, a sötét én megkettőzve mind a kettő Edward Hyde.
  A cikk a Furáról szól!”
 • 21. justitia18 2013. május 28. 16:23
  „20 !
  Szerintem vedd meg te Féreg Pancser a Futurát a politikai alkalmazottakkal, nagyszerű "szakemberekkel" együtt.
  Te úgy is értesz mindenhez...::)) biztosan nyereséget realizálsz majd rajta...::))
  Ha esetleg mégsem sikerülne, szólj a Trafik Gabikának, meg a Kubatov Trafikgrád Pestának, és közösen hármasban a Futurában nyissatok naracsos trafikot a fidesznyikek számára...:::))), akkor biztosan jól fog menni az üzlet...::))
  A vak komondor meg őrzi majd a Futurát, nehogy lába keljen a sok dohánynak...”
 • 20. pancser 2013. május 28. 15:20
  „Az ötlet üzleti szempontból csapnivaló, ez előre látható volt. A hangsúly az üzleti szemponton van. Ha letelik a kötelező fenntartási időszak önerő plusz az addigi ráfizetés ennyiért minimum el kell adni, ha egyÁltalán el lehet adni. Ez olyan kolonc a város nyakán amitől szabadulni kell. A fenntartási költségek az évek múltával hólabda szerűen fognak gyarapodni.
  Annyi haszna van, hogy a környék rendbe lett téve!”
 • 19. szigetközilovas 2013. május 28. 13:27
  „"Ritkán" szólalok meg itt, holott sokszor van véleményem.
  Igyekszem a politikától és a számoktól is elvonatkoztatni, holott természetes, hogy ez is téma.
  Futura futurisztikus, inkább irreális tervekkel indult, és minden bizonnyal lehetett volna nagyobb turisztikai vonzerőt kialakítani, talán olcsóbban is, illetve, lehet hogy képzettebb szakemberekkel még sikeresebb lehetne az intézmény.
  Lehet.
  Lehet ez alapján bírálni tervezőt, pályázót, szakembert, politikust, bárkit.
  Kérdés az, hogy ez jó hozzáállás-e.
  Jogos, és minimális elvárás, hogy egy ilyen beruházás MINIMUM nullára kifutva működjön, sőt kisebb nyereség is elvárható lenne hosszabtávon tőle, de azzal, ha kritizálunk, mutogatunk egymásra, azzal ezt biztos nem szolgáljuk.

  Sajnos én félek attól, ha ez a hozzáállás, ami itt a fórumon, és M.óvár képviselői közt is megmutatkozik folytatódik, akkor a szezon végét sem éli meg az intézmény, MENTHETETLENÜL vége lesz, és gondolom majd akkor lesz a város is IGAZÁN NAGY gondban. ( Kötelezettségvállalás pl.)

  A város és a testülete, lakói is megérdemlik, ha ez bekövetkezik, mert HA MÁR VAN, igenis szinte kötelesség lenne megpróbálni értékelni, és ajánlani, látogatni is ezt az intézményt.
  Akárhogy is, akárki is, akámilyen szándékkal, vagy érdekkel, de ÉRTÉKET teremtettek, egyébként lelkes, kicsit talán naív, de lelkes emberek, mely eddig még nem is került olyan nagyon sokba a helyieknek. Igenis szüksége lenne Óvárnak arra, hogy turisztikai értékeit fejlessze, óvja, őrizze, minden városlakó és környékbeli közös örömére és hasznára.

  Nekem külföldi ismerőseim lenyűgözve beszéltek az itteni (Futura) látogatásukról, de nagyra értékelem a Futurát nemzetközi szinten reklámozó kampány erőfeszítéseit is. Sajnos, ha a helyiek nem érik magukénak, nem büszkék az intézményre, nem ajánlják, látogatják azt családdal ismerősökkel néha, akkor minden hiábavaló, a létfenntartás sem fog összejönni.
  Csak egy fura összehasonlítás, hogy Óvár azzal veszítette el a turisztikai vonzerejét, hogy az elfogyhatatlan(-nak tűnő) átutazó és bevásárló turizmusra épített. Semmibe vette, "lesajnálta" a magyar, és helyi sokkal kisebb számot és vásárlóerőt képviselő vendégkört. ( Fürdő"fejlesztés", éttermek, üzletsorok...) A városlakók nem kötödtek ezekhez a vállakozásokhoz, mert azok sem hozzájuk, meg is van az eredménye.

  Szeretném hinni, hogy a nem vállakozás alapú értékeket képviselő, felvonultató Futura nem erre a sorsra jut.
  (Ezért pl. az irreális, vagyis megfizethetetlen áron kínált repőlő szimulátorozás helyett is elérhető, vonzó, érdekes dolgot kellene kínálni. A munkatársaknak meg több bizalmat kéne szavazni, egy idegen gárda sem biztos, hogy többet tehetne...)”
 • 18. abszurdisztán 2013. május 28. 12:49
  „Hát igen, a sikerdíj sztorit még nem is említettük... ki tudott é miről ... ki hazudik és miért .... A Futurát az ötletgazdának kellene odaadni, üzemeltesse... KT-nek ehhez semmi köze, elnézve őt úgy gondolom, hogy esze ágában sincs olyan vállalkozáshoz fogni, ami csak bukta lehet. Hogy lehetett ezt megetetni a városvezetéssel ? Ki a felelős a kialakult áldatlan helyzetért ? Szerintem a napi 200 látogató irreális elgondolás. Tanév végén beesnek osztályok, ez emeli a látogatottságot. Amúgy bukta az egész.”
 • 17. szabka73 2013. május 28. 12:48
  „Akkor a város 300 millióból,
  felújított egy több ezer m2-es, több száz éves lepusztult műemléket,
  azt turisztikai céllal és funkcióval megtöltötte,
  mellyel fejlesztette az "elmaradott" mosoni városrészt.
  Több tíz embernek, munkát adott, a város vállalkozóinak a beruházás kapcsán munkalehetőséget biztosított.
  Továbbá létrehozott egy olyan létesítményt ahova végre elvihetem az ideérkező vendégeimet.
  Nos ezeket tette az elmúlt években a város a Futurával kapcsolatban.
  Azonban, tényleg kérdéses a jövő a fenntartás a működés és a megújulás szempontjából. Én személy szerint bízom abban, hogy a Futurába az elkövetkezendő években is vihetem az idelátogató vendégeimet. Valamint büszkén mondhatom ha elutazok az ottaniaknak, hogy van egy ilyen létesítmény a városomban.”
36 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyermeknap a cirkusz jegyében

A cirkusz jegyében szervezték meg a városi gyermeknapot Mosonmagyaróváron a Flesch Károly Kulturális… Tovább olvasom