Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 3°C Még több cikk.

Funkciót keresnek a Kiserdőnek

A városközponti Kiserdő megmentéséért tartottak lakossági fórumot a minap Mosonmagyaróváron. A város évek óta nem talál feladatot a zöldterületnek. Megnyugtató azonban, hogy a rendezési terv nem teszi lehetővé a Kiserdő beépítését.

Hosszú ideje évről évre visszatérő probléma Mosonmagyaróváron a városközpontban lévő Kiserdő sorsa. A városban három parkerdő található: a Wittmann park, a Rudolf-liget és a Kiserdő. Míg az első kettőnek a sorsa rendezett, az anyagi lehetőségek függvényében a város a fenntartásukról gondoskodik, ugyanakkor a városközponti Kiserdőről ez kevésbé mondható el. Ez a hatvanas években – mintegy erdei tornapályaként – csábította sétára a környékbelieket, kedvelt kirándulóhelyévé vált az itt élőknek. Aztán egyre kevesebben jártak ki a területre, eldurvult az aljnövényzet, az utóbbi időben az erdő már rég nem a helybéliek kikapcsolódását szolgálja.

A környék lakói igazából akkor kezdték belátni, hogy milyen természeti kincs közelében élnek, amikor tíz éve felmerült, hogy a Kiserdőt átvágva út épül a Halászi úti lakótelep és a városközpont között. A terveket megismerve aztán elfogadták az út nyomvonalát, de ragaszkodtak ahhoz is, hogy az erdő megmaradt részei kapjanak új funkciót, továbbá egyéb városépítő tervek ne csökkentsék annak területét. Az új funkció azóta is várat magára, a város egyelőre nem tudja, mit kezdjen a zöldterülettel.
Az elhanyagolt állapotok rendezése érdekében a Kiserdő helyi védelem alá vételét kezdeményezte a közelmúltban Cserkuti István, a Mosonmagyaróvári Fotó Egyesület elnöke, ennek nyomán hívott össze lakossági fórumot a minap a Mosonmagyaróvári Civil Szövetség. A helyi védelembe vétel kezdeményezője mint mondta: a Kiserdő környékének beépítését tervezi a város, s attól fél, hogy ennek áldozatul esik a zöldterület is. Javaslatával azt szeretné elérni, hogy a Kiserdő maradjon meg parkerdőnek.

A megbeszélésen részt vevő Kitley Tibor városi főépítész elmondta: a Kiserdőt a rendezési tervben turisztikai-szociális erdőként tartják nyilván. Ez erősen behatárolja itt a lehetőségeket. A rendezési terv a hat és fél hektáros zöldfelület félszázalékos beépítettségét teszi lehetővé. A 2008-ban elfogadott építési törvény módosítása pedig tovább szigorította a feltételeket. Így a zöldfelület nem építhető be abban az esetben, ha az oda tervezett funkció a városban más területen biztosítható. Márpedig Mosonmagyaróvár elegendő szabad területtel rendelkezik.
További korlátot jelent, hogy a Kiserdő környékén római kori emlékek találhatók, ugyanis itt húzódik az egykori Limes-vonal.

A főépítész elmondta: a Kiserdőtől északra a valamikori kertészet helyén, valamint délre a Fácános utca környékén vannak tervek a terület turisztikai célú beépítésére. Amennyiben ezek megvalósulnak, remélhetőleg a Kiserdő javát is szolgálják majd.

A fórumon részt vevő Németh Andrea, a hivatal városfejlesztési és fenntartási osztályának munkatársa is egyetértett azzal, hogy a Kiserdő jelen állapota méltatlan. Elmondta: a karbantartás nincs benne a Városüzemeltető és Fenntartó Kft.-vel kötött szerződésben.
A szakember felhívta a figyelmet arra, hogy egy terület helyi védelem alá helyezése alapos egyeztető munkát jelent. A szakmai előkészítés során el kell készíteni a terület növénytani alapú térképét, meg kell határozni a védelem és kezelés szükséges feltételeit, javaslatokat kell kidolgozni a védendő rész funkciójára. Azért sem lenne ez indokolt, mivel a Kiserdő jelenleg is védelem alatt áll, az épített környezet és zöldfelületek helyi védelméről szóló önkormányzati rendelet védett zöldterületek felsorolása között megtalálható.

A fórum résztvevőinek egyöntetű véleménye volt, hogy feladatot kell találni a Kiserdőnek, majd annak alapján elvégezni a terület felújítását. A javaslatokat összegezve Nagy Sándor, a Mosonmagyaróvári Civil Szövetség elnöke elmondta: ötletpályázatot kell hirdetni a Kiserdő leendő funkciójára, ennek meghirdetését a szövetség magára vállalja.

