Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Forrásokat és esélyt remél Erdély az uniótól

Majthényi Tamás halászi polgármester Erdélyben köszöntötte Románia uniós csatlakozását.
A székelykeresztúri polgármester, Benyovszki Lajos keresett olyan magyarországi településvezetőt, aki szilvesztereste köszönti a kisváros lakóit Románia európai uniós csatlakozása éjjelén. Ezt a feladatot vállalta Majthényi Tamás halászi polgármester.

Tavaly 3 millió eurót nyertek

– Székelykeresztúr egy tizenkétezres kisváros Erdélyben – kezdte. – A településen ez volt az első utcai szilveszteri ünnepség a Fő téren: tűzijátékkal köszöntötték Románia uniós csatlakozását. A helyiek elsősorban minőségi fejlesztésre szorulnak, ezt uniós források segítségével szeretnék véghezvinni. Ipari üzemek, vasút, múzeum is van a kisvárosban. Már eddig is megpróbálták kihasználni az „európai lehetőségeket", ám azt remélik: a csatlakozással több pénz érkezhet a városba. 2006-ban már így is 3 millió eurót nyertek út- és vízvezeték-építésre.

Székely furfanggal

– A szilveszteri ünnepségen éjfél előtt beszéltem. Hangsúlyoztam: a csatlakozás más üzleti felfogást, kereskedelmi, értékesítési szemléletet és minőséget eredményez. Az ezzel járó esetleges negatív hatásokat Erdélyben biztosan tudja ellensúlyozni a székely furfang, leleményesség és a szorgalom. Úgy gondolom: a források kihasználásához erős politikai és gazdasági lobbi szükséges, amelyet politikai vezetőik és a helyi sikeres üzletemberek kifejthetnek a térség érdekében. Benyovszki Lajos kiemelte: a közösségi együttműködés is szükséges a siker érdekében.

Egyszerűbb lesz az átjárás

– Az ottani tapasztalataim szerint a helyiek nem gondolkodnak most tömegesen külföldi munkavállalásban: aki akart, eddig is dolgozhatott Magyarországon. Az erdélyi magyarok számára az anyaország megközelítése lesz egyszerűbb a csatlakozás által. Bár testvértelepülésünk egyelőre nem lesz Székelykeresztúr, együttműködést s kölcsönös látogatást a jövőben is tervezünk – mondta Majthényi Tamás.

Elengedhetetlen volt a csatlakozás

A Kisalföld azt tudakolta, mi a véleménye az erdélyi magyaroknak Románia uniós csatlakozásáról.
– Az ország fejlődéséhez elengedhetetlen volt a csatlakozás – véli Kiss Gyöngyvér Székelyudvarhelyről. – Így van esélye az országnak az Európához való felzárkózásra. Az EU jogosult kötelezni Romániát vállalt kötelezettségei teljesítésére: így idővel magasabbak lesznek a béreink, minőségibbek a termékek.

Persze Erdélyben is vannak euroszkeptikusok. Pk azt vallják, csak azért kellett az ország az uniónak, hogy legyen hol eladni a felhalmozott árut egy újabb piacon. – Az EU fő célja Romániából hasznot húzni – hangsúlyozta Kerekes István Marosvásárhelyről.

– A tagság az egyszerű emberekre lesz negatív hatással, akik tájékozatlanok és a helyi közösséggel is igen ritkán vannak kapcsolatban.Ha így is lenne – a legtöbb vélemény szerint –, még így is több jóval szolgál a csatlakozás, mint rosszal. Az Európai Unió elsősorban gazdasági fellendülést jelenthet. Lázár Gyula Sepsiszentgyörgyről hisz abban, hogy az országban a csatlakozással felgyorsul a jó pár éve érezhető gazdasági fejlődés és rövid távon ösztönző lesz Románia számára az integráció.

Persze tisztában vannak azzal, hogy az EU-s tagság nemcsak előnyökkel, hanem kötelezettségekkel is jár, melyeknek teljesítése sok nehézséget fog jelenteni az állampolgároknak.

– Bár nem vagyok Európai Unió-párti, tudom, hogy ez ma már megkerülhetetlen, s Románia számára ez az egyetlen lehetőség arra, hogy csatlakozzon a modern Európához – fogalmazta meg kérdésünkre Pap Melinda Nagyváradról. Szerinte az EU-tagság olyan szempontból mindenképpen hasznos, hogy rákényszeríti a bukaresti kormányt arra, hogy alkalmazkodjon a nemzetközi normákhoz, például a kisebbségi jogok s a környezetvédelem terén.

Farkas Imola (Kolozsvár) véleménye szerint az átlagember tájékozatlan, illetve téves információi vannak az EU-s szabályozásokról és alaptalan, túlzott reményeket fűz a csatlakozáshoz. Gál Sándor Marosvásárhelyről arra számít, kezdetben elsősorban negatív hatását tapasztalják majd az ott élők, elsősorban akik nem kellően tájékozottak, a többiek meg kihasználják az EU kínálta előnyöket: a támogatásokat, a munkavállalás, a tanulási lehetőségek s a könnyebb utazás esélyeit.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Adó a Vegas-földekre

Mosonmagyaróvári találkozóra hívta a bezenyei és hegyeshalmi képviselő-testületet Hans Asamer, az Euro Vegas képviselője. Elhangzott: tavaszra elkészülhet a tervezés, s több pályázóból választják ki a létesítmények üzemeltetőit. Eközben a Bezenyén újonnan bevezetett telekadó hatvanmilliós „terhet róhat" a beruházókra. Tovább olvasom