Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Folyószámlahitelre volt szükség

A mosonmagyaróvári képviselő-testület legutóbbi ülésén kiderült, hogy az önkormányzat féléves gazdálkodása az előző évekhez hasonlóan feszített: a lakásalap pénzeinek átmeneti felhasználása mellett huzamosabb ideig a folyószámlahitel igénybevételére is szükség volt.
A mosonmagyaróvári városatyák hétfőn fogadták el az önkormányzat idei első féléves gazdálkodásáról szóló tájékoztatót. Az előző évekhez hasonlóan, az önkormányzat féléves gazdálkodására a feszítettség jellemző. Ezért a lakásalap pénzeinek átmeneti felhasználása mellett már huzamosabb ideig szükség volt a folyószámlahitel igénybevételére is.

A testület tárgyalta a város adózási helyzetét is. Az önkormányzat jelenlegi ciklusának első évében építményadóból 96,2 millió forint folyt be a város kasszájába. Az elmúlt négy év alatt az adó mértéke kétszer ötven forinttal, garázsok esetén egy alkalommal húsz forinttal emelkedett, a bevétel pedig 1998-hoz viszonyítva 62,7 millióval nőtt. A legnagyobb bevételt hozó és a legtöbbet változó adónem az iparűzési adó. Idén 1,03 milliárd forintos bevételt terveznek. A ciklus első évében 112 adózó 11,3 millió forint idegenforgalmi adót fizetett be, míg az idei év végére 30 millió forintos bevételt tervezett az önkormányzat. Az első félévben azonban ebből mindössze 5,8 millió folyt be a város kasszájába. Az első félévre tervezett 84 millió forintnyi gépjárműadóból 42,8 milliót inkasszáltak.

A közgyűlés elfogadta a képviselő-testület által adományozható díjakról és elismerésekről szóló rendeletet. Az előterjesztés lényege, hogy míg korábban hét jogszabály rendelkezett ezekről a díjakról és elismerésekről, addig az új rendelet magában foglalja – a Pro Urbe-díj kivételével – az összeset. A korábbi, már meglévő elismerések mellett ezen jogszabályba építettek továbbá két új díjat, a Város Kultúrájáért, illetve a Város Környezetvédelméért Díjakat is.
A testület döntött továbbá a dr. Péntek Gyula halála miatt megüresedett 13-as háziorvosi körzetre kiírt pályázatról is. A képviselők egyhangúlag dr. Koósz Gizella beadványát támogatták.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közgyűlés: az elnökség újra ringbe száll

A megyei közgyűlés elnökségének minden tagja indul az önkormányzati választásokon. Változások azért… Tovább olvasom