Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Fuldokol a lébényi tó

A környezetvédelmi felügyelet szerint már csak néhány napig bírják az oxigénhiányt a halak a Rabi- tóban.
A két évvel ezelőtti tömeges halpusztulás sem volt figyelmeztető jel a lébényi Rabi-tó kezelői számára: elhanyagolt állapota és rossz vize kotrást és friss oxigént kívánna, ám erre nincs pénz. A halakat ismét a pusztulás fenyegeti. A környezetvédelmi felügyelet szerint már csak néhány napig bírják az oxigénhiányt.

Csütörtök reggel aggódó horgászok érkeztek az ismét halpusztulással fenyegető tóhoz. Kísérőnket, Kaszás Józsefet, a helyi horgászegyesület elnökét is megállítják: „Fenn siralmas a helyzet" – mondja egy idősebb úr. A zsilip környékéről a nagy szél elfújta a habokat, így a partoldalon indulunk el felfelé.

Nem volt rá pénz

A part mellett sötétedik a víz, s kékesszürke árnyalatok színezik. A helyi horgászok naponta járják be ezt a szakaszt, vizsgálják és őrzik a tavat. Igen, őrzik, ugyanis naponta többen is megpróbálják a víz felszínén „pipáló" beteg állatokat kifogni.

– Tavaly szerencsénk volt, a hidegebb idő miatt a falevelek lebomlásakor nem indultak meg hasonló folyamatok, mint 2002-ben és idén – meséli Kaszás József. – A tavalyelőtti nagy halpusztulás után rögtön kerestük a megoldási lehetőségeket: a SAPARD-programon belül volt lehetőség mederkotrásra. A több mint harmincmilliós beruházásból tízmilliót kellett volna előteremtenünk. Másfél milliót vállalt az egyesületünk, s ígéretet kaptunk több szervezettől és a helyi önkormányzattól a segítségre: később azonban magunkra maradtunk.

A tavat a Hanságból érkező csatorna táplálja: a meder és partszakaszok állapota nagyon leromlott. Egyesületünk minden évben próbálkozik a takarítással – bokrokat vágunk ki, hódvárakat teszünk arrébb –, ám ez kevés. Összefogásra van szükség: a partszakaszt több kilométer hosszan rendbe kell tenni, s a medret meg kellene kotorni – így juthatnak friss oxigénhez a halak.

Vadul pipálnak

Időközben a bejárás során a víz egyre habosabb lesz, s kénes szag csapja meg az orrunkat. A „pipáló" halak jöttünkre ijedten húzódnak a tó közepe felé: a sötét vízben csak a buborékjaikat látjuk.
– Úgy tudom, két éve panaszaink nyomán a környezetvédők levelet írtak a minisztériumba, állítván, hogy a tó és környéke őslápnak minősül. Én még emlékszem arra, amikor néhány évtizede annyira tiszta volt a vize, hogy az asszonyok itt mosták a ruhákat. Most meg olyan kevés benne az oxigén, hogy a halak csak vergődnek: pedig itt mindenféle méretes faj megtalálható az amurtól, a csukától a pontyig.

Hangtalan vergődés

A horgászok feljebb egy fát döntöttek keresztbe a vízen, melyen kisétálhatunk egy vizet áteresztő rácsig. A halak valószínűleg a folyásban több oxigént remélve itt gyűltek össze. A pontyok sötét, jellegzetes formájú szája kilátszik a vízből, mintha hangtalanul kiáltanának segítségért. A Szigetköz Horgászegyesület tegnap kihelyezett elnökségi ülést tartott Lébényben, mely során terepbejárást is tartottak.

Az iszap eszi az oxigént

A környezetvédelmi felügyelet műszaki igazgatóhelyettese, dr. Horváth Lajos lapunknak elmondta: vizsgálatuk kimutatta, hogy a víz oldottoxigén-tartalma a kritikus szint alá került. Külső toxikus anyagot és ammóniát nem találtak, a gondot csak az oxigénhiány okozza. A vizsgálatok szerint az iszap – mely eszi az oxigént – és a lehulló levelek bomlása mellett a meleg és a légnyomásváltozás miatt „pipálnak" a halak. Ha a levegő hőmérséklete nem változik, akkor a halak egy része néhány napig bírja már csak a megterhelést.

Gyors segítség lehetne, ha több vizet tudnának kormányozni a mederbe, ami átmosná ezt a szakaszt. A környezetvédelmi felügyelőség a tó kezelőjét, a vízügyi igazgatóságot is értesíti, s a helyi horgászegyesülettől is elkérik a korábban elkészített rehabilitációs megvalósíthatósági tanulmányt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pontyok haláltusája az oxigénért

A lébényi Rabi-tóban a két évvel ezelőtti halpusztulást követően ismét kritikussá vált a helyzet. Tovább olvasom