Kisalföld logö

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -3°C | 5°C Még több cikk.

Forintra váltják a múltat

A magyar állam rendezni kívánja nemzetközi vonatkozású kártalanítási kötelezettségét: az egykoron Csehszlovákiából kitelepítettek ingatlana után négyzetméterenként ezer forintot fizetne.
Kapcsándy Lajos
Mosonmagyaróváron jó néhány érintett – köztük a szállodájukat hátrahagyó Kopcsándyék – a Közép-európai Emberi Jogi Bizottsághoz fordult, s Szlovákiától is várja az erkölcsi és anyagi kártérítést.
Az Igazságügyi Minisztérium törvénytervezete alapján az állam kártalanítaná azokat az egykori kitelepítetteket, illetve örököseiket, akik ingóságaikat hátrahagyva érkeztek Magyarországra. Az Alkotmánybíróság figyelmeztetései után a nemzetközi szerződésekből adódó kötelezettségeinek kíván így eleget tenni.

Készpénzben és állampapírokkal

A legtöbben – csallóközi magyarok – a párizsi békeszerződést követő 1946-os lakosságcsere-egyezmény után Szlovákiából érkeztek hazánkba. A várhatóan több tízezer igénylőre húszmilliárd forintnál többet nem költene az állam: ezer forintot fizetnének a hátrahagyott ingatlanok négyzetmétere után. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a viszonylag sok igénylőnek keveset fizetnének: például egy száz négyzetméteres csallóközi ingatlan után százezer forinttal lenne vastagabb a zsebük (bár szó esett arról, hogy nemcsak készpénzben, hanem állampapírokkal is kártalanítanának). Az 1991–92-es kárpótlási törvények mintául szolgálhatnának, s a részleges restitúció csak a tulajdoni sérelmekre terjedne ki. Szakértők szerint azonban a mostani törvénytervezet több okból – köztük a megállapított alacsony összegek miatt is – kifogásolható.

Szlovákiától várják a kártalanítást

Eközben Mosonmagyaróváron és környékén közel húsz egykoron Szlovákiából kitelepített család írta alá azt a dokumentumot, mely bírósági eljárás és diszkrimináció nélkül követeli a jogellenes deportálás és vagyonelkobzás révén okozott erkölcsi és anyagi kár jóvátételét Szlovákiától és Csehországtól. A pozsonyi születésű, hetvenegy éves Kapcsándy Lajos családjával ’47 októberében a szlovákiai Somorjáról került Magyarországra.

Egy szállodát hagytak odaát

– Édesapám szállodatulajdonos volt a városban, ráadásul földjei és kötvényei voltak – kezdte a mosonmagyaróvári férfi. – A kitelepítéskor tizennégy éves voltam: mindenünket szülővárosunkban kellett hagynunk, s az értünk küldött vasúti kocsik Kiskőrösön tettek le bennünket. Néhány év elteltével a nyugati határszél mellé, Mosonmagyaróvárra költöztünk, vártuk, mikor térhetünk vissza Somorjára. Erre azonban nem volt lehetőségünk. Szállodánkat elkobozták, csak édesapám barátja, az egykori neves festő, Tallós Prohászka István alkotása – mely a szobám falán lóg – emlékeztet a szlovákiai múltra.

Nemrégiben – csatlakozva a felhíváshoz – a belgiumi székhelyű Közép-európai Emberi Jogi Bizottságot hatalmaztuk meg érdekeink képviseletével mint az egykoron kollektív bűnösként kikiáltott s emiatt kárt szenvedett család. Nem könyöradományt kérünk, hanem azt, amiért szüleim becsületesen megdolgoztak. Jelenlegi áron legalább 150–200 millió forint illetne meg bennünket, ám én egyelőre pesszimista vagyok – akár a szlovák, akár a magyar kifizetéseket illetően – mondta Kapcsándy Lajos.

Hátrányos jogszabályok

Pierre Gillet, a Közép-európai Emberi Jogi Bizottság elnöke a beérkezett anyagokat továbbítja az Európai Parlament vizsgálóbizottságának. A több száz bejelentés alapján sok euro-képviselő úgy véli: kilenc, a németeket és a magyarokat hátrányosan érintő jogszabály ma is érvényben van ezekben az országokban, s a cseh és szlovák hatóságok, bíróságok ezekre alapozva utasítják el a kárpótlási kérelmeket. A második világháborút követő jogfosztottság éveiben deportált szlovákiai magyarok elmaradt kárpótlását sérelmezve nyílt levelet is írt tavaly a bizottság Günter Verheugennek, az EU bővítési biztosának, ám eddig tevékenységük kevés sikert hozott.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szén-monoxid-mérgezés Ásványrárón

Csak a szerencsén múlt, hogy nem okozta több ember halálát egy nem megfelelően működő gázkazán… Tovább olvasom