Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Fizetésképtelen a falu

Az ásványrárói önkormányzat ajtaján többen is kopogtatnak, a pénzüket szeretnék visszakapni.
Az ásványrárói önkormányzat ajtaján többen is kopogtatnak, a pénzüket kérve, követelve. Többen már a bírósághoz fordultak, ám a jogerős végrehajtási ítélet ellenére sem jutottak pénzükhöz: a községháza ugyanis jelenleg fizetésképtelen. A jogerős bírósági döntés után inkasszó van a hivatal számláján. A település polgármestere fogadkozik: mindenkit ki fognak fizetni. Az építésügyi hatóság tegnap egyhangúlag kizárta a társulásból Ásványrárót.

„ Hatszázezres tartozásról bírói döntés"

Tamás Zoltán, a Szigetközi Vízszolgáltató Kht. igazgatója elmondta: Ásványráró lassan egy éve tartozik a szolgáltatónak. Hatszázezer forintos „kintlévőségről" érvényes bírói döntés van, ennek alapján juthatnak előbb-utóbb végrehajtás útján pénzükhöz. A Szigvíz azóta már újabb kérvényt adott be a bíróságra a felhalmozott tartozások miatt, ám erről jogerős döntés még nem született.

Társulási tagdíj: két félév, 120 ezer forint hátralék

Botos Gábor, a mosonmagyaróvári többcélú kistérségi társulás titkára elmondta: Ásványráró a társulás két féléves tagdíjával tartozik. Ennek összege lakosonként 30 forint félévente (csaknem kétezren laknak a településen, így ez az összeg nagyjából kétszer hatvanezer forintra rúg). Nemrégiben ismételten, írásban is kérték ennek befizetését.

– Ásványrárótól azt is várjuk, hogy a társulás feladataiban is segédkezzen. Feladatmódosításra akkor van lehetőségünk, ha ehhez minden belépett tag hozzájárul: Ásványráró nélkül a többi település sem tud továbblépni – mondta Botos Gábor.

Építésügyi hatóság: januártól kizárva

Az elsőfokú építésügyi hatóság szerepét Kimle tölti be: idetartozik Ásványráró is. Balsay Zsuzsanna polgármester elmondta: a hatóság nyolc települést egybefogva (Hédervár, Lipót, Püski, Kisbodak, Dunaremete, Darnózseli, Ásványráró, Kimle) 1998 óta működik.

Ekkor társulási szerződést kötöttünk e községekkel. Megállapodtunk, hogy a lakosságszám alapján fizetik a díjat: 2005-ben 778 forintot évente egy lakos után. Úgy döntöttünk, az önkormányzatok számára egyszerűbb, ha havonta teljesítik kötelezettségüket. Ásványráróval „mindig küszködtünk": 2004 második felétől nem fizették a díjat. Már több mint kétmillió forinttal tartoznak, 2005-re 1 millió 567 ezer forint az Ásványráróra jutó díj. Ez az összeg az építésügyi hatóságot terheli, s egyelőre behajthatatlan: inkasszó alatt volt az önkormányzati számla, ám kiderült, hogy fizetésképtelenek. A pénzről azonban nem mondunk le, szeretnénk valamilyen módon hozzájutni.

Csütörtökön összeült az építésügyi hatóság taggyűlése, Ásványráró kivételével minden tagtelepülés képviseltette ezen magát. Bőösy Imre polgármester faxon jelezte, hogy kifizeti tartozását és kilép a társulásból. Érdemben nem tudtunk erről tárgyalni, mert a kilépéshez az illetékes önkormányzat határozata nem volt csatolva, illetve a társulási szerződés hat hónap felmondást tesz lehetővé. Egyhangúlag azt a döntést hoztuk, hogy az önkormányzatok társulásairól szóló törvény rendelkezései alapján Ásványrárót kizárjuk a társulásból. A h atározat akkor is érvénybe lép, ha esetleg addig be akarnák fizetni a hátralékot. Januártól így az építésügyi hatóság szerepét Mosonmagyaróvár veheti át az „adós településen".

Éltes-iskola: milliós tartozások

A mosonmagyaróvári Éltes-iskolát intézményfenntartó társulás működteti. A környező településekről bejáró gyerekek után a helyi önkormányzatok meghatározott összeget fizetnek a városnak: attól függően, hogy a tanuló „bejárós" vagy kollégista. Ásványráróról – a környező falvakból a legtöbben – összesen tízen járnak az intézménybe: a község több évre visszamenőleg 2 millió 194 ezer forinttal s annak kamataival tartozik a városnak: erről jogerős bírósági döntés született.

„ Mindent ki fogunk fizetni"

Böősy Imre polgármester elmondta: az építésügyi hatóságnak a tartozást folyamatosan elismerték.
– Nem azért nem fizettünk, mert nem akartam, hanem azért, mert az önkormányzatok – köztük a miénk is – nehéz gazdasági helyzetben vannak. Ha a kizárásunk kezdeményezője, a kimlei polgármester megkeresett volna a szándékukkal kapcsolatban – s nem az utolsó pillanatban értesülök erről –, akkor valamilyen módon megkezdtük volna a tartozás kiegyenlítését. Hangsúlyozom: nincs nagy mozgásterünk. A tartozást kifizetjük, év végéig mindenképpen.

Azok a korábbi kapcsolatok, kapcsolati tőkék, amelyeknek kereteiben Ásványráró adott néhány önkormányzatnak, most nem számítottak: egyhangúlag kizártak bennünket. Induláskor csak ketten, Kimle és mi voltunk a társulás tagjai, most pedig a többiek pálcát törnek felettünk. Igaz, hogy nem fizettünk egy ideje, de nem is kaptuk meg azt a szolgáltatást, amivel indult az egész: például hogy hetente egy nap nálunk „rendel" az illetékes. Úgy érzem, ennek a mostani döntésnek politikai töltete is lehet. Egyébként előfordulhat, hogy Ásványráró számára ez nem is rossz lépés: 2007-től ugyanis Kimle is kistérségi központhoz, Mosonmagyaróvárhoz tartozhat építésügyi hatósági ügyekben.

Az ásványrárói emberek számára a kizárás semmit nem jelent: lehet, hogy szakmailag sem lesz rosszabb a helyzet. Megítélésem szerint a rendszer ugyanúgy működik tovább, mint eddig: azt remélem, hogy rendezett körülmények között megoldódnak az építési hatósági ügyek. Ha a tagdíj ugyanennyibe kerül a településünknek, mint eddig, akkor azt Mosonmagyaróvárnak ki fogjuk fizetni: azonban azt kérjük, hogy az évi másfél millió forintért az előadó legalább egy fél napot töltsön Ásványrárón.

A Szigvíz kht.-s tartozásunkat is törlesztjük: egy olyan értékesítés van folyamatban, mely során rendezni fogjuk a tartozásainkat. Mindent ki fogunk fizetni – ígérte végül a polgármester.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szigetköz ügye mentehetetlen?

Mosonmagyaróvár eddig a ’70-es években egy színházajánlatot, 1997-ben 800 millió forintos tehermentesítő utat, az Orbán-kormány idején pedig a Szigetközi Nemzeti Parkot utasította vissza. Most viszont sokan szólnak érte olyanok, akik nemrég még natúrparkot akartak, a helyi civilek azonban későn ébredtek fel az ügyben- Pap János országgyűlési képviselő szerint. Tovább olvasom