Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Fiataloknak telkek kedvező áron

Darnózseli - Vonzóvá tenni Szigetköz szívét, ez a darnózseli önkormányzat egyik célja. Ezért tanösvényt alakítanak ki, a francia katonai emlékművet idegenforgalmi látványossággá emelnék, május elejétől új piactéren árusítanak a kirakodók.
Tavaly Leader-pályázat keretében korszerűsítették Darnózselin a helyi közösségi házat: nyílászárót cseréltek és a kor követelményeinek megfelelő vizesblokkot alakítottak ki – tájékoztatott Fazekas Zoltán polgármester. A faluszépítészet következő állomásaként az új lakópark melletti erdősávban tanösvényt alakítottak ki. Az erre járó, itt megpihenő gyalogosok és kerékpárosok a hat tájékoztató tábla segítségével megismerkedhetnek a falu történetével, olvashatnak a helyi szokásokról, a Szigetköz csodálatos növény- és állatvilágáról. A táblák mellett négy padot, szalonnasütőt is elhelyeztek. Az ugyancsak Leader-pályázati pénzből kialakított ötszáz méteres tanösvényt június 4-én adják át – világosított fel dr. Tóth Zoltán körjegyző. Hasonló vendégcsalogató működik Dunaszegen vagy Kimlén. A tanösvény kialakítását Borbélyné Csordás Katalin karolta fel. A szigetközi településeket összekötő kerékpárút községi szakasza 80 százalék támogatással, húsz százalék önrésszel készülhet el.

Darnózseli madártávlatból.

Idegenforgalmi látványossággá nőheti ki magát az a Napóleon korabeli francia katonai emlékmű, melyet 1818-ban emeltetett a felesége egy itt meghalt, lengyel származású francia tiszt emlékére. Bár a közel kétszáz éves, mészkőből készült emlékművet eléggé megviselte az idő, még olvasható rajta Barilovic Georg neve, viszont a címere már felismerhetetlen. A francia–lengyel kulturális egyesület anyagi támogatásával jövőre kiállítást terveznek, ám addig is az önkormányzat szeretné, ha a sírhely látogathatóvá válna. Így környezetét folyamatosan szépítik és parkolási lehetőség kialakításán is gondolkodnak. A hónap elejétől új helyre költözött a piac. A kirakodók a templommal szemközti önkormányzati területen árusíthatják portékáikat.

Barilovic Georg síremléke.

Mosonmagyaróvár tíz perc alatt elérhető a szigetközi településről, így a faluvezető reméli, hogy Darnózseli vonzó lesz a fia- talok számára. 2004-ben az önkormányzat tizenkét telekből álló lakóparkot alakított ki, ebből hat már elkelt. Kedvező áron lehet hozzájutni a parcellákhoz, négyzetméteréért kétezer forintot kérnek. Emellett még két területen is lehet telket vásárolni, a Petőfi Sándor utca egyik részében pedig megosztással kínálnak vásárlásra parcellákat.

Tanösvény.

Olvasóink írták

 • 3. egy darnói, de szatmári 2008. május 31. 11:16
  „Kdves darnózaseli barátaintól megkaptuk a községet bemutató újságot, valamint megkapjuk a községi újságot a Szó-harangot.Tudjuk, hogy a Kisalföldnek van ez az internetes oldalai amit mi is most már olvasgatunk. Kedves zseliakirály eszedbe ne jusson andrewkát hozzánk küldeni. Itt is hamar kitelne számára az esztendő. Ne törődjetek az ilyen hitvány emberekkel, sajnos sok van belőlük, de flre kell őket álítani. Nem a kritika, a kritikai megfjegyzés a baj, hanem az ordenáré csipkelődáés”
 • 2. zseliakiraly 2008. május 30. 22:45
  „Szia megint, andrewka.
  Köszönjük az újabb kritikát, és újfent üdvözlöm a te nyugat-európai színvonalú, adómentes, csilli-villi, autópályás településedet. A másik cikkhez írt hozzászólásod után már kifejezetten kérnélek rá, hogy NE vegyél telket Darnózselin, az ilyen mentalitású emberekre nagyon nincs szükség a közösségünkben. Ha véletlenül már itt laknál, és ennyire megengedheted magadnak, légy szíves és keress magadnak MÁSHOL telket, akár drágábban is - ha a település neve tetszik (mert különben minek pécézted volna ki), akkor ajánlom a nyírségi Darnó községet, biztos ami biztos.”
 • 1. andrewka 2008. május 27. 13:38
  „Itt csak az vegyen telket aki még hisz a csodákban! szigetköz leges lepukkantabb , és pénzelnyelőbb faluja! én inkább a drágább de jobb infrastrukurára szavazok!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kegyeleti park urnafallal

Darnózseli - Régi sírkövekből alakítják ki a katolikus temetőben azt a kegyeleti parkot, melyet a… Tovább olvasom