Kisalföld logö

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 21°C | 34°C Még több cikk.

Fiatalok hét országból

Dunasziget - A Youth in Action (Fiatalok Lendületben) nevű uniós ifjúsági csereprogram célja, hogy a résztvevők megismerkedjenek egymás kultúrájával.
Az egyhetes találkozónak minden évben más-más ország ad otthont: az együttműködés első helyszíne Dunasziget volt, itt került sor a vízi kalandokkal kecsegtető táborra.

A szervezők, Oszlánczi Adrienn és Major Tamás Székesfehérváron élnek, de gyakran jönnek evezni a Szigetközbe. A környék a szívük csücske, így amikor belevágtak a nemzetközi pályázatba, nem is volt kérdés, hová szervezzék a tábort.

– Szeretnénk, ha minél többen felfedeznék a Szigetköz értékeit, ezen keresztül próbáljuk arra nevelni a résztvevőket, hogy saját környezetükben is nyitott szemmel járjanak – mondja Oszlánczi Adrienn. Az elmúlt napokban megrendezett találkozóra összesen negyvenkét, 16–26 éves fiatal jött el. Olaszországból, Lettországból, Csehországból, Svédországból, Romániából, Portugáliából és Magyarországról érkeztek a résztvevők, országonként hat-hat fővel.

A hét programjainak célja volt, hogy a fiatalok megismerjék és megbecsüljék a helyi és ezen keresztül az európai értékeket. A csoportos foglalkozások, szabadtéri játékok helyszíne Doborgazsziget, Cikolasziget és Dunakiliti volt. A sport általi nevelés és az egészséges életmód jegyében a vidéket kenuval fedezték fel, s foglalkoztak környezetvédelmi témákkal is.

A Youth in Action nevű EU-s ifjúsági csereprogram külföldi résztvevői a Szigetközben tanultak meg kenuzni.
A Youth in Action nevű EU-s ifjúsági csereprogram külföldi résztvevői a Szigetközben tanultak meg kenuzni.

Esténként az egyes országok adtak ízelítőt kultúrájukból. Először a házigazda Magyarország tartott nemzeti estet, melyen Tóth István, Dunasziget polgármestere is részt vett.

– Vetítéssel egybekötött előadáson mutattuk be a Szigetköz állat- és növényvilágát – meséli Major Tamás. – Volt gulyásleves, lángos, rétes, a táborozók megkóstolták a tokaji bort és a fütyülős barackpálinkát. Végül még csárdást járni is megtanítottuk őket.

– Nagyon hangulatos esték voltak – veszi át a szót Oszlánczi Adrienn. – A lettek egyik nemzeti legendájukról meséltek a tábortűz körül, dalokat tanítottak nekünk, és végül megajándékoztak mindnyájunkat egy-egy borostyánköves nyaklánccal is.

Egy ilyen eseménydús és izgalmas héten nagy barátságok szövődnek. – Már biztos, hogy jövő tavasszal Románia, nyáron pedig Portugália lesz a találkozó helyszíne – mondják a szervezők.

– Addig is e-mailben tartjuk majd a kapcsolatot az új barátainkkal.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Mecénás-díjas ajándéka

Bezi - Fűnyíró traktort vásárolt a bezi önkormányzatnak a Duna Takarékszövetkezet. Az ajándékot már… Tovább olvasom