Kisalföld logö

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -8°C | 2°C Még több cikk.

Fókuszban a tűzbiztonság

Tavaly kiemelten ellenőrizték a munkásszállókat a katasztrófavédelem szakemberei. Kiderült: szinte semmi sem volt rendben tűzbiztonsági szempontból.
Számos új feladat és kihívás elé állította a Mosonmagyaróvári Katasztrófavédelmi Kirendeltség munkatársait az elmúlt év – mondja Szilágyi János alezredes, kirendeltségvezető.

A tavalyi volt az első teljes év, amikor a katasztrófavédelem új rendszerében működtek. Számos új feladatot kaptak az év során, ilyen volt például a kéményseprői közszolgáltatással, illetve a hulladékszállítással kapcsolatos intézkedések vagy a veszélyes anyagok szállításának ellenőrzése. Ezek közül ez utóbbi adott sok feladatot a kirendeltség munkatársainak. A tapasztalatok szerint a fuvarozó cégek odafigyelnek a szabályok betartására, csupán kisebb hiányosságokat fedtek fel a szakemberek.

Az alezredes elmondta: kismértékben ugyan, de emelkedett a tűzoltók vonulásainak száma tavaly. Összesen 376 alkalommal riasztották az egységeket, ebből 207 tűzeset, 169 pedig műszaki mentés volt. A tüzek száma közel azonos a korábbi évivel, műszaki mentéshez viszont közel negyvennel többször vonultak. Ennek oka elsősorban, hogy a téli időszakban sok esetben hívták a tűzoltókat a hóban elakadt járművek kimentéséhez.

Emelkedett a műszaki mentések száma tavaly, a nagy havazások idején sok elakadt autót szabadítottak ki a tűzoltók.
Emelkedett a műszaki mentések száma tavaly, a nagy havazások idején sok elakadt autót szabadítottak ki a tűzoltók.

A múlt év novembere óta működik a lébényi katasztrófavédelmi őrs. Ezzel a kirendeltség működési területe mintegy százhúsz négyzetkilométerrel bővült. Az őrs működésének első két hónapjában huszonegy alkalommal vonultak. A tapasztalatai bizonyították, jóval rövidebbé vált a vonulási idő az őrshöz tartozó területen.

Szilágyi János hozzátette: az elmúlt évben a katasztrófavédelem országos szinten kiemelt feladatként kapta a munkásszállók tűzvédelmi ellenőrzését. Ez Mosonmagyaróváron és a környező településeken még nagyobb figyelmet kapott, hiszen folyamatosan létesülnek az újabb szálláshelyek. Az év elején kezdődött ellenőrzések során a szakemberek rengeteg problémát találtak a szállókon. A legtöbb helyen a tűzvédelmi előírások szinte teljes hiányával találkoztak.

„Idén a hulladékgazdálkodással kapcsolatos tevékenységet végző vállalkozások, telephelyek tűzbiztonságát ellenőrzi kiemelten a katasztrófavédelem."

Nem volt tűzjelző berendezés, hiányoztak a menekülési útvonalak és az oltókészülékek is. Ezek a hiányosságok egy tűznél súlyos következményekkel járhattak volna és adott esetben több száz ember életét veszélyeztethették volna. Az ellenőrzések eredményeként mára sikerült javítani a helyzetet, a szállók mindegyike pótolta a hiányosságokat, tűzjelző rendszert telepítettek, kialakították a kétirányú menekülési útvonalakat és beszerezték a szükséges oltókészülékeket is. Idén a hulladékgazdálkodással kapcsolatos tevékenységet végző vállalkozások, telephelyek tűzbiztonságát ellenőrzi kiemelten a katasztrófavédelem.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeget tett a kutya májasába

Tettét azzal magyarázta, a kutya korábban többeket is megtámadott Rajkán. Ezt tanúk igazolták, a… Tovább olvasom