Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 6°C Még több cikk.

˝Föld órája˝ négy napon át a klímavédelemért

A ˝Föld órája˝ akció keretében Mosonmagyaróváron négy napon át szüneteltetik a közterületi díszkivilágítások működtetését.

A számítások szerint 326 kilowatt áramot takarít meg ezzel az önkormányzat.

A ˝Föld órája˝ akció célja a globális felmelegedés elleni összefogás hangsúlyozása. Felhívás a klímavédelemre, az energiatakarékosságra, a fenntartható jövőért folytatandó küzdelemre. Idén március 27-én, szombaton este fél 9-től egy órán át bolygónk több ezer városában hunynak ki a fények, kapcsolják le az épületek, közterek, műemlékek, szobrok díszkivilágítását, s emberek milliói mellőzik a fölöslegesen működő lámpákat otthonukban vagy munkahelyükön.

Idén első alkalommal Mosonmagyaróvár is kifejezte csatlakozási szándékát az akcióhoz, ám nem csak egy órára. A városban már pénteken lekapcsolják az összes díszkivilágítást – például a mosoni templom, a bíróság és a városháza épületénél –, majd csak március 30-án, azaz 4 nap múlva helyezik újra üzembe azokat. 14 helyen 30 reflektor nem ég majd 4 éjszakán át, ami 326 kilowatt energia megtakarítását jelenti a városnak.

Szabó Miklós polgármester felkéri a mosonmagyaróváriakat, ha egyetértenek a szándékkal, a Föld órájában kapcsolják le nélkülözhető elektromos berendezéseiket.

Az akcióról bővebbet a www.foldoraja.hu honlapon lehet megtudni. Magánszemélyek, vállalatok, intézmények itt, illetve a polgármesteri hivatalban is jelezhetik, ha rész kívánnak venni a megmozdulásban.

Olvasóink írták

 • 6. Legate 2010. március 26. 12:44
  „Mi a francnak minden este a díszkivilágítás? Jó világ van? Én csak ünnepekkor engedném bekapcsolni. Éjszaka aludni vagy dolgozni kell.”
 • 5. Apa... 2010. március 26. 11:48
  „Szerintem az egésznek FIGYELEMFELHÍVÓ jelentősége van csupán.
  Nyilván ez csak statisztika, de ha mind a 10 millió magyar állampolgár csak 0,01 kW energiát takarítana meg a figyelemfelhívó akció következtében, az már 100.000 kW...
  Nem akarok én itt papolni, de szerintem ezeknek az akcióknak a Valentin-nap, stb-vel eltérően normális, nem fogyasztás orientált céljuk van. Aki meg nem ért egyet vele, az folytassa szépen a saját életét úgy, ahogy eddig. Ennyi.”
 • 4. kukabúvár 2010. március 26. 10:03
  „Ez megint csak egy nyugatról átvett gagyi, olyan mint mondjuk a Valentin nap, csak más tartalommal.
  Hathatósan takarékoskodni azért nem így kellene, ezt valószínűleg mindenki tudja is.
  Globális felmelegedés, klímaváltozás ??
  Hazugság, hogy azon a kisember is tud valami számottevőt befolyásolni, a maga kis éjjeli lámpájával vagy kenyérpirítójával.”
 • 3. spqr 2010. március 26. 08:22
  „Én egyetértek.”
 • 2. bela001 2010. március 25. 23:45
  „Nem tudok mit a cikkhez szólni, csak annyit hogy ezt az akciót már régóta gyakorolják az óváriak.
  Egyszer Mosonban nem ég a közvilágítás, egyszer a Királyhidai úton, egyszer a Kiserdőnél... sorolhatnám.
  Ha nem így van cáfoljon meg valaki.”
 • 1. pancser 2010. március 25. 21:16
  „Egyáltalán nem értek egyet. Az a szép kőkorszak,környezetbarát volt, szmogmentes, diszivilágításmentes stb. Köszönöm, de ennek ellenére nem kérem, inkább Edison!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ki térjen ki a másik elől? - egy időben a mosonmagyaróvári rendezvények

Többen nem értették, miért kell a testületnek foglalkoznia a Városközpontiak Napja és a… Tovább olvasom