Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Földgép vágta át az utolsó gátat

Közel hatmillió forintból rehabilitálják a Fertő–Hanság Nemzeti Park Keskeny-tó körüli élőhelyeit.
A Fertő–Hanság Nemzeti Park Igazgatóságának mindhárom szigetközi rehabilitációs pályázata pozitív elbírálást kapott tavaly. A szigetközi védett élőközösségek 20,8 milliót, a dunaszigeti Keskeny-tó élőhely 5,9 milliót (ebből – a kifizetések körüli csúszások miatt – 2004-ben csak 2,6 milliót), míg az élőhely-rekonstrukciós kiviteli terv 5 millió forintot kapott.
Tegnap a Keskeny-tó körüli vizes élőhelyek kialakításának egyik látványos állomásához értek a szakemberek.

Ha korábbi terveknek megfelelően a tó mindkét oldalán gépekkel medret vágtak, hogy a „földgátak" megnyitása után élettel telítődjenek ezek a részek. A vízfelület bal oldalán a közlekedés megtartása végett egy átereszt is kialakítanak, a másik partot viszont „kinyitják": így megszűnik ott az átjárás. Hétfőn délelőtt ez utóbbi munkálatot végezték el: az elterelés előtti nádas élőhely mostanra szinte teljesen kiszáradt. A földgép utolsó markolásai után azonban ismét víz került erre a közel két és fél kilométeres szakaszra.

A víztömeg viszonylag gyorsan lepte el a nádas területet, ám nem annyira, hogy az ott élő vadak ne tudjanak időben kimenekülni. Hamarosan a Keskeny-tó másik oldalán is átvágják az utolsó vékony földgátat, így az ott korábban már kialakított meder is élettel telik meg. A munkálatok kivitelezője itt is az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság lesz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több százan a vízi fesztiválon

Tizenkét nyolcfős csapat, több száz érdeklődő és vízi viadalok: ez jellemezte a Szigetközi Vízi… Tovább olvasom