Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Folyamatosan járőröznek

Az idei nyáron is folyamatosan járőrözik a Mosoni-Dunán a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság hajózó szolgálata. A vízi rendőrökkel az elmúlt hétvégéken már találkozhattak a fürdőzők, túrázók. Így lesz ez egészen a szezon végéig.
A kapitányság illetékességi területéhez tartozik több folyó, köztük a Mosoni-Duna egyes szakaszai is. A vízi közlekedés és fürdőzés okán ez ad leginkább feladatot a rendőröknek a nyári időszakban. A hajózó szolgálatot a Szigetköz Rendőrőrs munkatársai látják el. A vízi rendőrök főként a hétvégeken, de hétköznapokon is járőröznek a Mosoni-Dunán.

A vízi közlekedés rendjének betartatása és a balesetek meg- előzése, a fürdőzők, túrázók védelme a fő célja a folyamatos ellenőrzésnek – tudtuk meg dr. Csokán Csaba kapitányságvezetőtől. Az alezredes elmondta: évek óta minden nyáron folyamatosan járőröznek a folyón, talán ennek is köszönhető, hogy az elmúlt években sokat javult a vizek rendje. Az itt közlekedők döntő többsége betartja az előírásokat, a rendőrök alkalmanként találkoznak csak kisebb szabályszegésekkel. Ilyenek például a kishajók kötelező felszereltségének hiányosságai, például az előírt számú mentőmellény.

A vezetői engedélyhez kötött hajóknál a szükséges okmányok meglétére is figyelnek. Néha előfordul, hogy egy-egy motorcsónak vezetője nincs tekintettel a vízi túrázókra, ez könnyen boruláshoz vezethet. A kenuval, kajakkal túrázók között gyakorta előfordul, hogy bármiféle vízi jártasság nélkül indulnak útnak. Sajnos minden évben kell bajba jutott túrázókat kimenteni a folyóból.

A vízi rendőrök a szezon végéig folyamatosan járőröznek a Mosoni-Dunán – felvételünkön Gál Gellért és König László.
A vízi rendőrök a szezon végéig folyamatosan járőröznek a Mosoni-Dunán – felvételünkön Gál Gellért és König László.

Az alezredes felhívta a figyelmet a fürdőzés szabályaira is. Fontos elv, hogy kizárólag a táblával jelölt és kibójázott szabad strandokon engedélyezett a fürdőzés. E helyeken egyrészt ellenőrzött a vízminőség, másrészt pedig kiszámítható a meder. A folyó egyéb részei számos veszélyt rejtegetnek.

A rendőrök gyakorta belefutnak tiltott helyen fürdőzőkbe a Mosoni-Dunán. Ilyenkor általában elegendő a figyelmeztetés: az érintettek a rendőri felszólításnak eleget tesznek és inkább a kijelölt strandokra mennek. Ugyancsak veszélyes – még kijelölt strandon is – felhevült testtel vagy ittasan a vízbe ugrani.

A kapitányságvezető hozzátette: fontos, hogy saját érdekében mindenki tartsa be ezeket az alapvető szabályokat, hiszen így elkerülhetők a vízi balesetek, esetleg tragédiák.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tizenöt év a Hunyadi élén

Tizenöt éve igazgatja a mosonmagyaróvári Hunyadi-iskolát, melyben 1986 óta tanít Gede Zoltán.… Tovább olvasom