Kisalföld logö

2017. 02. 22. szerda - Gerzson 3°C | 12°C Még több cikk.

Fiatal zenészek álmodják újra a passiót

Mosonmagyaróvár - A passiót, Krisztus szenvedéstörténetét készül színre vinni Mosonmagyaróváron két ifjú zeneszerző. A százfősre tervezett produkció nyitánya már elkészült, az alkotók külön-külön dolgoznak az egyes részleteken. Az ősbemutatóhoz támogatókat keresnek.
Nem mindennapi feladatra vállalkozott a szombathelyi Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központja zenei tanszékének két harmadéves növendéke. A sárvári születésű Jankovics Zoltán, illetve a mosonmagyaróvári származású Szilágyi Miklós a passiót, Jézus Krisztus szenvedéstörténetét zenésíti meg és állítaná színpadra Mosonmagyaróváron.

– Közös tanulmányaink hozták magukkal az együttműködés ötletét. A passióban a kortárs és a neobarokk elemeket ötvöznénk: a nyitányt közösen írtuk meg, a mű további részét kettéosztottuk – magyarázza Szilágyi Miklós. Ő amellett, hogy Szombathelyen egyetemi hallgató, az ott működő vegyes kar tagja, a mosonmagyaróvári Mofém zenekarban, az Ifjúsági Fúvószenekarban, az MGM Rhytmóban, a FateRock együttesben is tevékenykedik és a Halászi Ifjúsági Énekegyüttes vezetője.

Miklósra az utolsó vacsora, a Getsemáne-kert történéseinek, valamint az elítélés eseményeinek a megelevenítése hárult, Zoltán a szenvedéstörténet végigkövetésére vállalkozott az első korbácsütéstől a kereszthalálig. Az oratorikus művet nagyzenekarra, vegyes karra, valamint szólistákra komponálják.

– A neobarokk és kortárs stílus dominál a műben, de könnyűzenei elemek is belekerülnek, hogy a fiatalokat jobban megérintse a húsvéti misztérium, illetve azért, hogy a nem vallásosak, a más felekezethez tartozók számára is legyen olyan elem, ami elegendő a megfelelő művészi élmény, valamint a katarzis átéléséhez – tette hozzá a fiatal alkotó. Az ősbemutatót idén októberre tervezik. Ehhez támogatókat keresnek.

A produkció előzetes számításaik szerint 2–3 millióba kerülne.
A mosonmagyaróvári előadásba a környékbeli kórusokat vonnák be, a zeneiskola tehetségei is lehetőséget kaphatnának, de akár az Apáczai főiskolai kar vonószenekara vagy a szombathelyi Berzsenyi Dániel Vegyeskar is szerepelhetne az előadásban. A fiatal zeneszerző elmondta: azért is szeretné, hogy a Lajta-parti város adjon otthont az ősbemutatónak, mert így még inkább az összefogásról szólna a mű.

Olvasóink írták

  • 1. zseliakiraly 2009. február 03. 18:39
    „Már alig várom :) Én ott leszek!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pindur pandúr ki mit tud?

Mosonmagyaróvár - Óvodás és kisiskolás csapatok jelentkezését várja a baleset-megelőzési bizottság a… Tovább olvasom