Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Forradalmi újítás lehet a papírcserép

A forradalmi újdonságnak számító papírcserép előnyeivel ismerkedhettek meg az MTA zöldségtermesztési albizottsága és a Corvinus egyetem zöldségtermesztési tanszéke kihelyezett ülésének résztvevői szerdán Bőnyön.

Két kiemelkedő projekttel ismerkedtek meg a szakemberek a Magyar Tudományos Akadémia Kertészeti Bizottság Zöldségtermesztési Albizottsága és a Budapesti Corvinus Egyetem zöldség- és gombatermesztési tanszéke kihelyezett ülésén szerdán Dunaszigeten és Bőnyön.

– A grémium évente átlagosan hatszor más-más helyszínen és különböző témakörökben tartja kihelyezett üléseit – tudtuk meg dr. Zatykó Ferenctől, a zöldségtermesztési albizottság elnökétől. A szakember elmondta: ezúttal egy családi gazdaságot látogattak meg Dunaszigeten, majd egy papírcserépgyártó üzemet Bőnyön.

A szerdai összejövetelen a szakemberek először a zöldségtermesztés helyzetéről kaptak képet a dunaszigeti Czina Ferenc családi gazdaságában. A családi gazdálkodó 45 hektár területet művel, amelynek felén gabona- és takarmánytermesztést folytat, míg 22 hektáron kertészeti művelést végeznek, zellert, paprikát és káposztát termesztenek.

A kihelyezett ülés résztvevői megtekintették Czina Ferenc (jobbról a második) dunaszigeti családi gazdaságát is.
A kihelyezett ülés résztvevői megtekintették Czina Ferenc (jobbról a második) dunaszigeti családi gazdaságát is.

A szakemberek ezt követően egy új technikai elemmel, a papírcserép gyártásával ismerkedtek a Sragner & Sragner Kft. bőnyi üzemében.

Sragner László cégtulajdonos nyitott az újra, így nem habozott, amikor megfogalmazódott a papírcserép ötlete. A vállalkozó elmondta: ez a biotermék helyettesíthetné a műanyag virágtartókat, amelyeket Magyarországon évente milliószámra dobnak a szemétbe, jelentősen terhelve a környezetet. Sragner László stratégiai üzletágnak tartja a bio-, illetve ökogazdálkodásnak ezt az ágát. A gyártáshoz szükséges új technológiák kimunkálására ezért is lépett szövetségre a Nyugat-magyarországi Egyetem papíripari tanszékével. A Corvinus egyetem zöldség- és gombatermesztési tanszéke pedig az új termék piaci kipróbálásában működik közre.

Olvasóink írták

 • 7. ladarevolution 2010. május 14. 13:18
  „6. sragnerlaszlo:

  Megjegyzem, hogy én csak ironizáltam. Ezért volt ott a mosolyt jelképező smile a mondataim végén.
  Másrészt a cikkben sehol nem említették hogy újrahasznosított papírból készül. Így a megjegyzésem ugyan kicsit kifordított gondolat volt, de írónikus.
  De így, hogy kiderült az ön hozzászólásából, hogy újrahasznosított alapanyagból készül, mindjárt más színben nézhető a dolog.

  Sok sikert a gyártáshoz!”
 • 6. sragnerlaszlo 2010. május 14. 10:23
  „A hozzászólások kiválóan leképezik "azemberek" hozzáállását a magyar ipar próbálkozásaihoz.
  A lényege a fikázás, de sok minden más is benne van. Ezeket nem részletezem, mert úgysem lehet megváltoztatni. A magyar ember nem szereti a vállalkozókat. Ez mindig is így volt, és így is marad.
  Esetemben ez még markánsabban megmutatkozik, hiszen egy a közéletben viszonylag ismert alak vagyok.
  A fikázás alanya megfoghatóan a közelben van.

  Nem zavar a dolog!

  Néhány szakmai megjegyzés:

  A papír cellás termesztés nem ua, mint a papír cserepes. Ismerem a papír cellásat. Ninics értelme a tudatlansággommal poénkodni.

  A tőzeg bányászata nem olcsó és csúnya tájsebek maradnak utána, bár maga a termék "bio". A tőzeg cserép drága. Nem alternatíva, mert ha tényleg ezzel akarnánk kiváltani a műanyag cserepet, akkor a föld összes tőzege pár év alatt elfogyna.

  Természetesen újrahasznosított a papírt használunk. Én is sajnálnám a fákat!

  akela4 Le kellett volna védeni! Megjegyzem az általam gyártott cserép tulajdonságai nem hasonlíthatók ahhoz, amit a nyolcvanas évekbeli próbálkozás tudott. Nem ismeretlen a papírcserép hazai múltja, tehát ebbéli tudatlanságommal sem érdemes poénkodni.

  Az országban és külföldön is újdonságereje van. A két legnagyobb európai kertészeti kiállításon még hasonlóval sem találkoztam.

  Sragner László”
 • 5. ladarevolution 2010. május 14. 07:59
  „4. Nem mintha vitatkozni akarnék, az addig tényleg szép h ne műanyag legyen, és emiatt a papír környezetbarát, de amennyiben nem újrahasznosított papírból készül, akkor miből ha nem kivágott fából? :)”
 • 4. pancser 2010. május 13. 16:42
  „1-es! Igen a dolog nem új, a gyakorlatban évek óta használják a méhsejt szerűre széthúzható papírcserepek millióit, a muskátlik legtübbjét ebben gyökereztetik, de fenyőcsemetét is nevelnek benne magvetésből. A tőzegcserép is környezetbarát a növény cserepestül ültethető. Kissé mellényúlt az újságíró, lehet, hogy a cikk reklámból íródott? Sragner úrnak az ötlete az ő számára új de a dolog maga a papírcserép már több évtizedes találmány.
  Az viszont nem vitatható, hogy a technológia környezetberát ezért a 3-as megjegyzése sületlenség.”
 • 3. ladarevolution 2010. május 13. 16:20
  „vágjuk ki a fákat h legyen mibe virágot ültetni :)

  jó gondolat :D”
 • 2. invektus 2010. május 12. 21:42
  „:)”
 • 1. akela4 2010. május 12. 21:35
  „Úgy látszik, mindent újra felfedeznek!
  Az igaz, hogy már nyugdíjas vagyok, de még a pályám kezdetén már alkalmazásba volt a papírcserép!
  Kár, hogy akkor nem szabadalmaztattam!
  Ezek szerint most ki mikor alkalmazta először?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tájak, városok - kiállítás Mosonmagyaróváron

˝Tájak, városok˝ címmel május 23-ig a Flesch Károly Kulturális Központban tekinthető meg az a… Tovább olvasom