Kisalföld logö

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 2°C | 7°C Még több cikk.

Frissítették a településfejlesztési terveket

Mosonmagyaróvár - A városi főépítész munkaköri leírása tartalmazza, hogy négyévente összefoglaló jelentést kell adnia a képviselő-testületnek a településrendezési szabályozások, tervek helyzetéről.

A négy év értelemszerűen a képviselő-testületi ciklusra vonatkozik, így az összegzést legutóbbi ülésén tárgyalta a testület.

Kitley Tibor városi főépítész beszámolójából kiderül, hogy a város településszerkezeti tervének teljes aktualizálása még 2006 elején kezdődött. Ennek véleményezési eljárása során ellenvélemények is érkeztek, mivel a tervezet több olyan indokolatlan és jogszerűtlen területfejlesztést – újabb beépítésre szánt területek kijelölését – is tartalmazott, amik ellentétesek voltak az építési törvény előírásaival is. A módosítás folyamata akkor megrekedt, majd az új városvezetés úgy határozott, hogy új eljárásban valamennyi településrendezési tervet, szabályozást frissítik, ami meg is történt az elmúlt években.

Az előző településfejlesztési koncepciót még 2000-ben fogadták el, így aktualizálása több szempontból is indokolt volt. Az uniós csatlakozás, a schengeni határok megszűnése, a gazdasági helyzet alakulása jelentős változásokat hozott. A koncepció a gyógy-, wellness-, vízi, kerékpáros és konferenciaturizmus fejlesztését, illetve a nem szennyező ipar bővítését jelölte meg a város kitörési pontjaiként. A koncepció alapján indult a településszerkezeti terv átdolgozása, ami így összhangban van a közlekedési koncepcióval is. Ebben módosult a várost elkerülő körgyűrű nyomvonala, újabb területfejlesztések viszont nem kerültek bele, hiszen nem cél a további területi növekedés.

Építkezések városszerte – Az elmúlt négy évben összesen 33 rendelet született a szabályozási terv módosításáról, emellé 43 határozat is társult.
Építkezések városszerte – Az elmúlt négy évben összesen 33 rendelet született a szabályozási terv módosításáról, emellé 43 határozat is társult.

Az átfogó, a település egészére kiterjedő aktualizálás mellett folyamatosan érkeztek kérelmek a településrendezési tervek módosítására. Az elmúlt négy évben összesen 33 rendelet született a szabályozási terv módosításáról, emellé 43 határozat is társult. Az elmúlt négy évben elkészült egyebek mellett a szabályozási terv a Feketeerdei úti lakóparkra, módosítva az Ipartelepen a határőrlaktanya mögötti terület beépítését, illetve lehetővé téve a volt orosz laktanya hasznosítását, ezenkívül bővült a szennyvíztisztító telep területe, valamint többször módosult a Mowinpark szabályozása a folyamatosan változó igényeknek megfelelően.

Emellett számos módosítás folyik jelenleg is. A volt kertészeti telep területére készülő – gyógyfürdő, gyógyszálló építését lehetővé tévő – szabályozási terv készítése még 2007-ben megrekedt. A véleményezés során ugyanis a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal – az itt feltételezett római kori kikötő miatt – előírta a terület teljes régészeti feltárását, ennek költsége azonban százmilliós nagyságrendű. Függőben van továbbá az Akadémia-dűlő harmadik ütemének szabályozási terve is, valamint elnapolták a döntést a városi sportcsarnok városközponti elhelyezése ügyében. 

Olvasóink írták

  • 1. Imcsi 2010. szeptember 23. 10:23
    „Nem értem: Halászi úti lakótelepen van olyan utca, amelyikben a házak és az úttest között még járda sem fér el (Méhbangó u.?), máshol pedig akkora ez a terület, hogy építési teleknek el lehetne adni ( Tűzliliom u. a Szellőrózsa és a Sugárkankalin között!)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lakások is építhetők a Kiserdő mellett

Mosonmagyaróvár - Három, a Kiserdő utca és az egykori kertészeti telep között fekvő telek… Tovább olvasom