Kisalföld logö

2017. 01. 18. szerda - Piroska -7°C | -1°C

Fogy Mosonmagyaróvár lakossága

A halálozások jelentős hányadáért a keringési betegségek és a daganatos megbetegedések a felelősek Mosonmagyaróváron. A legtöbben magas vérnyomás miatt fordulnak orvoshoz, míg a járványos betegségek száma alacsony.
A város közegészségügyi helyzetéről és a lakosság egészségi állapotáról szóló értékelést legutóbbi ülésén hallgatta meg a mosonmagyaróvári képviselő-testület. A városi tiszti főorvos beszámolójából kiderül, hogy Mosonmagyaróvár lakossága az elmúlt tíz évben, 1991 és 2001 között erősen fogyott. A statisztikai adatok alapján ez a tendencia 1994-ben indult el, majd 1998-tól erősödött egészen 2000-ig, 2001-ben a természetes fogyás csökkent.

A halálozások feléért a keringési, további huszonöt százalékáért a daganatos megbetegedések a felelősek. Kimutatható, hogy mindkét betegségcsoport több egymásra ható tényező jelenléte miatt alakult ki. A genetikai háttéren kívül a keringési rendszer betegségeiben nagy szerepet játszik az életmód, míg a daganatos betegségeknél a külső környezeti hatások kárhoztathatók.

Leggyakoribb a magas vérnyomás

Mosonmagyaróvár háziorvosai egy év alatt 25.544 beteget láttak el, ami körülbelül ezer fővel haladja meg a város felnőttlakosságát. A leggyakoribb a magas vérnyomásos panasz, ami az életkor előrehaladtával érinti a népesség ötven százalékát. Második helyen áll az ischaemiás betegség, amikor egy-egy szerv az erek szűkülete miatt nem kap elegendő vért. A harmadik nagy csoport a cukorbetegség, majd ezt követik a gerincbántalmak.

A város járványügyi helyzete az utóbbi években kedvezően alakult. A gyomor- és bélrendszeri fertőző megbetegedések az előző évekhez viszonyítva jelentősen csökkentek. Emelkedett azonban az ismeretlen eredetű hasmenéses panaszok száma. Járványos formában fordult elő az elmúlt évben néhány óvodai közösségben a bárányhimlő. A tbc-s megbetegedések és a nemi betegségek gyakorisága az országos érték alatt van a városban, fertőző betegség következtében pedig halálozás nem fordult elő.

Ivó- és fürdővizek

A dr. Pék József jegyezte értékelés alapján a feketeerdei úti bázis megfelelő minőségű, kezelést nem igénylő ivóvizet biztosít a városnak. Az önkormányzat és gyermekfogászati ellátás kezdeményezte Mosonmagyaróvár óvodáiban és iskoláiban a fluorozott só bevezetését. Ez azonban nem járt sikerrel, mivel a szülők egy része ellenzi a fluor adását, más részük pedig saját maga, tablettával kívánja ezt gyerekének biztosítani.

A város termálfürdőjének általános higiénés állapota megfelelő, a medencék úgynevezett töltő-ürítő technológiája azonban korszerűtlen, emiatt a vízminőség több esetben kifogásolható volt. Az önkormányzat működtette szabad strandok vízminősége megfelelő, napozórészük és a felszereltség azonban fejlesztésre szorul. A város kommunális szilárdhulladék-gyűjtése jól szervezett, nyári időszakban a hetenkénti egyszeri szemétszállítás viszont közegészségügyi szempontból kifogásolható.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az igazgató szerint sok a dicséret is

Szentkuti Károly, Mosonmagyaróvár humán területekért felelős alpolgármestere lapunk június 19-i… Tovább olvasom