Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Festés és/vagy modernizálás

Az oktatási intézmények többségében a nyári időszakban végzik el a felújításokat, korszerűsítéseket.
Mintegy 180 millió forintot költ az intézményei felújítására, korszerűsítésére idén a mosonmagyaróvári önkormányzat. Szentkuti Károly alpolgármester a Kisalföldnek elmondta: a legnagyobb, 130 millió forintba kerülő beruházás a Bartók Béla Nevelési Központ felújítása. Ennek legfőbb célja, hogy a fogyatékkal élő tanulók is használni tudják az intézményt. A felújítás során bővítik és átalakítják az iskolai részt, korszerűsítik a nevelési tanácsadó helyiségeit. Bővítik továbbá az Éltes-iskola területét és két liftet is beszerelnek.

Kicserélik a tetőt

Az Ujhelyi-iskolában hatmillió forintból kicserélik a teljes tetőszerkezetet. Az életveszélyessé minősített Bolyai-iskola udvari épületében a burkolat kisebb bontásával megerősítik az épület vázszerkezetét. A sarki tantermekbe merevítőket építenek be, valamint a hosszanti folyosón egy keretszerkezetű megerősítésre van szükség. A Kékcinke Óvodában a mosdó- és az egészségügyi helyiségeket újítják fel, az Ostermayer-óvodában pedig az udvari térburkolatot bővítik. A Terv utcai bölcsőde csinosítására hatmillió forintot költenek. A többi intézményben apróbb javításokat és fertőtlenítő meszeléseket végeznek. Az oktatási intézmények mellett jelentős tétel a Flesch Károly Kulturális Központ színháztermének hamarosan befejeződő felújítása, melynek során kicserélik a széksorokat és a padlószőnyeget.

Jánossomorján az idei nyári felújítások nagy részét már elvégezték – mondta el lapunknak Tóth László, a polgármesteri hivatal műszaki vezetője. A Klafszky-tagiskola számítástechnikai termében kicserélték a villamos hálózatot, valamint a parkettát. Emellett kialakítottak egy foglalkoztatótermet a szeptembertől munkába álló logopédusnak is. A körzeti iskola központi épületében – pályázati támogatással – elvégzik a nyílászárók cseréjét, egy tanteremben pedig parkettáznak. A speciális iskolában ajtócserére, illetve -felújításra került sor. A napközi otthonos óvodában a folyosókon járólapot, két csoportszobában pedig parkettát cseréltek. Kialakítottak az intézményben egy sószobát is. A művelődési házban idén a vizesblokkot újítják fel.

Támogatás több évre

Dunakilitin 2003-ban kezdték el az általános iskola felújítását. Pályáztak a megyei területfejlesztési tanácsnál, és több évre kaptak támogatást. Az intézmény felújítása idén a harmadik üteméhez érkezett. A lakásokat is szaktantermekké alakítják át, de sor kerül a tantermek felújítására is. A munkálatok hatmillió forintba kerülnek. Szintén a megyei területfejlesztési tanácstól nyertek hárommillió forintot az óvoda tetőszerkezetének és nyílászáróinak cseréjére, valamint az intézmény homlokzatának felújítására. A munkálatok nyolcmillió forintot tesznek ki. A pályázaton az idei évre egy-, a következőre pedig kétmillió forint támogatást kaptak. A képviselő-testület úgy döntött: a község költségvetéséből megelőlegezik a 2006-ra kapott támogatást, és idén nyáron bevégzik a munkálatokat.

Halászi oktatási intézményeiben csak a szükséges kisebb javítások történtek. Psszel elvégzik a tornaterem tetőlemezének cseréjét és a tető szigetelését, mintegy 3,2 millió forintból. Püskin megtartották a Dunaremetével és Kisbodakkal közösen fenntartott, 100–110 tanuló oktatását biztosító körzeti iskolát, az intézmény költségvetésének nagy részét a működtetés és a bérek teszik ki, így felújításokra nem telik, csupán a minden évben szükséges meszeléseket végezték el. A fűtési szezon kezdetére viszont áttérnek a gázfűtésre az óvodában. Ennek költsége mintegy félmillió forint.

A könyvtártól az óvodáig

Mosonszolnokon folytatják az önkormányzati intézményekben korábban elkezdett felújításokat. A napközi otthonos óvodában a tavalyi ablakcsere és étkezőkialakítás után idén a csoportszobákat csinosítják. Az általános iskola régi épületrészén ablakokat cserélnek, majd egyszínűre festik a teljes épületet. Kialakítottak egy rendezett belső udvart is. A kultúrházban és a könyvtárban is folynak a munkálatok: előbbinek a tetőszerkezetét, utóbbinak az ablakait cserélik ki.
A rajkai önkormányzat a megyei területfejlesztési tanácstól nyert támogatást az óvoda fűtésének korszerűsítésére. A jelenlegi radiátorok már nagyon elavultak, így a rendszer korszerűsítése mellett szükséges a cseréjük. A négymillió forintos pályázati összeg nagyobb részét, 3,6 millió forintot az idei, a maradék 400 ezer forintot pedig a következő évben használhatják fel. Az általános iskolában csak a szükséges mázolásokat végezték el. A bölcsődében és az idősek otthonában a vizesblokkokat javítják, de rendbe teszik a háziorvosi, majd a fogászati rendelő nyílászáróit is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Dunán postázzák a miniszteri meghívót

Velencei hajóval indultak a fővárosba hétfőn a Mosonmagyaróvári Vízisport Egyesület evezősei. Tovább olvasom