Kisalföld logö

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Folytatódik a rehabilitációja

43 milliós támogatással befejeződött a rajkai Holt-Mosoni-Duna rehabilitációjának második üteme.
Harmincmillió forint bevételt reméltek a Papkert helyén és a Mező Imre utcában kialakított 11 építési telek értékesítéséből, ám a telkeket nem sikerült eladni, ezért néhány tervezett beruházásuk átcsúszik az idei évre. A bevételkiesés az intézmények működtetésében ugyan nem okozott problémát, az általános iskolában viszont a csökkenő tanulólétszám miatt csoportösszevonásra és létszámleépítésre kényszerültek.

Strand, csónakázás

Varga Kálmán polgármester elmondta: a szűkös anyagiak ellenére – többnyire pályázati támogatással – több mint 70 millió forintos fejlesztést sikerült megvalósítaniuk 2005-ben. Az összesen 43 milliós pályázati támogatással befejeződött a rajkai Holt-Mosoni-Duna rehabilitációjának második üteme. A projekt folytatódik, újabb 43 millióból jövő májusra fejeződnek be a munkálatok. Reményeik szerint néhány éven belül strand és csónakázási lehetőség is lesz itt.

Újraaszfaltozták a Rákóczi utcát: a 24 millió forintos beruházás 50 százalékos önrésszel valósult meg. Négymillió forintból kialakították a tűzoltószertár előtti parkot, és sikerült korszerűsíteni az óvoda fűtését is. Támogatást kaptak a községháza felújítására, a munkálatok hamarosan elkezdődnek. Hárommillió forintot nyertek a Phare CBC-nél közösségfejlesztő tréningek szervezésére, a civil szervezetekkel való hatékonyabb együttműködés elősegítésére.

A projekt keretében megismerhetik a szomszédos osztrák települések uniós tapasztalatait, és elkészülhet a község öt évre szóló, középtávú fejlesztési terve is. Sikerült megoldani a Bajcsy-Zsilinszky és a Duna utcában a csapadékvíz elvezetését, ám az Arany János utcában ez még megoldásra vár. Tavaly három számítógéppel eMagyarország pontot is kialakítottak a községben.

2005-ben ünnepelte fennállásának 125. évfordulóját a helyi önkéntes tűzoltó-egyesület. A jeles évfordulót nagyszabású nemzetközi tűzoltó-találkozóval és -versennyel tették emlékezetessé.

Tervekből nincs hiány

Az állami támogatások idén tovább csökkennek, ezért ugyancsak takarékos és ésszerű gazdálkodást kell folytatnia az önkormányzatnak. Reményeik szerint idén sikerül értékesíteni a tavaly kialakított telkeket, és az ebből befolyt összeget további fejlesztésekre tudják fordítani. A közmunkaprogram keretében hat közhasznú munkás foglalkoztatására nyílik lehetőség a következő hónapokban. Sikeres pályázat esetén megerősítenék a Jókai utca burkolatát, és új játszóteret hoznának létre a Rákóczi és a Táncsics utca találkozási pontjánál. Már korábban megterveztették a Németjárfalutól Rajkára és a szoborparkhoz vezető kerékpárutat. A bicikliút megépítése mintegy százmillió forintba kerülne, ám ehhez mindössze ötszázalékos önrész szükséges. Terveik között szerepel buszvárók és a községháza előtt parkolók kialakítása is.

Megszűnik az idősek klubja

Mivel az utóbbi időben jelentősen csökkent az érdeklődés az idősek klubja iránt, a képviselő-testület úgy döntött, 2006-tól megszüntetik ezt a szolgáltatást. A bölcsődét viszont továbbra is fenn kívánják tartani.
– Bízom benne, hogy az oktatási-nevelési intézményekben nem csökken tovább a gyereklétszám, és nem kényszerülünk újabb összevonásokra, létszámleépítésre. Jelenleg az általános iskola igazgatói állásának betöltésére kiírandó pályázatot készítjük elő. A jánossomorjai Alapfokú Művészeti Iskolának évek óta kihelyezett tagozata működik a községben. A tanulók után kapott állami normatíva azonban nem fedezi a költségeket, ezért jelentős összeggel hozzá kell járulnunk a tagozat fenntartásához – mondta Varga Kálmán az oktatási intézmények jövőjével kapcsolatban, majd hozzátette: az önkormányzati fenntartású intézmények és a temető ravatalozójának felújítására is nagy szükség lenne a közeljövőben, ám egyelőre csak pályázati támogatással tudnák végrehajtani a szükséges korszerűsítéseket.

A polgármester által elmondottak kapcsán az általunk megkérdezett rajkaiak többsége elfogadja, hogy nincs lehetőség látványos fejlesztésekre, hiszen a sajtóból értesülnek az önkormányzatok nehéz anyagi körülményeiről. Néhányan viszont megjegyezték, hogy a hóeltakarítás, ami véleményük szerint elsősorban nem pénzkérdés, hagy némi kívánnivalót maga után. Többen szeretnék, ha a jelenleginél élénkebb lenne a kulturális és közösségi élet.

Korábban >>

Háromszáztízmilliót kaphat a Szigetköz (2004-08-10) >>
Százmilliók kellenek a Szigetközre (2004-07-28) >>
Állami forrásból gyógyítják a Dunát (2005-12-01) >> 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vita az utolsó megyei földárverésről

Vagy húsz jánossomorjai gazda megakadályozná a jövő heti termőföldárverést. Ekkor 206 hektárra lehet licitálni: eddig ezt a területet ők bérelték. Kárpótlási jegyük alig maradt: megélhetésüket féltik, s attól tartanak, hogy az árverésen újra külföldiek, illetve spekulánsok kezébe kerülnek a helyi földek. Az igazságügy-miniszter szerint a megyében ez lesz az utolsó ilyen árverés. Tovább olvasom