Kisalföld logö

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 12°C | 23°C Még több cikk.

Finisben a kaszinóváros

Két héten belül – a területi főépítész véleményezése után – elfogadhatják Bezenye új rendezési tervét, mely az Euro Vegasszal kapcsolatos elképzeléseket is tartalmazza. Az építési engedélyeket jövő év végére szerezhetik be, az első kapavágást 2006-ra tervezik.

„Végre" – sommázták a helyiek. „Már régen meg kellett volna csinálni. A falu is fejlődhetne ezáltal, s én is szívesen kitekernék biciklimmel megnézni a mi Las Vegasunkat" – állítja a hetvenhárom éves bezenyei Mészáros Ottóné. Úgy tűnik, ez most már csak idő kérdése. Mint ismert: amerikai befektetők tíz év alatt három ütemben egy kaszinóváros felépítését tervezik a település határában. Korábban Joe Jackson, az ismert zenészcsalád feje is érdekelt volt a beruházásban, nemrégiben pedig egy szaúdi koronaherceg neve is felmerült az ügylet kapcsán.
Az ígéretek szerint néhány héten belül a beruházók a nyilvánosság elé állnak s ismertetik elképzeléseiket. A Kisalföld azonban már most információkat szerzett az ügy állásáról.

Adókedvezmény és koncessziós jogok

Úgy tudjuk: a szakhatósági engedélyeket beszerezték, a település rendezési tervét minden képviselő támogatja, s elviekben már el is fogadták. Hivatalosan ezt csak a nyugat-dunántúli területi főépítész véleményezése után tehetik meg, a tervek szerint két héten belül. Ezután beindulhat a gépezet: a tervezési munkálatok és az építési engedélyek beszerzését a befektetők 2005 végéig szeretnék megszerezni, hogy a kivitelezési munkálatok másfél év múlva elkezdődhessenek. A területi főépítész aggályait – már csak a beruházás nagyságrendje miatt is – sikerült eloszlatni, s a szükséges kompromisszumok megszülettek. Sőt: a beruházók nemrégiben a magyar kormány néhány tagjával is tárgyaltak, s a kért szubvenciókat és adókedvezményeket is biztosította számukra az állam.

A szerencsejáték elvileg állami monopólium, ám információink szerint már a kaszinó üzemeltetésére is megszerezték a koncessziós jogokat. Minden, az ügyben érintett szereplő egyöntetűen ígérte: két héten belül minden kérdésre választ kapunk, beleértve a befektetők kilétét is. Annyi bizonyos, az amerikai–osztrák–magyar társaság képviselői tegnap Mosonmagyaróváron egyeztettek. Hans Asamer osztrák ingatlanbefektető mindössze annyit mondott a Kisalföldnek: a rendezési terv elfogadása után nyilatkozik az ügyről, akkor viszont „még hosszú évekig témát fog szolgáltatni a sajtónak". Asamer hozzátette: amikor kiderültek Magyarországon a bezenyei tervek, s bennük Joe Jackson szerepvállalása, az sokat ártott az üzletnek, majdnem meghiúsult a befektetés.

Hasznot hozhat Bezenyének is

Bezenyén a faluszéli büfé-eszpresszóban tegnap délután főleg fiatalokkal találkoztunk. Las Vegas szele már most megérintette őket: a helyiségben lévő játékautomata gyümölcsfiguráitól várták szerencséjüket. Ambrus István közmunkást éppen fűnyírás közben kérdeztük. Mint mondja, ő is szívesen kipróbálná szerencséjét Euro Vegasban. Támogatja az ötleteket, örülne megépülésének, s mint mondja, a falu lakói is hasznot húzhatnának belőle. P például „kemény eurókért" szívesen nyírná a kaszinóváros pázsitját is.
A hetvenhárom éves Mészáros Ottóné törött kezére panaszkodik: szerinte a létesítmény megépülésére már leveszik róla a gipszet, így nyugodtan dobálhatja a pénzt az automatákba.

Színesebb lesz az élet a faluban

Az idős asszony úgy véli: színesebb lesz végre az élet a faluban, és sok hasznot is hozhat a bezenyeieknek. „Egyszer én is kipróbálnám a szerencsémet, ha már az igazi Las Vegasba sohasem jutok el" – mondja az asszony. Mészáros Ottónét ki kell ábrándítanunk: kerékpárral valószínűleg nem tud betekerni a „minivárosba", oda ugyanis még autóval sem lehet majd behajtani.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK:

Euro Vegas: hatósági kontroll kell (2004-02-18) >>
Euro Vegas: nyilvánosság elé állnak a befektetők? (2004-06-18) >>
Kormányzati lépést vár az Euro Vegas (2003-08-11) >>
Las Vegas az arany háromszögben (2003-10-24) >>
Gőzerővel szervezik a Kristályvárost (2003-04-06) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Díszburkolat és kovácsoltvas szépíti a faluképet

Az utóbbi hónapokban jelentősen megváltozott a falukép Dunaremetén: gondozott közterek, szépülő… Tovább olvasom