Kisalföld logö

2017. 06. 23. péntek - Zoltán 21°C | 32°C Még több cikk.

Folyamatos a közös járőrözés a magyar-osztrák határon

Az osztrák–magyar együttes ellenőrzés eredményei már az elmúlt két hónap statisztikájában is megmutatkoznak.
Az illegális migráció elleni fellépés részeként november óta napi rendszerességgel, folyamatosan járőröznek közösen az osztrák és magyar rendőrök a határtérségben. Az eddigi tapasztalatok kedvezőek.

Az egyre erősödő és az év közepére már drasztikus méreteket öltő illegális migráció elleni fellépés jegyében a két ország belügyminisztereinek egyeztetése nyomán osztrák–magyar vegyes bizottság alakult az év második felében. Az osztrák hatóságok által elfogott illegális bevándorlókról ugyanis legtöbbször kiderül, hogy a magyar–szerb határon keresztül érkeztek az Európai Unió területére.

Ráadásul nemegyszer magyar állampolgárságú embercsempészek segítségével. A helyzet komolyságát mutatta az is, hogy a mosonmagyaróvári határrendészek a nyár végéig már közel annyi bevándorlót fogtak, mint tavaly egész évben. Sőt, a lebuktatott embercsempészek száma már akkor meghaladta az elmúlt egész évit.
Az osztrák–magyar közös bizottság intézkedési tervet határozott meg a helyzet kezelésére. Ennek részeként például közös nyomozócsoport alakul az embercsempészet gyökereinek felkutatására. Továbbá a két ország hatóságai naponta információt cserélnek egymással. Így az összefüggések gyorsabban felismerhetők és hamarabb tudnak reagálni a változásokra. Mindemellett a mélységi ellenőrzések közös fejlesztéséről is megegyezett akkor a két ország. Ennek alapján az osztrák és magyar hatóságok közösen ellenőriznek az Ausztria felé vezető közlekedési útvonalakon. Ezzel nemcsak a kettős intézkedéseket tudják elkerülni, de a csempészek módszereiről is közvetlenül és a helyszínen cserélhetnek tapasztalatot.

Magyar részről a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság határrendészeti és közbiztonsági osztálya, míg osztrák oldalon a nickelsdorfi kapcsolattartó pont koordinálja a közös járőrözést. A november óta folyamatossá vált osztrák–magyar együttes ellenőrzés eredményei már az elmúlt két hónap statisztikájában is megmutatkoznak.


Együtt ellenőriznek az osztrák és magyar rendőrök a határtérségben.
Együtt ellenőriznek az osztrák és magyar rendőrök a határtérségben.

Novembertől mindennap huszonnégy órában látnak el közös szolgálatot az osztrák és a magyar rendőrök – mondja Szücs Róbert, a határrendészeti osztály vezetője. A járőrök fő feladata az illegális migrációhoz kapcsolódó cselekmények felfedése. A tapasztalatokról folyamatosan egyeztetnek egymással, ezek függvényében alakítják ki a járőrözést. Főként magyar területen, a főbb és az alacsonyabb rendű utak mellett egyaránt ellenőriznek.

A közös fellépés hatékonyságát mutatja, hogy novemberben például hét embercsempészt és harminc illegális migránst fogtak már el a térségben, míg ennek a hónapnak az eddigi mérlege négy embercsempész és huszonöt menekülő. Közösen fedték fel például a közelmúltban Jánossomorján azt az embercsempészt, aki tizenkét bevándorlót zsúfolt be a személyautójába.

– Komolyan veszik az illegális migráció elleni fellépést Ausztriában is – mondja Rudolf Dax, a nickelsdorfi kapcsolattartó pont vezetője. Ebben az évben a nezsideri járásban már mintegy kétezer bevándorlót fogtak el. Az embercsempészekkel szemben szigorúan lépnek fel az osztrák hatóságok. Amennyiben első alkalommal bukik le valaki, azonnal vizsgálati fogságba kerül. Gyorsított eljárással rövid időn belül bíróság elé állítják és legalább negyedéves szabadságvesztésre ítélhetik. Ha visszaeső, három évre számíthat.

Olvasóink írták

 • 7. Alex64 2012. december 30. 19:52
  „Én tuti tovább engedném. Had menjenek.”
 • 6. okosberci 2012. december 30. 13:52
  „Kint drága mulatság az osztrák államnak a menekült. Inkább itt összefogdossák őket. Mi meg rendezzük tovább a sorsukat. Miért nem megy a magyar rendőr ki és ott fogja meg?”
 • 5. Abrafax 2012. december 28. 18:23
  „Lesz fogás, meg lehet tölteni a Kisalföld mosonmagyaróvári oldalát.
  A fénykép a sikeres migránsok szögéből mutatja a járőrt.”
 • 4. vera2012 2012. december 27. 17:24
  „3. Mert a sógorok sem akarnak mindenféle népséget befogadni. Ott is van már elég belölük.”
 • 3. zsi-ci 2012. december 27. 13:29
  „Nekünk az az érdekünk,hogy a 3.világbeli menekültek,minél hamarabb átjussanak ausztriába!!! Miért kell akkor velük együtt járőrözni?”
 • 2. kapic30 2012. december 27. 12:16
  „vissza a határokat mindenhol”
 • 1. Ambar 2012. december 27. 11:24
  „Miért nem a magyar -szerb határon teszik hatékonyabban az ellenőrzést?!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szigetköz–Mosoni-sík: támogatás, döntés, fejlesztés

A Szigetköz–Mosoni-sík LEADER Egyesület illetékességi területén mikrovállalkozások létrehozása… Tovább olvasom