Az elnök szerint a Kiserdő jelenlegi védettsége megfelelő, a védelmi fokozat megemelése nem indokolt. A szövetség ugyanakkor levélben keresi meg a polgármestert, hogy a város jövő évi költségvetésében különítsenek el pénzt a Kiserdő felújítási tervének elkészítésére.

Olvasóink írták

 • 10. dorombolok 2011. december 11. 10:39
  „A kiserdő legfontosabb funkciója az hogy kiserdő.”
 • 9. pancser 2011. december 07. 08:50
  „Vannak hibák, nem is kevés. A Kiserdő ajándék a városnak, használni kell. ezt csak akkor tudjuk, ha parkerdővé alakítjuk, sétálható utakkal, padokkal, pihenőkkel, játszóterekkel. nem kevés pénzbe kerülne, megérné, sokan élveznék. Ami a legfontosabb erdészre bízzák a kialakítást, aki szereti, becsüli a fákat!”
 • 8. Alex64 2011. december 07. 01:39
  „Mondjuk talán a sok ingyen segélyből élők megfelelő irányítás mellett egyszer megdolgozhatnának a pénzükért. Közmunkások hajrá. Esetleg segíthetne a város parképítő cége is. 5. dohogó max egyetértésemről biztosítom. Régen a parkoknak (erdőknek) ez volt a főszerepük meg a séta és pihenés lehetőségének biztosítása. Talán ez már kevés? Még egy gondolat igaz ez csak társítás. A malom melletti parkoló amit úgy kb. 1 éve lezárták ,mert veszélyes mondták majd a Lajta rehabilitációval együtt meglesz ez is. Csak azt felejtették elmondani, hogy a pályázat(na jó elvileg az már síkon van) és az azt követő munka megkezdése úgy kb. a 100 éves tervben szerepel de addigra megspórolnak egy munkát. Ugyanis leomlik magától. Talán már meg is történt volna ha nem lenne ekkora vízhiány Szóval attól tartok addig húzzák míg a kiserdő is csak kivágással javítható.”
 • 7. Senki* 2011. december 07. 00:12
  „Valamikor a 6-s iskola is kiserdei iskola néven vált ismertté. Sajna a fákat ott is inkább csak vágják, mint ültetik.
  A funkció kifejezés egy erdőre meg végképp röhejes. A funkciója? Azontúl, hogy oxigéntermelő, szép, jó, egészséges, sétára invitáló, állatok búvóhelye, növények élettere.....egyszóval ERDŐ! Persze lehet benne erdei tornapálya. Ettől még az igazi funkciója: növény és állatvilág együttese, ahová néha az ember is bemerészkedhet. Ha nem bántja, csak szemléli.”
 • 6. RickCartman 2011. december 06. 20:18
  „...ötletpályázatot kell hirdetni a Kiserdő leendő funkciójára...
  ez a divat. ötletelni.ötletelni. ötletelni.
  trendi nagyon.”
 • 5. dohogó 2011. december 06. 19:09
  „Az oxigén termelés nem elég funkció????????”
 • 4. dorombolok 2011. december 06. 17:09
  „Utoljára valamikor nagyon régen a teljes kiserdő alját a KÜHNE gyár szocialista brigádjai tették rendbe. Tessék utánanézni!”
 • 3. pancser 2011. december 06. 11:06
  „Gondozni kel ezt is mint mindent. Rá kell bízni egy erdészre, erdőmérnökre, lenne is tippem, aki a szakértelme segítségével sokat tehetne, főleg ha van ebben rutinja. Azt is tudná mikor kell, szabad egy fát kivágni!”
 • 2. KoPi 2011. december 06. 06:20
  „Nem kell a kiserdőnek funkciót keresni, mert az a funkciója, hogy Kiserdő! És békén kell hagyni! tessék a gyűlésszervezés helyett kimenni és társadalmi munkában összeszedni a szemetet! Tessék a gyermekeinket és egymást a környezet megóvására nevelni! Mert abban biztosak lehetnek a szervezkedők, hogy nem a polgármester vitte ki oda szemetet! Ha kevés a pénz, mert sajnos kevés, akkor önszerveződésben tessék kimenni oda és rendet tenni! Persze nyilvánosan hőbörögni mindig könnyebb, mint cselekedni!”
 • 1. mérpontén 2011. december 05. 22:22
  „Nem olvastam a cikket, de a címe vérlázító!
  Nem kell bántani a kiserdőt! Az úgy szép és jó, ahogy van!
  A sok ráérő foglalkozzon azzal, hogy helyes és jó döntéseket hozzanak a város érdekében!
  A kiserdő nem az!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Autós üldözés Mosonmagyaróvártól Ausztriáig

A Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság határrendészei Ausztriáig üldözték azt a magyar… Tovább olvasom