Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Frigyes főherceg dedikált fotográfián

Frigyes főhercegről, a magyaróvári akadémiáról, a Haller családról és Kühne Edéről őriz dokumentumokat, iratokat, fényképeket a mosonmagyaróvári Pollák Rudolf. A lelkes gyűjtő kincseit ezúttal Halászira viszi el, ám ereklyéit egy állandó kiállítóhelyen is bemutatná.
Meg kell mindent becsülni, főleg a múltat, melyet a régi idők dokumentumainak megőrzésével tudunk a jelenbe, jövőbe menteni – ez a hitvallás vezérli a mosonmagyar- óvári Pollák Rudolfot, aki ifjú kora óta él a gyűjtés szenvedélyének. Ez a szerelem a különleges kincsek iránt valamikor évtizedekkel korábban Halászin indult, ahol a férfi húsz évet élt. Most ide viszi el egyre bővülő, gazdagodó anyagát.

Pollák Rudolf állandó kiállításon mutatná be kincseit.
Pollák Rudolf állandó kiállításon mutatná be kincseit.

– A halászi kultúrházban november 29-én nyílik meg a kiállításom, mely év végéig lesz látogatható. Ötödik éve szervezek a gyűjteményemből tárlatot. Halászin sok olyan dokumentum látható majd, amelyet most először tekinthet meg a nagyközönség – magyarázza Pollák Rudolf.

A mosoni Kühne-gyár termékeiről számos régi prospektust szerzett be, de Kühne Ede levelezésébe is bepillantást nyerhetünk, valamint a mosoni iskola névadójáról, Haller Jánosról és családjáról is sok érdekesség gyűlt össze. A magyaróvári akadémiához kapcsolódóan is számos kincsre bukkant gyűjtőtársaknál, aukciókon. Ilyen például az ország első agrárakadémiájának alapító levele vagy az intézmény tanárainak, Cserháti Sándor németországi útinaplója és Ujhelyi Imre levele. Frigyes főhercegről is gazdag dokumentáció állt össze, például egy eredeti fényképpel, aláírással.

Egy XIX. század végi halászi képeslap.
Egy XIX. század végi halászi képeslap.

Magyaróvárról és Mosonból, valamint a környékbeli településekről is számos képeslap árulkodik a múltról. Ezek közül is mintegy száz látható majd a kiállításon. Egy XIX. század végi halászi képeslapon láthatjuk a régi iskolát, hidat, egy üzletet és utcarészletet.
Pollák Rudolf nagy álmát is elárulta: mivel mostanra olyan óriásira duzzadt a gyűjteménye, melyre vagyonokat költött, szeretné ezt egy állandó kiállítóhelyen is bemutatni, így az utókornak is hátrahagyni. „Szeretném, ha az ereklyéket a nagyközönség – főleg a fiatalok – is láthatnák" – fűzte hozzá a lelkes gyűjtő.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zárva lesz a jánossomorjai átjáró

A járműveket elterelik, míg a gyalogosoknak és a bicikliseknek biztosítják az átkelést. Tovább olvasom