Kisalföld logö

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Folyamatos költözés

A mosonmagyaróvári Karolina Kórház rekonstrukciójához régóta igényelt címzett támogatás elnyerésével a fenntartó önkormányzat kényszerhelyzetbe került, hiszen a Karolina épületeiben jelenleg működő alapellátást a hamarosan induló munkálatok miatt máshová kell áthelyezni.
A kórházi felújítás végső célja egyébként is az, hogy az egészségügyi intézmény mostani külső egységeit egy blokkba vonják össze, az alapellátást szolgáló rendelőket privatizálják. Erre a körzeti felnőtt- és gyermekorvosok kedvezményes hitelt igényelhetnek és a megszerzett rendelők fenntartási költségeit részben az Országos Egészségbiztosítási Pénztár is finanszírozza.

Három változat a költözésre

Ezért a városnak át kellett tekintenie az alapellátás teljes rendszerét. Napjainkban a kórház épülete ad otthont egyes felnőtt körzeti orvosi rendelőknek és a városi ügyeletnek, mögötte a kórház utca 18.-ban pedig gyermekorvosi és fogászati rendelők látnak el területi kötelezettségeket. A költözködésről három variáció jöhet szóba: az első, hogy vannak olyan rendelők, melyek változatlan helyen és különösebb átépítés nélkül azonnal eladhatók. A második, hogy a kihelyezett kórházi funkciók visszahívásával (például onkológia, bőrgyógyászat a Mosonyi Mihály úton) felszabaduló helyiségekbe a körzeti rendelőket és az ügyeletet lehet kitelepíteni. A harmadik csoport egye-

lőre nem foglalhat el meglévő vagy felszabaduló helyiségeket. Az ő esetükben két önkormányzati épületet, a Frankel Leó utcait és a Városkapu tér, illetve a Sallai utca sarkán lévőt kell jelentősen átformálni.

Szűkös a határidő

A munkák során az elsőben kapnának helyet a gyermekrendelők, valamint a tanácsadói, védőnői ellátás, a másik objektum pedig egyéb rendelőket fogadhatna be.
A szükséges lépések megtételét rendkívül szoros határidő sürgeti, hiszen június végére ki kell üríteni a rendelőintézet alagsorát. Ide a kórházi gyógyszertár költözik, melynek jelenlegi épületéből lesz az új porta, a régi nagybejárat helyén pedig teljesen új létesítményt emelnek. Néhány hónap alatt persze nem rendeződhetnek a sorok, a körzeti rendelők folyamatos működésének biztosításához átmeneti megoldásként az önkormányzat megpróbál ideiglenesen magánrendelőket bérelni.
A privatizáció természetesen nem kötelező, de erős szándék mutatkozik rá az orvosok nagy részétől. Döntésük biztosan függ majd a márciusban körvonalazódó áraktól is. Hátulütői miatt azt a város mindenesetre igyekszik elkerülni, hogy vegyes tulajdonú rendelőegységek alakuljanak ki. Fontos szempont még, hogy a körzeti rendelőket igyekezzenek minél közelebb vinni a betegekhez. Ezért merült fel most a legutóbbi testületi ülésen, hogy célszerű megvizsgálni, Majorokban hol lehetne rendelőt kialakítani. A tanácskozáson hangsúlyt kapott az is, hogy a mosoni körzetből az önkormányzat nem kívánja elhozni a vérvételi lehetőséget.

Az ellátás nem szünetelhet

A rekonstrukció befejezése 2003 végére, 2004 elejére várható. Az idén a bonyolító kiválasztása, a kiviteli közbeszerzés nyertesének megnevezése és számára bizonyos munkaterületek átadása történik meg. Mindeközben sem a körzeti, sem pedig a kórházi ellátás nem szünetelhet egy percre sem. Az egyes fázisokkal kapcsolatos helyszíni és rendelési időbeni változásokról a hivatal tájékoztatni fogja a lakosságot. Az eladott rendelők a kórháztörvény értelmében az egészségügyi célvagyon részét képezik továbbra is, vagyis funkciójukat megváltoztatni csakis az önkormányzat hozzájárulásával lehet majd.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győztek a növények

Döntés született a mosonmagyaróvári, két Lajta-ág közötti lakókert utcáinak elnevezéséről. Az előző… Tovább olvasom