Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

Figyelmeztették a polgármestert

Schirilla György tahitótfalusi lakos engedély nélkül átúszott a Dunán. Ez szabálysértésnek számít. Ezért a rendőrség figyelmeztetésben részesítette Halászi polgármesterét. Majthényi Tamás megígérte, legközelebb beszerzi az engedélyeket.
A történet előzménye több mint két héttel ezelőttre nyúlik vissza, amikor Schirilla György – mint utóbb kiderült – engedély nélkül úszta át a Mosoni-Dunát Halászinál. (Feljelentés az úszásból – Kisalföld, 2015. január 26.) A „nemzet rozmárja" ezúttal már negyedik alkalommal úszta át itt a fagyos folyót. Schirilla nyolc percet töltött az alig egyfokos vízben.

Átúszott a túlpartra, ott „sárfürdőt" vett az iszapban, aztán visszafordult. A parton a friss hóban még „hófürdőzött" is egyet. Ezúttal azonban nemcsak rajongók, de a rend őrei is vártak rá, mivel engedély nélkül úszta át a Mosoni-Dunát. Az egyenruhások a rendezvény szervezőjét, a település polgármesterét igazoltatták a parton, majd feljelentés követte az illegális fürdőzést.

A szabálysértési eljárás lefolytatása nyomán most megszületett határozat hivatalos indoklása szerint „január 24-én 15 óra 15 perckor a Komáromi Vízirendészeti Rendőrőrs gönyűi körzeti megbízotti csoportjának járőrei szolgálatuk ellátása során észlelték, amint a Mosoni-Duna 94. folyamkilométere magasságában egy személy úszik az egyik partról a másikra.

Majthényi Tamás (jobbra) ígéri, Schirilla György (balra) jövő évi úszásához beszerzi a szükséges engedélyeket.
Majthényi Tamás (jobbra) ígéri, Schirilla György (balra) jövő évi úszásához beszerzi a szükséges engedélyeket.

A járőrök a helyszínen megállapították, hogy Schirilla György tahitótfalusi lakos rendezvény keretében ússza át a Mosoni-Dunát, aminek szervezője Majthényi Tamás. A polgármester elismerte, ő szervezte az átúszást, de nem volt tudomása arról, hogy engedélyköteles. Az intézkedő rendőr közölte Majthényi Tamással, hogy cselekménye szabálysértést képez, ezért ellene szabálysértési eljárást kezdeményez" – áll a Kisalföld birtokába jutott hivatalos iratban.

A határozat szerint a polgármester cselekményével megszegte a vízi közlekedésről szóló rendelet hajózási szabályzatában foglaltakat. Ennek értelmében ugyanis a vízi rendezvény csak az illetékes vízi rendészeti rendőrkapitányság engedélyével tartható. Majthényi Tamás tehát Schirilla téli úszásának megszervezésével megsértette a vízi közlekedési szabályokat, ami akár 150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal is büntethető.

Ám a hatóság figyelembe vette, hogy a polgármester korábban nem követett el szabálysértést, így eltekintettek a pénzbírság kiszabásától és figyelmeztetésben részesítették. Felhívták a figyelmét ugyanakkor arra is, hogy a jövőben tartózkodjon szabálysértés elkövetésétől, mert esetleges ismételt szabályszegése szigorúbb elbírálás alá esik.

Majthényi Tamás érdeklődésünkre elmondta: tudomásul veszi a határozatban foglaltakat, a következő téli úszás megszervezésekor pedig ügyel a szükséges engedélyek beszerzésére is.

Hétvégén is úszik


Schirilla György következő úszása szombaton lesz Dunakeszin. Remélhetőleg a rendezvény ottani szervezői már beszerezték a szükséges engedélyeket.

Majthényi Tamás (jobbra) ígéri, Schirilla György (balra) jövő évi úszásához beszerzi a szükséges engedélyeket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyelvet tanulhatnának a kicsik és gondozóik

Ilyen újdonságokat tervez vagy vezetett be az Egyesített Bölcsődék Intézménye január elsejétől kinevezett új vezetője, Boczné Németh Tímea. Tovább olvasom