Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Friccy kutya életét a tűzoltók mentették meg

Idős, legyengült tizennyolc éves kutyát mentettek meg a mosonmagyaróvári tűzoltók a napokban a Mosoni-Duna egyik kis szigetéről.

Egyelőre még nem tudni, hogy kerülhetett oda a Friccy névre keresztelt állat, amelynek időközben a gazdája is jelentkezett.

Néhány napja a Menedék Állatvédő Alapítványt telefonon értesítették a Kálnoki híd mellett élő állatbarátok, hogy a Mosoni-Duna egy kis szigetén négy napja egy skót juhász keverék kutyát láttak.

- Az alapítvány munkatársa szólt nekem, én pedig a mosonmagyaróvári tűzoltók és Arlay Frigyes kutyaoktató segítségét kértem a mentésben - magyarázza Vincze Éva önkéntes állatvédő, aki elmondta: az idős, legyengült, skót juhász keverék napok óta a kis szigeten tartózkodhatott, onnan a nagy sodrású víz miatt nem tudott kiszabadulni.


Egyelőre még nem tudni, hogy hogy kerülhetett oda. A négylábú egyébként emlődaganatban szenved, erősen fogkövesek a fogai, aminek következménye a súlyos fogínygyulladás, így nehezen tud enni.

A Friccynek keresztelt lánykutyát orvoshoz vitték ellenőrzésre, ahol a legsürgősebb ellátást megkapta, majd egy ideiglenes befogadónál helyezték el. Úgy tudjuk, időközben jelentkezett a kutya gazdája is.

- Nem egyedi eset ez. Tavaly a Lajtából egy olyan kutyust mentettek ki a tűzoltók, amelynek ragasztószalaggal kötözték le a száját.

Volt már szamár és számtalan macska mentésünk is - hangsúlyozza az állatmentő.Magyarországon az öreg állat senkinek nem kell, tőlünk nyugatra egész más a felfogás - teszi hozzá Vincze Éva, aki szerint nem ritka eset, hogy a kölyökkutyákat a határnál teszik ki a felelőtlen gazdák, annak reményében, hogy osztrák szomszédainknak megesik a szíve rajtuk.

Olvasóink írták

42 hozzászólás
 • 42. krisztina88 2009. október 04. 18:24
  „futóbab teljesen egyetértek veled!De azt még hadd tegyem hozzá hogy az hogy gy kutya hogyan viselkedik az a gazdáján múlik!!!hogyan van tanítva!az ember is ha nem nevelik bármire képes.........nem?”
 • 41. futóbab 2009. szeptember 03. 18:43
  „Kedves40.kak-444
  őszintén sajnálok mindenkit,akit bármilyen állat okozta sérülés,rossz esetben halállal végződő támadás ér(t).Mindezek ellenére,én vallom,hogy nem az állat a hibás/ők az ösztöneikre hallgatnak/hanem a gazdi.Mindenkinek tisztában kellene lennie az állat tartás szabályaival.Póráz,nyakörv,kerítés,ivartalanítás,nevelés..stb
  Sajnos sokan azért tartanak ebet,mert jól illik a retikülhöz,vagy a kocsihoz,mert másnak is van,mert drága és villogni akar vele.Ezeknek az embereknek csak ezköz egy állat.Elítélem őket.Nem lehet pénzzel,vagy büntetéssel egy életet,vagy a súlyos sérüléseket megfizetni.Nincs jogom senki felett ítélkezni,de talán nem az állatot kellene büntetni.Hogy a gazdival mit tennék?-akinek a kutyája ember életet vett el,hadd ne írjam le.Valószínű azonnali moderálás lenne belőle.Mint írtam volt:az ember aki maga mellé vesz egy állatot,azért maximális felelősséggel tartozik,és viselje is a következményeket.Ez pedig nem csak miránk mezei kis emberekre vonatkozzon,hanem pl:Annácskára,és a többi hírességre egyaránt.Egyébként gyűlölöm azt a nőt!!Nő?”
 • 40. kak-444 2009. szeptember 03. 10:24
  „Azért elég erőteljesen csa az érem egyik oldalát nézitek...

  Kedves futóbab, és krisztina, szeretném megtudni mi a véleményetek az Annácska ölebjéről, aki egy ártatlan embert marcangolt halálra, és mivan? Semmi? Egy emberélet oda, és a kutya vígan él még mindig...

