Kisalföld logö

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 4°C Még több cikk.

Foghíjas butiksor a Malomszeren

A bevásárlóturizmus drasztikus csökkenésének legfőbb okát a mosonmagyaróvári vállalkozók az elmaradt idegenforgalmi fejlesztésekben látják. Az osztrákok elmaradozása miatt számos üzlet bezárt már a belvárosban, a boltosok folyamatosan panaszkodnak.
Elmúltak már azok az idők, amikor a mosonmagyaróvári belváros sétálóutcája német szavaktól harsogott és a különféle – ám teljesen azonos portékát kínáló – „damen und herren mode-k" eladói német nyelven köszöntötték a vásárlókat. A jó minőségű gyógyvíz és a nyugati szomszédainkhoz viszonyítva kedvező árak igen sok turistát csalogattak át nap mint nap a határ túloldaláról. Az évtizedek során a gyógyturizmus szervesen összekapcsolódott a bevásárlóturizmussal, és a városban külön „iparág" épült az osztrák sógorokra. Virágzott a vendéglátás és a szolgáltatások, így mára fogorvosból 120, vendéglátóhelyekből 261 – ebből 180 étterem –, szépségszalonból pedig 210 működik a Lajta-parti városban.

A tiroli bőrnadrágos „turistákat" szállító bécsi és burgenlandi buszok egyre ritkábban parkolnak le a malomszeri „butikváros" mellett, az üzletek alkalmazottai pedig már nem néznek szűk szemekkel a magyarul megszólaló vásárlókra. Az Ausztriában dolgozó szlovák vevő meg egyenesen főnyereménynek számít mostanság. A belvárosban és a termálfürdő környékén a bevásárlóturizmusra felépült szinte teljesen egybefüggő üzletsor mára igencsak foghíjassá vált. Számos bolt kirakatában az „angebot" feliratot a „kiadó üzlet" váltotta fel.

Levelet írnak a városházára

A termál környékére települt számos, évekig jól menő és nem kevés hasznot hozó „Schönheitssalon", „damen und herren mode", illetve „restaurant" napi forgalmában mára már nagyobb szerep jut a helybélieknek is. A szakemberek szerint a bevásárlóturizmus már korántsem játszik olyan meghatározó szerepet a határ menti városban, mint még néhány éve is. Az üzletesek úgy vélik, főként a magas árak és a határátkelőn eltöltött hosszú várakozási idő mára elriasztotta a sógorok nagy részét a Lajta-parti városból. Az ellehetetlenült helyzet megoldása érdekében a Mosonmagyaróvári Kereskedők és Vendéglátók Egyesülete levélben fordul a polgármesterhez, illetve az önkormányzat illetékes szakbizottságához – mondta el lapunknak Perger Béla, a szervezet tagja.

Az üzletesek folyamatosan panaszkodnak

– Az ipartestület és az egyesület tagjai, az üzlettulajdonosok is folyamatosan panaszkodnak a vendégforgalom drasztikus fogyása miatt. Az osztrák bevásárlóturizmus az elmúlt években jelentősen csökkent, ám az önkormányzat semmit sem tett a városban a minőségi turizmus feltételeinek megteremtése érdekében. Az osztrákok ma már inkább Győrbe és Sopronba mennek, ahol nagyobb volt a fejlődés. Számos olyan buszos csoportról tudok, akik korábban a mosonmagyaróvári termálba – ezzel együtt a belvárosi üzletekbe – jöttek, ám miután megépült a győri élményfürdő, már többnyire oda járnak. A fürdő fejlesztésének elodázása nagyban kihatott a helyi vállalkozók életére és saját bőrükön érzik negatív hatásait.

„ A forgalom visszaesését tovább növelte a város határában megépült hipermarket. Ez kihatott a vendéglátásra is, hiszen a korábban a belvárosban étkező osztrákok most ott vásárolnak és ott is laknak jól."

Autókat a Magyar utcára?

– A bevásárlóturizmus drasztikus csökkenése még erősebben érezhető a magyaróvári belváros, a Magyar utca és környéke üzleteiben. Míg az elmúlt időszakban a termál környékét fejlesztették, megépült az üzletház a Malomszeren, addig a belváros ut-

cáiból kitiltották a gépjárműforgalmat. Az itt működő vállalkozások egyöntetű véleménye, hogy szinte a teljes vendégforgalom áttolódott a fürdő környékére. Szeretnénk elérni, hogy az önkormányzat találjon valamiféle megoldást hátrányos helyzetünk enyhítésére. Akár azzal is, hogy feloldják itt a behajtási tilalmat – fogalmazott a kereskedők egyesületének tagja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Leghamarabb négy év múlva rekultiválják a szeméttelepet

Mosonmagyaróváron a levéli úti szeméttelep rekultivációja legkorábban 2008-ban kezdődhet meg. A… Tovább olvasom