Kisalföld logö

2017. 05. 27. szombat - Hella 13°C | 25°C Még több cikk.

Folytatódnak az ingyenes vizsgálatok

Magyarországon évente több mint hatezren veszítik el a látásukat, miközben a vakság nagyrészt megelőzhető.
A vakság világviszonylatban óriási társadalmi probléma. Hazánkban évente 6060-nal nő a világtalanok száma. Ez a nagyon magas szám azért sem elfogadható, mert a vakság kialakulása sok esetben elkerülhető lenne. Világviszonylatban is megdöbbentőek az adatok, éppen ezért indult 2000-ben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egész Földre kiterjedő programja, a „Vision 2020", melynek fő célkitűzése a megelőzhető vaksági okok felszámolása és a vakok számának lényeges csökkentése 2020-ra.

Hajas István, az egyik optikai bolt üzletvezetője lapunknak elmondta: nemcsak Győrben, de a három mosonmagyaróvári és a jánossomorjai üzletükben is november közepéig meghosszabbították a látásvizsgálatot, ami nemcsak komputeres ellenőrzésből ál, hanem szemorvosi vizsgálatból is, és legfeljebb fél óráig tart. Bármikor, előre bejelentkezés nélkül igénybe lehet ezt venni. Az üzletvezető kérdésünkre elmondta: a híradásoknak köszönhetően már eddig is sokan éltek ezzel a lehetőséggel, a fiataloktól az idősekig egyaránt. Cégük sok faluba is ellátogatott, hogy a nehezen mozgó nyugdíjasok szemét is megvizsgálhassák.

Nemrég felmérést készített a Magyar Látszerész Szövetség. Ebből egyebek mellett az derült ki, hogy a magyarok mintegy fele küzd látási problémákkal, és közülük csak minden harmadik megy el szakorvoshoz. Rámutattak arra is, hogy a szülők sem veszik komolyan a rendszeres vizsgálatokat, ennek sokszor a gyerekek látják a kárát. A szakemberek szerint évente egyetlen vizsgálat már elegendő ahhoz, hogy kiderüljön: van-e valamilyen szembetegségünk, illetve, hogy kell-e valamilyen maradandó károsodástól tartanunk.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csökkentették a képviselői tiszteletdíjakat

Politikai csatározásoktól mentes egyhangú döntések és hatékony munka jellemezte a mosonmagyaróvári… Tovább olvasom