  Nos...”
 • 39. krisztina88 2009. szeptember 02. 12:15
  „Az a nagy helyzet hogy nagyon sok kutyus kóborol az utcán.Csak azt nem értem aki nem foglalkozik az állatokkal minek veszi magához őket.Ők is ugyan olyan érzékenyek meg értelmesek mint egy ember! DUHOS:nálad biztosan értelmesebb bármelyik állat mint te!!!!!Azokat az embereket akik meg bántják az állatokat kikötözném egy láncra és éheztetném őkt míg meg nem döglenek!!Mert ezt érdemlik!Nekem is van 2kutyusom sajna a 3ikat el kellett altatni(fajtiszta németjuhász)mert torok rákja volt és se nem evett,se nem ivott.Szegényem alig tudod menni!És igen is megsirattam!Nem csak én az egész család!Úgyhogy azoknak az embereknek üzenném akik így vélekednek mint ez a DUHOS hogy gondoljanak arra hogy az a szegény állat mennyi szeretetet tud adni és ti meg mivel háláljátok meg!!!!SAJNPS VANNAK ILYEN TAPLÓ EMBEREK!!!!!”
 • 38. olvaso02 2009. szeptember 01. 22:17
  „Kedves duhos szerintem menj orvoshoz neked komoly bajod van . Ez szörnyü hogy , lehet igy vélekedni az állatrol. Mért bajod neked az ha más szereti az állatot ?”
 • 37. futóbab 2009. szeptember 01. 18:49
  „36.duhos:Örülök hogy a vitánk végére irányomban,és a kutyáink iránt egy kissé megenyhültél.Azonban próbáld meg elfogadni azt a tényt,hogy nem mindenki státusz szimbólumból tart kutyát.Sokan a magányukon próbálnak enyhíteni egy állattal.Sokan vagyunk,akik nem a külsőségek miatt/mert aranyos,gömböc,szerelem első látásra/ragaszkodunk hozzájuk,hanem megpróbáljuk belőlük kihozni az adottságuk maximumát,nem dicsekszünk velük..stb..A kiállításokról a véleményem:bizonyára arra is szükség van,de hiába szép,ha nincs belső értéke,neveletlen..stb.ismerek olyan "korcs "kutyát,aki okosságban veri az összes érmes ebet.De az ő gazdija sem kérkedik vele.Ha valaki maga mellé vesz egy élőlényt,akkor azért haláláig felelősséggel tartozik.Az állatok nem játékok,aki ha nem teljesít,vagy megöregszik,vagy megunjuk,vagy bármi miatt nem tudjuk biztosítani nekik a megfelelő élet körülményt kidobjuk.Sokan még nem nőttek fel ahhoz,hogy van felelősség is a világon,és az bizony a hozzánk került állatokra is vonatkozik.Mit ér a szépség,ha nincs belső érték?
  Köszönöm hogy vitatkoztál velem.Ebből is tanultam vén fejjel.”
 • 36. duhos 2009. szeptember 01. 17:20
  „"soha nem vittük kiállításra egyetlen kutyánkat sem"

  Ezt annak a sok bohócnak kéne mondani, aki a mosonmagyaróvári Kühne pályán, parádéztatja őket, minden év szeptemberében.”
 • 35. duhos 2009. szeptember 01. 17:15
  „Én sem ...

  "Nem publikus ugyan,de neked elárulom,a kutyánk ház őrzésre és életmentésre is ki volt képezve.A mostani pedig egy súlyosan beteg kis gyermek beilleszkedési,beszéd fejlődési stb.nehézségein segít..."

