Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 2°C Még több cikk.

Filmes pályázat és új sportpálya az iskolának

A szlovákiai testvértelepülésével közösen fiataloknak hirdet filmes pályázatot Halászi, hogy bemutassák a térség értékeit.
– Megkezdte működését a közös önkormányzati hivatal Halászin. Ez azonban nem hozott nagy változást a településen, hiszen Halászi, Püski és Máriakálnok eddig is körjegyzőségben működött – mondja Majthényi Tamás polgármester.

Pályázati támogatással tavasszal kezdik az új sportpálya építését az iskolaudvaron – mutatja Majthényi Tamás polgármester.
Pályázati támogatással tavasszal kezdik az új sportpálya építését az iskolaudvaron – mutatja Majthényi Tamás polgármester.


A hivatal neve módosult, az ügyintézők és a munkarend maradt a korábbi. Változás csupán abban történt, hogy egyes igazgatási és szociális ügyeket a járási ügysegéd intéz a továbbiakban. Az idei év legnagyobb változása az önkormányzat pénzügyi helyzetét érinti. Még nem tudják, pontosan mennyiből is gazdálkodhatnak, ám az már biztos, hogy kevesebből, mint korábban. Az új finanszírozási rendszer ugyanis a korábbinál jobban alapoz a helyi bevételekre, így vélhetően kevesebb lesz az állami támogatás. A konkrét számokat még nem ismerik, a költségvetés összeállítása még tart. Hitelfelvétellel idén sem számol a község és nem tervezik új adók bevezetését, illetve a meglévők emelését sem.

Majthényi Tamás elmondta: több fejlesztést és programot is megvalósítanak pályázati támogatással ebben az évben Halászin. Ezek egyike a szlovák testvértelepülés közreműködésével megvalósuló Filmcontest elnevezésű program, amire több mint százezer euró támogatást nyertek. A határ menti térségben élő fiataloknak hirdetnek amatőr filmes versenyt.

A jelentkezőknek néhány perces filmet kell készíteniük a Szigetköz és Csallóköz természeti, építészeti, művészeti és turisztikai értékeiről, a hétköznapi élet jelenségeiről. A filmeket aztán szakértő zsűri bírálja el, a legjobb műveket készítő csapatok az értékes nyeremény mellett szakmai alkotótáborban is részt vehetnek Halászin. Ugyancsak uniós támogatást nyert az önkormányzat az idei évre is nyári programjai szervezésére. Ennek segítségével ebben az évben is nagyszabású testvér-települési találkozót terveznek.

Az idénre tervezett fejlesztések közül a polgármester kiemelte a sportpályaépítést az iskola udvarán. A néhány éve lezajlott iskolafelújítás és -bővítés során megszűnt az addigi iskolai pálya. A tornaterem egyre inkább szűknek bizonyul a diákok számára, ezért mindenképpen szerettek volna egy új edzőteret kialakítani. Ennek költségeit azonban teljesen saját forrásból nem tudta biztosítani az önkormányzat, ám most sikeresen pályáztak a Belügyminisztériumnál támogatásért. A mintegy 28 milliós beruházáshoz 18 milliót kap a falu, a gumiburkolatú, korszerű sportpálya építését tavasszal kezdik. Majthényi Tamás hozzátette: a költségvetés lehetőségeinek függvényében idén szeretnék tovább folytatni a belterületi utak felújítását.

Várják a filmeket. A Filmcontest elnevezésű filmes pályázatra március 31-ig várják a fiatalok alkotásait a Szigetközről és a Csallóközről. A programról további információ a www.filmcontest.eu internetes oldalon található, ugyanide lehet feltölteni az elkészült kisfilmeket is.

 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elmérgesedett a viszony az elöljárók között Bezenyén

Nincs eszközünk, hogy változtassunk. Ez a helyzet a falunak és nekünk sem jó – hangsúlyozza… Tovább olvasom