Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Fizetős lesz a parkolás

Fizetős lesz a parkolás januártól a Csaba utca egy szakaszán és a Kert utcában. Erre az ott gyakorta kialakuló kaotikus állapotok miatt volt szükség. Megszűnik továbbá a csipkártyás fizetési lehetőség a parkolókban, mivel idén is mindössze két autós használta ezt az eszközt.
Néhány kisebb változás lép életbe a fizetőparkolók terén januártól a városban. Ezek közül az egyik – ami talán a legtöbb autóst érinti, hogy fizetőssé teszik két utcában a jelenleg még ingyenes parkolást. A Csaba utca Kolbai Károly és Vízpart utcák közötti szakaszát közel négy éve egyirányúsították, hogy megoldást találjanak az ott parkoló autók miatt gyakorta kialakult kaotikus állapotokra. Ekkor alakítottak ki parkolóhelyeket is az úttest jobb oldalán. Ugyanekkor és ugyanezen okból egyirányúsították a Kert utcát is.

Ezeken az útszakaszokon ingyenes a várakozás. Ez azonban mára azt eredményezte, hogy meglehetősen vonzóvá vált a fizetni nem kívánó autósok körében az itt parkolás. A parkolóhelyek már kora reggel megtelnek a naphosszat ott várakozó autókkal. Ráadásul gyakorta alakulnak ki kaotikus állapotok a zsúfoltság miatt az utcában.

A Városüzemeltető és Fenntartó Kft. tapasztalatai szerint ennek eredménye lett, hogy a környéken lévő fizető-parkolóhelyek kihasználtsága visszaesett. Forgalomszabályozás és a kaotikus állapotok megszüntetése céljából az önkormányzat képviselő-testülete most úgy határozott, januártól fizetővé teszik ezen szakaszokat is. A döntés értelmében a második díjzónába tartozik majd ez a két utca, azaz százhúsz forint lesz a parkolás óránként. Így a fizetőparkolók száma a Csaba és a Kert utcában harmincnyolc-harmincnyolc hellyel bővül.

Jelenleg még ingyenesen lehet várakozni a Csaba utca ezen szakaszán, feltéve, ha találni szabad helyet.
Jelenleg még ingyenesen lehet várakozni a Csaba utca ezen szakaszán, feltéve, ha találni szabad helyet.

Az Ady Endre utcában ugyanakkor megszüntettek két fizetőparkolót. A felépült takarékszövetkezetbe ugyanis a korábbi fizető-parkolóhelyeken keresztül létesítettek bejárót. Emiatt az Ady Endre utcában lévő tizenhét fizetőparkoló két férőhellyel csökkent.

Ennél jóval kevesebb autóst – mindössze kettőt – érint a parkolórendelet másik módosítása. Az eddigi szabályozás szerint a parkolójegyet, illetve bérletet csipkártya vásárlásával is lehet fizetni. Nyolc éve van mobiltelefonos parkolási rendszer a városban. Kezdetben regisztrációhoz volt kötve a használata, 2010-ben ezt fejlesztették a mobilszolgáltatókkal való egyeztetetés után úgynevezett „ad hoc" rendszerre, amivel már bárki, előzetes regisztráció nélkül, saját telefonszámlája költségére kezdeményezheti parkolójegy vásárlását.

A rendszer következményeként az addig népszerű, aprópénzt helyettesítő csipkártya vásárlása folyamatosan csökkent. Az idei évben összesen két darab ilyen kártyát adott el a Városüzemeltető kft. A rendszer működtetése, karbantartása viszont a város teljes területén folyamatos. A karbantartás díja elérheti a kártyákból befolyt összeg több százszorosát is. Ezért határozott most úgy a testület, hogy a csipkártyás fizetési lehetőséget kivezetik a parkolási rendszerből. Erről a forgalomban lévő kártya tulajdonosait tájékoztatják és a feltöltött összegek felhasználására a kivezetési időszakban lehetőséget biztosítanak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rabtársak voltak, most kirabolta

Támadóját a börtönből ismerte. Cigarettát kért tőle, rágyújtottak, majd lekevert neki két pofont és… Tovább olvasom