  Ez elég egyedi eset, nem gondolod? Talán össze is függ a kutyás múltad/jelened/jövőddel(?). Azonban én nem (csak) rólad beszéltem, hanem általánosságban mindenkiről, aki kutyát tart. A te eseted "a millióból egy" kategória. A legtöbb ember CSAK TARTJA a kutyát/macskát. CLOSED.”
 • 34. futóbab 2009. szeptember 01. 17:07
  „Még valami: soha nem vittük kiállításra egyetlen kutyánkat sem,pedig mind mehetett volna,hisz fajtatiszták,rendezett papírokkal,és díj nyertes szülőktől származtak,nem pároztattuk egyiket sem.Sőt.arról is csak kevesen tudtak,hogy melyik kutyánk mire van kiképezve.Számomra nem az az öröm,ha egy állat díjakat nyer,hanem az a legszebb és legnagyobb öröm amikor látom,hogy a saját magam álltal kiképzett kutya,mekkora segítséget nyújt egy betegnek a gyógyulásban,vagy éppen a Duna fenekéről,hogyan hozza vissza egy kis gyermek elsűllyedt játékát.stb.Hát mi ezért sirattuk meg a kutyáinkat.”
 • 33. futóbab 2009. szeptember 01. 16:45
  „32.duhos
  Nem óhajtok vitába szállni veled,Én az 50 évem alatt,még nem találkoztam olyan emberrel,aki ekkora gyűlölettel viseltetik a kutya-macska iránt.Nem publikus ugyan,de neked elárulom,a kutyánk ház őrzésre és életmentésre is ki volt képezve.A mostani pedig egy súlyosan beteg kis gyermek beilleszkedési,beszéd fejlődési stb.nehézségein segít,mind azok mellett hogy a kertes házban vigyáz arra,hogy ki jöjjön be a kapun.Ne agyja ég,hogy bárki a családodban ilyen terápiára kényszerüljön.De ha mégis bekövetkezne,akkor elutasítanád,hagynád a beteget hadd szedje a sok káros gyógyszert,nem engednéd hogy gyógyuljon mert utálod a kutyákat?Nem hiszem.Szerintem te lennél az első aki követelnéd hogy megkaphasd a lehetőséget.
  Ennyi a véleményem.Nem kellene álltalánosítanod,soha nem az állat a hibás ha ,szavaiddal élve ostoba,hanem az az ember aki felelőtlenül magához veszi,de nem tud bánni vele,és a végén pedig eldobja mint egy zsebkendőt.”
 • 32. duhos 2009. szeptember 01. 15:48
  „26. futóbab

  Nem írom le mégegszer, hogy mit akartam közölni. Szövegértésed nulla. Felőlem jöhet a pszichológus drágám, de csak akkor, ha te is jössz. Te is az a fajta vagy, aki kóros kutyaimádatban szenved, mint Zytus. Valaki kigyógyúl belőle, valakinél egy életen át tart.:)”
 • 31. duhos 2009. szeptember 01. 15:31
  „"mellesleg a haszonállat nem összetévesztendő egy kutyával vagy macskával"

  Nos, kedves Zytus, ha vicces akarnék lenni, akkor erre azt mondanám DISZKRIMINÁCIÓ!!! Egy kutya mért többet egy disznónál, csirkénél, nyúlnál, stb? Talán azért mert nem esszük meg vasárnapi ebédként? A kutya, macska nem más, mint divatállat, főleg manapság. Kivétel akkor, ha kemény munkával és sok pénzért kiképezzük, pl.: kábítószert keressen stb.

  Egyébként teljesen jól mondtad. Egy haszonállat valóban nem összetévesztendő egy kutyával vagy macskával, sőt mégcsak össze sem hasonlítható. Mivel már a nevében is benne van a "haszon" szó, tehát van haszna egy disznónak, csirkének, tyúknak. Ellenben egy kutyával, macskával aminek semmi haszna nincs. A vitrinben lehet mutogatni őket (Kutyakiállítás rulez :)). Házőrzésre a legtöbb kutya alkalmatlan és iszonyatosan ostoba, a macskák már hírből sem tudják mi azaz egér, mert borzasztóan kényesztetve vannak. Kutyatáp, macskatáp, Csepi a kutyulieledel.

