Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

Főként a már nagykorú tanulókat keresik a cégek

A nyári szünidő kezdetével 30–40 százalékkal megnő az érdeklődés a diákmunkák iránt. A 18 év feletti ˝idénymunkásokból˝ azonban így is hiány van.
Sok diák vállal munkát az iskola mellett is, ám a nyári vakáció alatt mintegy negyven százalékkal megugrik a dolgozni vágyó fiatalok száma.

„Mosonmagyaróváron lényegében ugyanazok a munkalehetőségek, mint tavaly. Lehet például szórólapozni, hoszteszkedni, de van pénztáros-, árufeltöltő- és csomagolói munka is. A partnercégeket illetően kicsit bővült a paletta" – tájékoztatott Bozi Arnold, a Pannon Work iskolaszövetkezet területi vezetője.

„A cégek olyan feladatokat bíznak a diákokra, melyek egyszerűen betanulhatók, mindössze néhány óra alatt elsajátíthatók. A fiatalok szívesen vállalnak adminisztratív, csomagolási, illetve könnyű fizikai munkákat" – tudtuk meg.

Káldy Csaba most fog először diákmunkát vállalni. Bulira és benzinre kell neki a pénz.
Káldy Csaba most fog először diákmunkát vállalni. Bulira és benzinre kell neki a pénz.

„Nyáron tényleg megnő az érdeklődés a munkalehetőségek iránt, ám a 18 év feletti diákokból hiány van. Így főként őket várjuk most. A munkát biztosító cégek is elsősorban a nagykorú tanulókra számítanak. Ennek oka, hogy gyakran több műszakos munkarendben dolgoznak a fiatalok, éjszaka pedig csak a 18. életévét betöltött diák végezhet munkát" – tudatta Bozi Arnold, aki szerint a diákmunka nagyon hasznos a fiatalok számára.

„Gyakran előfordul, hogy ahol diákként dolgoznak, később – az iskola befejeztével – felajánlanak nekik az adott cégnél további munkalehetőségeket" – tájékoztatott.

Óránként minimálisan bruttó 564 forintot fizet a munkáltató cég. Ennél többet is lehet keresni, a legjobban fizető munkáknál viszont már nyelvtudásra vagy valamilyen szakképzettségre van szükség. A diákok foglalkoztatásának kedvező feltételei vannak, így mindkét részről megéri a dolog.

A jelentkezés alapvető feltétele a nappali tagozatos jogviszony. „Az alsó korhatár tizenöt év, ám ennyi idős diáknak sajnos nem egyszerű munkát találni. Folyamatosan várjuk a jelentkezőket, és bízunk benne, hogy mindenkinek tudunk majd segíteni" – tette hozzá Bozi Arnold.

Káldy Csaba tizenhét éves, és pontosan tudja, milyen munkát szeretne. Mint mondta, a nyár első felében szeretne árufeltöltőként dolgozni egy hipermarketben. Keresményét aztán szórakozásra költi, és mivel gyakran vezet, a tankolást is ebből szeretné finanszírozni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hagyományos közös program

A Nők a Városért Egyesület tizenötödször szervezett a fogyatékkal élőkkel közös programot. Tovább olvasom