  Sokan előbb halnának, mint a kutyájuk. Remélem nem Gömbi a kutyád neve :)”
 • 30. Zyta 2009. szeptember 01. 10:09
  „egyébként pedig minden elismerésem a megmentőknek és a Menedék Alapítványnak!”
 • 29. Zyta 2009. szeptember 01. 10:04
  „25. duhos! ...mellesleg a haszonállat nem összetévesztendő egy kutyával vagy macskával!!! ja, és azt sem hinném, hogy a sündisznókat szándékosan ütik el!!! a kutyákat viszont általában nem véletlenül teszik ki az utcára vagy mérgezik meg! nem mindegy...”
 • 28. kak-444 2009. szeptember 01. 08:26
  „hát ez igen... csak így tovább...”
 • 27. olvaso02 2009. augusztus 31. 08:26
  „Én nem értem hogy , mért kell az állatot össze hasolitani az enberel.Ha sok ember megtanulná ha állatot válal akkor felelöségel tartozik érte akkor nem itt lenénk hogy rengeteg állat koborol és éheznek szomjaznak.
  Kedves duhos: Néz körbe hány enbernek vannak csirkélyi . Kébzeld Ha lenne bened egy kis érzés biztos hogy megsiratnád az elvesztet kutyádat . Ezt többen is megteték bele értve engem is . Én is elvesztetem egy kiskutyámat . Söt még a Cicámat is és öt is megsiratam..”
 • 26. futóbab 2009. augusztus 30. 19:11
  „duhos: Szégyeld magad! Nem kívánok neked semmi rosszat az életben,de ha ilyen gonosz de legfőképpen buta ember vagy akkor ne várj semmit sehonnan,senkitől.Te nem ismered azt a szót hogy szeretet,nem tudod hogy egy állat mit tud nyújtani az embernek.Remélem ha benő a fejed lágya,akkor értékelni tudod azt,amiért most háborogsz.Olvastam már hülyeségeket,de te viszed a pálmát a butaságoddal.Hajrá csak így tovább.És ne csodálkozz azon,ha nem lesz soha még normális emberi kapcsolatod sem.Bár amilyen buta vagy,meg sem érdemled!
  A kórházban pedig az emberek nem dögledeznek,hanem betegek,akik közt valóban van súlyos és morfiumot is kap.és képzeld megkapja.Ingyen!Megjegyzem,te kis ostoba:az eutanáziát az embereknél a törvény bünteti,és az állatoknál is csak végszükség esetén alkalmazzák.amit pedig az állatnak adnak injekciót,azt ember nem kaphatja! Mielőtt hülyeségeket írsz,először gondolkodj és tályékozódj!És ha elolvastad volna a hozzászólásomat rendesen,akkor azt is olvasnod kellett hogy nem tudtak a kutyánkon segíteni.
  Lehet hogy te is szívesen inkább ölnéd őket mint mentenéd?Nem kéne pszichiáterhez fordulnod?Miért gyűlölöd az állatokat?Próbáld ki mekkora szeretetet tudnak adni:Főleg ha beteg vagy,és nem egy nátháról beszélek.”
 • 25. duhos 2009. augusztus 30. 18:05
  „Remek hozzászólások. Remélem mindenki akkor is olyan nagy állatvédő, amikor a disznót vágják a vágóhídon, vagy a szomszéd fűrészeli a csirke nyakát, esetleg kivasalt sündisznókat lát az út szélén, netán valamilyen ezotikus állatot zabál egy éttermeben.

  Az állatok halmazba nemcsak a kutya + macska páros tartozik bele. Ez a kutya sokáig már nem fog élni, ha valóban 18 éves. A drága állatgazdák meg lehetnének olyan tökösek, hogy nem ilyen primitív módon szabadulnak meg kedvenceiktők.

  "Újfunlandi kutyánkat 5 éve altattuk el, akit mindenki megsiratott"
  Jujj. mindjárt elsírom magam. Tudod mit csinálj? ...... menj be egy krónikus belgyógyászati osztályra, elfekvőbe, aztán mond az ottanni (Morfiummal, Dolargannal teletömött) szerencsétleneknek, hogy a te drága kutyád milyen könnyen megúszta. Akik meg ott ...... hónapok óta, azok meg nem kaphatják meg, azt a <moderálva.....> injekciót, amit a te kis kutyulid megkapott.”
 • 24. Imcsi 2009. augusztus 30. 14:02
  „zotya975: "Akit zavar a kutya megmentése számolja ki neki ez mennnyi pénzébe került, aztán elköldöm neki postán"
  Ebbe a költségedbe én is beszállok!”
 • 23. olvaso02 2009. augusztus 30. 13:17
  „Én amondo vagyok be is kéne vezetni hogy igenis büntesék meg azokat akik láncon tartva viz nékül szenveztetik az állatokat . lehet hogy törvénybe van de számtalan hejen lehet látni ezeket a dolgokat vagy itt is kéne állatrendörség . Amugy meg inkáb fizetek egy állatért mind egyes léhütö enberekért akkik nem akkarnak elmeni dolgozni hanem csak a hivatalt lesik mikor osztják a pénzt. És azok pénzét osztják akkik esetleg háromüszakban güriznek az állat legaláb meghálálja a gazdának de kérdem én hát az aki a segélyt felveszi!?”
42 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Környezetvédelmi program

Előkészítik és helyi hulladékgazdálkodás terv felülvizsgálatát. Tovább olvasom